Mit metsszünk ősszel?

Nem csak tavasszal, vagy nyáron metszhetünk, hanem ősszel is. Néhány példa az őszi metszésre.

Kezdjük a dísznövényekkel

Ősszel kizárólag örökzöldek metszhetők, minden mást hagyjunk meg tavaszra vagy nyárra, fajtól függően. ősszel sövényvágóval formára metszheted az örökzöldeket, hogy télire a friss hajtásokkal bedúsult növények jobban megtartsák a havat, már, ha lesz hó! Megigazíthatod a madárbirset is, hogy ne nője túl a neki szánt helyet.

formára nyírt bukszus

Formára nyírt bukszus

Bár manapság a bukszus nem tartozik a kedvenceink közé a selyemfényű puszpángmoly szinte kivédhetetlen pusztítása miatt, de, ha mégis akad belőle a kertedben, május végén, június elején ajánlott először és október végén-november elején ajánlott másodszor formára nyírni, amikorra a levelek az új hajtásokon besötétedtek.

Ugyanez vonatkozik a babérmeggyre is, itt azonban az ajánlott időpontok június és szeptember vége.

Ha szükséges, a leander is metszhető elvirágzás után, szeptemberben vagy októberben. A metszés célja a ritkítás a talajfelszín felett, a levélhónalj hajtások felett célszerű metszeni, ez a módszer új hajtások képződését serkenti.

Ajánljuk a Kertlap Webáruházban kapható, magas minőségű, japán metszőeszközöket.

elöregedett levendulatő

Elöregedett levendulatő

Sokan kora tavaszi, mások kora őszi metszést javasolnak a levendulának, elvirágzás után, de még október közepe előtt. A lényeg, hogy olyan mélyen vágd vissza, hogy még maradjanak rügyek, amiből a növény kihajt. Egy elhanyagolt, felcsupaszodott levendulabokrot vidáman kiirthatsz, ha túl mályen vágod le, mert az alsó, elfásodott, rügymentes részek már nem hoznak hajtásokat. Cikk ajánlat: Ifjítsd meg a levendula töveket!

Most nézzünk szét a gyümölcsösben

A dió tavaszi metszésével, ha beindult a nedvkeringés, szinte kivéreztetheted a fát, és hiába kapsz a sebgél után, fabatkát sem ér. Ezért, ha szükséges, ősszel vagy februárban metszd a diót. Meggynél ősszel kivághatók a felkopaszodott ostoros vesszők és levághatók a nagy átmérőjű, túl magasra futott meggy és cseresznye ágai is.

szeder metszése

megmetszett szeder. Fotó: Rasbak (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via Wikimedia Commons

A letermett málna és a szeder vesszői legkésőbb szeptembebenr vághatók le. Ilyenkor metszhetők le a három évesnél idősebb ribiszke ágak is, vághatók ki, és telepíthetők át a málnasarjak. Cikk ajánlat: Málnatelepítés október közepétől november közepéig

 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa