A négy órás növény, Peru csodája – a csodatölcsér

A négy órás növény, Peru csodája, nem más, mint a csodatölcsér (Mirabilis jalapa), a csodatölcsérfélék (Nyctaginaceae) családból. Úgy tartják, hogy virágai nyári délután  mutatkoznak legszebb pompájukban, és virágainak illata is ekkor legintenzívebb.

tarka csodatölcsér

Amerika trópusi területeiről, az Andok lejtőiről származik, de ma már Afrikától Ázsiáig mindenütt előfordul. Az azték kertekben tűnt fel talán először. Európába a 16. században került Peruból, a spanyol kertek egyik dísze volt a 17. században, később feltűnt az európai botanikuskertekben is, majd elterjedt a brit gyarmatokon. A trópusi, szubtrópusi területeken a kertekből kivadulva terjedt tovább.

A csodatölcsér nemzetség 54 faja közül a legismertebb dísznövény. Tudományos neve is kifejezi, hogy szépségével kivívta a tudósok elismerését, hiszen a mirabilis szó (lat.) csodálatosat jelent. Nem mellesleg második nevét pedig Guatemala egyik megyéje után kapta.  Az eredeti élőhelyén évelő, nálunk egynyáriként tartott csodatölcsér akár egy méteres magasságot is eléri. Húsos, szőrözött szárán egyszerű, ovális, lándzsás, átellenes levelek, rövid virágszár és rendkívül mutatós, trombitaszerű, fehér, sárga, bíbor, vörös, tarka szirmú virágok jellemzik.  Virágainak hetedhét határon híres, a beporzást végző rovarok által is kedvelt illatáért felelős illó anyagokat tudósok vizsgálják. A virágok délután nyílnak, reggelre becsukódnak.

A vastag gyöktörzsében található hatóanyagok hánytató-, hashajtó hatásúak, bőrrel érintkezve irritációt okoznak. A magok fogyasztása hányást, hasmenést, hasfájást okoz. A növényi kivonatot a népgyógyászat használta hashajtóként, emésztőrendszeri problémák, vérhas, hasmenés,  izomfájdalom kezelésére. Több tudományos munka is alátámasztja, hogy vírus, gomba, baktérium ellenes, féreghajtó, antioxidáns hatású, hogy csak néhány fontos hatását említsünk. (www.ssjournals.com ISSN: 2277-3312 Journal DOI:10.7439/ijpr)

csodatölcsér kerítés tövében

Fotó: Horváth Mónika

Napos félárnyékos helyre, szerves anyagban gazdag, kissé kötött, nedves talajba való. Meszes talaj nem jó számára. A napot szereti, a félárnyékot tűri, árnyékban felnyurgul. Rendszeres öntözést kíván, a mulcsozást meghálálja. Azonban a túlöntözés kerülni kell, víz ne álljon a talajában. Bár a vizet szereti, a magas páratartalom nem jó neki. A fiatal növény főhajtását visszacsípve bokrosodásra ösztönözheted. Ha száraz időszakban kicsit elsatnyul a harmadára vágd vissza. Remek térelválasztó, talajtakaró. Szépen mutat kerítés tövében, út mentén, konténerben. Ha ősszel, elvirágzás után a gyöktörzset kiásod, jövőre újra kiültetheted. Ha egynyáriként tartod, önvető, és elszórt magjaiból a következő évben kikel. A kis magoncokat át is ültetheted más helyre. Ha palántának nevelnéd, az utolsó fagyok előtt 6-8 héttel vesd el, majd a fagyok elmúltával ültesd ki. Ellenálló növény, de rozsda, levél foltosodás előfordulhat.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák banner

Jelentkezz Kiskert Tanfolyamra!