Szagos bükköny

A szagos bükköny Szicíliából került Európába. A 17. század óta termesztik. Mézes illatú virágai tavasszal nyílnak. Futónövény, ezért kordonra futtatva vagy talajtakarónak is kiváló. Törpe változatai jól illenek konténerbe, ládába. Vágott virágnak sem utolsó.

Lathyrus odoratus mix

Lathyrus odoratus mix

A pillangósok (Fabaceae) családjába tartozó Lathyrus nemzettség tagjai között találhatók a pillangós virágúak tipikus képviselői is. A kb. 150 faj némelyike gyógynövény, mások cserje habitusúak, ismét mások örökzöldek. Nem tévesztendő össze a zöldborsót is magába foglaló Pisum nemzettséggel. A Lathyrus nemzettségbe tartozó növények termése mérgező, nem fogyasztható. Mérgező hatása valószínűleg egy aminosavnak köszönhetik, amely idegméreg (beta-L-ODAP). A görög eredetű név is az elfogyasztás utáni tünet együttesre, görcsök kiváltotta torzulásra, utal. Illatos virága csak a szagosbükkönynek van, innen a neve: odoratus.

A klasszikus szagosbükköny (Lathyrus odoratus) egynyári futónövény. Levelei párosan összetettek, átellenesek. Végálló levelei kacsokká módosultak. Ennek köszönhetően kiválóan futtatható. Virága tipikus pillangós virág. Május-júniustól virágzik. Termése mérgező.

A szagos bükköny gondozása

Neveljük humuszban gazdag, morzsalékos talajban, napos helyen. A hűvösebb klímát kedveli. Száraz időben rendszeres öntözést kíván. Esetenként permetezhetünk is késő este vagy korán reggel, lágy esővízzel. Ezen kívül nem sok törődést igényel. A virágzás idején, hetente általános tápot adhatunk neki. Virágoskertben könnyen elszaporodik. Hosszú tenyészidejű, állandó helyrevethető. A mi éghajlatunkon rövidebb élettartamú, rövidebb ideig virágzik, és a virágok mérete is kisebb, mint tőlünk nyugatabbra, párás, hűvösebb környezetben. Csak akkor tartsuk, ha tudjuk öntözni. ezzel szemben magtermesztése nálunk igen sikeres.

Lathyrus odoratus támaszra futtatása

Lathyrus odoratus támaszra futtatása, háttérben Cosmos és Phlox.

A szagos bükköny szaporítása

Októberben, de akár márciusban is szaporíthatjuk magról. A csírázáshoz szükséges hőigénye kicsi, ezért korán vethető.  Azonban a fajtáktól függően ez az időpont el is térhet. Mindig a magtasakon lévő utasításokat kövessük.

A magvakat papírtörlőben előcsíráztathatjuk. Ha szabadföldbe vetünk, kb. 10 cm távolságban vessünk, és üvegbúrával fedjük le, amelyet április végén távolítunk el. Palántanevelés céljából a magvakat cserépbe is vethetjük. Az edényt töltsük meg jóféle kerti komposzttal. A magvakat egymástól 3 cm távolságra, 1-1,5 cm mélyre ültessük. A cserepeket tarthatjuk fűtetlen verandán vagy hidegágyban. A palánták vezérhajtását lecsípve bokrosodásra ösztönözhetünk. Ez kedvez a virágzásnak. A magoncokat csak fagymentes időben, áprilisban ültessük ki.

Kiültetés

Kiültetés előtt a talajba ásóvillával forgassunk be szerves anyagot a vízmegkötés végett. Ültessünk párosával, 15 cm-es tőtávolságra. A gyökereket terítsük szét, a talajt jól tömörítsük a növény körül. Ha a növények növekedésnek indulnak, rögzítsük őket karóhoz, kisebb gallyhoz, bambuszrúdhoz, dróthálóhoz, amelyet cölöpök közé húzunk ki, drótkerítéshez. Ha kiültetés után az idő hidegre fordul, a virágbimbók lehullhatnak. Ha ne futtatjuk, talajtakarónak is kiváló.

Kordonra futtatás

Ha kordonra futtatunk, egyszálassá kell nevelnünk az egymástól 20 cm-re ültetett növényeket. Ilyenkor az oldalhajtásokat ki kell csípnünk. Törjük le a kacsokat, mivel ebben az esetben mi kötjük a növényt a kordonhoz. Ha a kordont túlnőnék, fektessük a földre a növényt, és egy távolabbi karóra futtassuk. Ezt a nevelés módot nevezzük bujtásnak. Nem azonos a szaporítási eljárással!

Kapható fajták

Nálunk a leggyakrabban színkeverékek kaphatók (pl. Szentesimag, Kertimag) . A Bakker az alábbi fajtákat is árulja: ‘Old Times’, ‘Spencer’. A ‘Spencer’ hosszú szárú, nagy-, illatos virágú fajta. A bokor formájú törpenövekedésű fajtákat balkonládában, edényben is tarthatjuk. Ilyen a ZKI-nál kapható ‘Little Sweetheart’. Több fajta magja online is megrendelhető külföldről. thompson-morgan.com

törpe szagos bükköny vetőmag

Tippek

  • Vásároljunk melegtűrő variánsokat! Ezek tovább virágzanak.
  • A törpe növekedésű fajták erkélyládába is ültethetők.
  • Nem minden fajta illatos! Vásárlás előtt érdeklődjünk!
  • Ha a nyári melegben a növény küllemre megcsúnyul, dobjuk ki!
Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Jelentkezz Kiskert előadás sorozatra