Málnatelepítés október közepétől november közepéig

A sikeres málnatermesztés titka a megfelelő termőhely és a megfelelő fajtaválasztás. Termesztésébe akkor vágj bele, ha inkább óceáni jellegű klímán, nem meszes talajon, öntözéssel tudod nevelni.

A málna a hűvös, csapadékos időjárást, a kiegyenlített klímát szereti. Ugyanakkor a jó terméskötődéshez, a megfelelő termésminőségéhez napfényre van szüksége. A túlzott felmelegedés viszont visszaveti a fejlődésben. A kifejezetten kontinentális termőhelyen kedvezőtlenek számára. Télen tűri a -25 0C-t is, de, ha mélynyugalmi állapota véget ér (800-1400, maximum 0 -7 0C közötti órák száma fajtától függően), a tél végi felmelegedés, majd visszahűlés komoly fagykárokat okoz.

A málna nem kedveli a meszes talajt. Számára a jó víz- és tápanyag gazdálkodású, gyengén savanyú erdei talaj a megfelelő. A termőréteg vastagsága igénye 50-60 cm.

Klasszikus hazai málnatermesztő területek a Börzsöny, Cserhát, Mátra alacsonyabban fekvő területei, Győr környéke, a Bakony lába, Somogy és Zala megye.

Fertődi Zamatos

Fertődi Zamatos

Sok múlik a fajtán

Sok hibrid kapható, köztük magyar fajták, mint a Fertődi Zamatos vagy a Nagymarosi. Ezek inkább termeszthető sikerrel, mint a hűvösebb klímán nemesített külföldi fajták. Ajánljuk a középkései, június végén érő Fertődi Zamatost, amely ízletes, sötétpiros gurulós málna. Régi magyar fajta, kevésbé kapható, szintén középkései Nagymarosi. Termése apróbb, de nagyon ízletes, szintén gurulós. A termőhely adottságokra érzékenyebb.

Így telepíts málnát!

A legalább 35 cm hosszú, 6 cm hosszú gyökerű, 6 mm átmérőjű szabadgyökerű sarjak telepítésének megfelelő időszaka az ősz, október közepétől november közepéig. A kellően nedves és még kellően meleg talajban be tudnak gyökeresedni növények és járulékos rügyeik fejlődése is megindul a fagyok beállta előtt. Tavasszal a helyettesítő rügyek és a hajszálgyökerek nagyon sérülékenyek! Ezért tavaszi telepítését nem ajánljuk. A kiesett málnatöveket, az ültetvényed bővítését a tövek körül meghagyott tősarjakból, gyökérsarjakból pótolhatod.

málna sarjak

3-5 évig ugyanarra a helyre, valamint burgonya, paradicsom, paprika, padlizsán után ne telepíts.

A telepítése előtti (4 kg per 1 m3) szervestrágyázás kb. két évre megoldja a tápanyagellátását. A sarjak ültetése előtt 40-50 cm mélyen kell meglazítani a talajt. A 40×40 cm alapterületű és 60 cm mély gödörbe tegyél érett istállótrágyát, komposztot, és a gödör aljára egy-egy evőkanálnyi kálium és foszfor súlyos komplex műtrágyát.

A sarjakat egymástól 40-50 cm-re, pont olyan mélységben ültesd, mint amilyen mélyen az anyatelepen voltak. Ha több sort telepítesz, a sortávolság legalább két méter legyen a jó megközelíthetőség érdekben. Telepítés után 10-15 cm magasan kupacold fel a sarjakat, ezzel védekezel a kiszáradás és a fagyás ellen. A sarjakat 6-10 cm-re a talajfelszín felett vágd vissza, ugyanis a sarjak visszametszése az alapi rügyek kihajtására stimuláló hatással van. A levágott vesszőket mintegy jelzőkaró gyanánt leszúrhatod a sarjak mellé. Komposzttal takarhatod a területet.

A telepítéssel egy időben készítsd el a támrendszert.

frissen telepített málna

Málna művelési módok házikertben

Házikertben gyakori a karós vagy töves művelésmód. Ehhez csak tövenként egy karóra van szükséged. A karónak kb. 220 cm magasnak kell lenniük, amihez lazán kell odakötözni a málnát a letermett vesszők eltávolítása után.

Ma már házikertben is elterjedt a sövényszerű művelés. A legjobb, ha pár masszívan letűzött erős karó mentén vízszintesen huzalokat feszítesz ki. Ez nagyüzemi termesztésben így néz ki:  220 cm-es akácoszlopokat 8-10 m távolságra helyeznek el, és 3 emeletben huzalokat húznak ki a földtől számítva 70+60+30 cm magasságban. Házikertben mindezt egy egyszerű drótkerítés is helyettesítheti, és így a málna térhatárolóként is funkcionálhat.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa