Ezt kell tenni, hogy ne legyen kukacos a cseresznye!

Vegyszermentes kertben alkalmazható módszerek a cseresznyelégy visszaszorítására.

Ismerkedj meg a cseresznyeléggyel

Az európai cseresznyelégy (Rhagoletis cerasi) mellett megjelent egy újabb behurcolt faj is, az amerikai keleti cseresznyelégy (R. cingulata). Kárképe és életmódja nagyon hasonló európai cseresznyelégyéhez.  A cseresznyelégy fő tápnövényei a cseresznye, vadcseresznye, meggy, japán szilva, nemes körte, de a lonc és sajmeggy gyümölcsében is megfigyelték őket.

európai cseresznyelégy

Európai cseresznyelégy.  A fotó forrása: https://doi.org/10.3390/insects3040956

A cseresznyelégy akkor rajzik, amikor a cseresznye gyümölcskezdeményei zöldborsó méretűek. A nőstény a gyümölcs héja alá helyezi a tojását. Ezekből kelnek a ki kukacoknak nevezett nyűk. Az európai cseresznyelégy esetében egy gyümölcsben egy nyű lárva táplálkozik, míg az amerikai cseresznyelégy esetében több nyű is élhet egy gyümölcsben. A tönkretett, sérült gyümölcs fogékonnyá válik másodlagos fertőzésekre, főként monília fertőzésre. Az 1 mm-es lárvák végül kirágják magukat a gyümölcsből, és levetik magukat a földre. Bábállapotban, három-tíz centiméter mélységben telelnek át.

Házikerti, vegyszermentes módszerek

Tehát már májustól a fákon vannak, párosodnak és utána rakják le a tojásaikat. Ez azt jelenti, hogy MÁJUS ELEJÉTŐL KELL KIAKASZTANI a sárga színcsapdákat. A csapdát a korona felső részébe, jó magasra kell akasztani, úgy, hogy a csapda sárga felületét minél hosszabb ideig érje napsütés! A csapdázás megkezdésének szokásos időpontja április vége. Ehhez fel kell ismerni a rovart, és időzíteni kell a növényvédőszeres (paraffinolajos (Vektafid A)) kezelést.

kukacos cseresznye

Érdekességként említjük, hogy mérési eredmények szerint a kémiai növényvédelemben több évig nem részesített meggyültetvényben az európai és az amerikai keleti cseresznyelégy rajzó egyedszáma éveken át csekély volt a rovarölő szerekkel rendszeresen védett hasonló adottságú területekhez képest! (Markóné dr. Nagy Krisztina: Amerikai keleti cseresznyelégy, Agrofórum online)

A cseresznyelégy talajban élő alakjai ellen az ARTIS PRO nevű rovarparazita elleni talajfertőtlenítő készítményt kell a talajba finoman bedolgozni, majd a területet beöntözni. Ez a rovarparazita gomba hatóanyagú készítmény nem méreg, de elpusztítja a talajban lévő bábokat és a kikelő legyeket. Márciusban juttasd ki! Ilyenkor gomba lapú permetszert ne használj!

Jó, ha tudod, hogy a fán hagyott gyümölcs növeli, míg a bábozódásnak nem kedvező száraz talaj erősen gyéríti, a téli időjárás kevésbé befolyásolja az egyedek számát.

moniliás cseresznye

A tönkretett, sérült gyümölcs fogékonnyá válik másodlagos fertőzésekre, főként monília fertőzésre. A fotó forrása: https://doi.org/10.3390/insects3040956

A védekezés alapja a cseresznyelégy visszaszorítása, amelyet az alábbi módszerekkel érhetünk el:

  • A talajfelszín letakarása. Ebben az esetben a tavasszal kirajzó imágókat nem jutnak el a gyümölcsig.
  • A kifejlett imágók számának gyérítése sárga lappal. A védekezés a kifejlett rovar ellen irányul, hogy ne tudja a gyümölcsökbe rakni petéjét.
  • A lárvák várható kelési idejére a talajt keményre döngölése a fa alatt ha, így a lárvák nem tudják magukat mélyen a talajba fúrni, és télen elpusztulnak.
  • A fa alatti terület felásása a cseresznye leérése után. A talaj beforgatva ezzel a talaj mélyebb részére kerülnek cseresznyelégy bábok. Ha a következő tavasszal a talajt le is döngölik, a kikelő cseresznyelégy imágók kirepülését jelentősen csökkenteni lehet.
  • Tyúkokkal történő etetés. Akinek tyúkjai vannak, engedje naponta kapirgálni őket a fák alatt.
  • A lehullott gyümölcsök összegyűjtése, eltávolítása, hogy a lárvák ne tudjanak a talajba mászni és a következő évben ismét károsítani.
  • Alapos szüretelés.

További információk a cseresznyéről: Korai gyümölcsünk, a cseresznye

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa