Ifjítsd meg a levendula töveket!

Egy évben akár kétszer is metszed a levendulát. Az egyik a tavaszi metszés, ami valójában ifjítás. A másik a betakarítás.

Ha nem ifjítanál, a levendula felkopaszodna, és alul nem nem lenne más, mint a göcsörtös, kopasz fás szár. Márpedig nem ilyenre vágysz, ugye? A szép, szinte félgömb alakú, dús bokor az igazi!

elöregedett levendulatő

Neked is lehet formás levendulabokrod, ha követed a tanácsainkat.

A levendulát akkor metszd vissza tavasszal, ha az ágak közé kukucskálva, már látod a friss hajtáskezdeményeket. Ugyanis, ha ez alá a szint alá metszel, mindjárt keresztet is vethet a megcsonkított növényre, mert az égvilágon semmi nem fog kihajtani belőle. A visszametszés lényege, hogy az élő rész alá sose vágj!

Legjobb, ha ezt minden évben megteszed. Meglásd nyárra csodájára fognak járni a levendula bokrodnak.

levendula kihajtás tavasszal

Hogy mit értettünk a második metszés alatt. Valójában ez a aratás maga. Van, aki azért szedi a levendulát, hogy illóolajat nyerjen belőle, ilyenkor a virágzás kezdetén kell levágni a virágokat. Mi, kiskert tulajdonosok azonban inkább a háztartásban használnánk fel a félig nyíl virágokat, illatpárnába töltjük, kiszárítjuk, vázába tesszük. Ha te egyik csoporthoz sem tartozol, mondván, hogy szépen mutat az a helyén is, a kertben, akkor azt tanácsoljuk, hogy amikor már termőre fordul, nem is olyan mutatós, te is arass. Az aratást néhány tő esetében metszőollóval is megejtheted, azonban ennél nagyobb levendulásod van, használj hozzá sarlót. Sarlózás közben ügyelj, hogy se túl magasan, se túl mélyen ne vágd vissza a levendulát.

levágott levendula virágzat

Ha a házikertekre jellemző néhány tőnél maradunk, lehetőséged van jobban odafigyelni a vágásra. A levendulavirágot szárával együtt, közvetlenül a virágzat alatti első levél-párral kell vágni. A bokron maradó virágszárak a következő évi virágképződést károsan befolyásolják, míg a túl mély vágás a bekerülő levelek miatt az illóolaj minőségét rontja és fokozza a fagyérzékenységet.

Jutka mama bemutatja:

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa