Mindent visz a selyemfényű puszpángmoly

Bár a bukszus igénytelen növény, mégis akad ellensége. “Talán a vadgesztenyelevél-aknázómoly megjelenése érintette utoljára ilyen érzékenyen a lakosságot. Nehéz ellenfél!” Így írt róla Zsigó György. 

selyemfényű puszpángmoly

Selyemfényű puszpángmoly bemutatása

A Nyugat Magyarországi Egyetem honlapján olvashatjuk, hogy közepes termetű, 40-45 mm szárnyfesztávú lepke. Mindkét pár szárnya selyemfényű fehér, széles barna szegéllyel, az első pár szárny középtájékán, további barna folton jellegzetes fehér félholddal. Egyes területeken megfigyeltek teljesen barna egyedeket is, de a félhold alakú fehér folt ezeknél is szembetűnő volt.

A nőstény csomókban rakja le tojásait a levelek fonákára. A hernyók kezdetben csak hámozgatják a leveleket, később teljes egészében elfogyasztják azokat. A levelekből készített laza szövedékben bábozódnak. Az utolsó nemzedék a szövedékben telel át. A hernyó, bábozódás előtt kb. 4 cm hosszúságú. Sárgászöldes alapszínű, rajta fekete és világossárga sávozással, illetve fekete pöttyökkel, melyekből fehér szőrcsomók állnak ki.

Eredeti élőhelyén akár évente öt generációja is kifejlődhet. Európában az eddigi megfigyelések alapján csak három generációval szaporodik.

puszpángmoly hernyója

Selyemfényű puszpángmoly kártétele és az ellene való védekezés

A kertészet Szőlészet 2014/38. számában Bodor János írja, hogy a nálunk egyelőre csak a Buxus sempervivens és B. microphylla bokrokon él. Ázsiában a japán kecskerágó (Euonymus japonica), a szárnyas kecskerágó (E. alata) illetve a pirosvirágú magyal (Ilex pur­purea) is tápnövénye. Ezek a növények kertjeinkben előfordulnak, így szemmel kell tartanunk őket is. A szeptemberben fejlődő hernyók még bábo­zódnak, sőt a belőlük kelő lepkék tojást raknak. A ki­kelő hernyók némi levél­hámozgatás után a két levél közötti szövedéktasakban telelnek át. Ezt a telelés­re készülő nemzedéket tud­juk ősszel jelentősen gyéríte­ni fő­ként a biologiai hatóanyagú Dipel készítményekkel.

A hernyó a bokrok belsejében kezdi a rágást, ezért általában későn, már csak a tarrágást veszi észre a laikus. Zsigó szerint enyhe őszön még akár a kártételével is számolhatunk, a zöld bukszusokon. Azt ajánlja, hogy érdemes átnézni még a lombtalan, száradó sövényeket is. Metszőollóval eltávolíthatóak a hernyófészkek, ezzel csökkenthetjük a tavaszi, induló kártételüket. A megtámadott részeket le kell vágni. Ha kell a teljes talajfelszínig. Remélhetőleg a bukszus regenerálódni fog.

A védekezés lehetőségei részletesebb itt olvashatók: A selyemfényű puszpángmoly (Cydalima perspectalis) elleni védekezéslehetőségei

puszpángmoly kártétele Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa