Kiskerti meggy termesztés

A házikerti meggytermesztésről egyszerűen.

Veisz János biogazdálkodási szakmérnök –és Nizsalóczki Zsolt agrármérnök tapasztalatait megosztva (Biokultúra 2005/4)

meggyfa

Válassz öntermékenyülő, sajmeggyen alanyon fejlődő fajtát!

Biotermesztésben nagy térállásra, 8 X 6 m-re telepítsünk ezzel segítve a korona jó megvilágítását, a fák megfelelő átszellőzését. Sudaras, szórt állású koronára nevelj, amit később váza koronává alakíthatsz, a megfelelő benapozottság és a gombabetegségek minél sikeresebb távol tartása érdekében. A koronaformákról itt olvashatsz: Gyümölcsfa koronaformák I. és Gyümölcsfa koronaformák II. A virágzás után ajánlott a moníliával fertőzött virágzatok, vesszőrészek eltávolítása. Nyár közepén, pedig a vízhajtásokat, a koronát sűrítő, számunkra előnytelen, rossz helyzetű hajtásokat törd ki a fából. Az augusztusban végzett zöldmetszés már tulajdonképpen fás metszés. Ajánló: Hajtásválogatás, metszés nyártól őszig.

Metszéshez ajánljuk a kertlap Kertészeti Webáruház metszőeszközeit.

Első évben a fiatal fák alját komposztált istállótrágyával takarjuk, amit 2-3 évente megismétlünk. Rügyfakadás előtt réz tartalmú szerek permetezésével védekezhetünk a meggymonília ellen, amelyre a legfogékonyabb az Érdi bőtermő! A blumeriellás levélfoltosság különösen csapadékos nyárelőn fenyeget. Réz és kén hatóanyagú szerekkel permetezzünk a virágzás és betakarítás között 1-2 alkalommal. Kártevők közül a leggyakoribb lombosfa fehérmoly ellen a nyugalmi időszakban védekezhetünk a bábjaik pusztulását okozó kéregkaparással, kéregtisztítással, alapos, olajos lemosópermetezéssel.  Míg tenyészidőszakban mészkénleves permetezést alkalmazhatunk.

A híressé vált befőttnek kiváló, nagy méretű, kevéssé savanyú Pándy meggy sajnos igen érzékeny az utóbbi években elhatalmasodott monília fertőzésekre, ezért virágzás alatt rendszerint többször is permetezni kell. Emellett önmeddősége révén csak porzófajtákkal ültethető (pl. cigánymeggyek).
Gyümölcsminőségét talán az Érdi bőtermő, az Érdi jubileum és a Debreceni bőtermő öntermékeny fajták közelítik meg a leginkább. Mostoha körülmények között az Újfehértói fürtös terem a legbiztonságosabban. Apostol János szelekciója, a Csengődi pedig gombabetegségek ellen gyakorlatilag nem igényel növényvédelmet. A Meteor korai a legkorábbi, már június elején érő, friss fogyasztásra kiváló fajta.

Együtt virágzó, jól termékenyülő fajták a a rezinfru ajánlásával: Pándy 48 és Germersdorfi 3, illetve Pándy 279 és Cigánymeggy 59.

Hazai meggyfajták

a fontosabb meggyfajták érési ideje

Fontosabb meggy fajták érési ideje. Forrás: resinfru.hu

Cikk ajánlat: Gyógy meggy

 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák