Őszi sztár a kékszakáll

Egyre divatosabbak a virágzó cserjék. Ha a fajokat, fajtákat úgy válogatják össze, hogy azok más és más időpontban virágozzanak, mindig lesz egy különleges színfoltja a kertnek. Ilyenek az Őszi virágzásuk miatt kedvelt kékszakáll (Caryopteris sp.) nemzetségbe tartozó, pillangós virágú cserjék, félcserjék. Többségük Kína, Mongólia, Japán napsütöttel lejtőiről származik, sokuk gyógynövény. A népgyógyászat torokfájás, hörghurut ízületi gyulladás és ekcéma kezelésére használja őket.

kínai kékszakáll

Kínai kékszakáll

Közül a kertészeti termesztésben legismertebb a kínai kékszakáll (Caryopteris incana) és hibridje az angol kékszakáll (Caryopteris × clandonensis). Mindkettő gyógynövény, illóolajuk rovarölő illetve rovarriasztó hatású, számításban jöhetnek, mint szúnyogriasztók, és méhkímélő bio rovarölők. Nektárban gazdag virágaik vonzzák a lepkéket, méheket. Napra, félárnyékba, jó vízgazdálkodású, laza (homokos vályog) talajba valók. Ha már megeredtek, szárazságtűrők, kevés gondozást igényelnek. Miután virágaikat az azévi hajtásokon hozzák, tél végén erélyesen visszametszhetők.

Kínai kékszakáll

A Kínából és Japánból származó kínai kékszakáll (Caryopteris incana) 0,9-1,5 méter magasra növő lombhullató cserje illetve félcserje. A levelek fonáka szürkés színű. A virágok színe élénk ibolyakék, a levelek hónaljában, félgömb alakú tömött bugavirágzatban fejlődnek az. Augusztus végétől októberig folyamatosan virágzik, ennek köszönheti kertészeti értékét. Virágzása 6-8 hétig tart. Ismertek egész kései virágzású fajták.

angol kékszakáll

angol kékszakáll ‘Sötét Lovag’

Angol kékszakáll

.A 0,6-1,5 m magas, lombhullató angol kékszakáll ( Caryopteris × clandonensis) kerti eredetű hibrid, melyet az 1930-as évek elején fedeztek fel. Egyik szülőfaja a kínai kékszakáll (Caryopteris incana), a másik a keskeny, ép szélű levelű, Mongóliából származó mongol kékszakáll  (Caryopteris mongholica). Számos fajtája ismert.

Ezüstös szürke, illatos lombja, késői virágzása miatt kedvelt díszcserje, több szép fajtáját ültetik szegélyágyba vagy évelők közé. Élénk kék ajakos virágai Magyarországon augusztus-szeptemberben nyílnak a hajtások végén, bugaszerű leveles virágzatban. Gyenge gyökérzete ellenére jól bírja az átültetést.

Kerttervezés kékszakállal

Ezek a lombhullató cserjék vagy kis fát vonzó lombozatáról, illatos levendulakék virágairól és beporzók vonzásáról ismert. Az őszi kertek egyik vonzó látványa.

Válassz számukra az igényeiknek megfelelő, napos helyet. Térigényük 3-5 méter, ennek megfelelően tervezz. Jól mutatnak szoliterként, kerti utak, padok mellett. Metszéssel kompakt, virágzó sövénnyé is nevelhetők. Csoportban a természetes kertek hangulata dominál.

kékszakáll út mellett

A kékszakáll szépen mutat más, hasonló igényű növények társaságában. Ha azt akarod, hogy a hideg színek domináljanak, szóba jöhetnek az olyan hűvös tónusok, például a kék, a lila és az ezüst, amelyek jól működnek együtt. Ilyenek a sudárzsálya (Perovskia atriplicifolia), amelynek magas levendula-kék virágai kiegészítik a szín- és térhatást. Szintén kiegészítő színfoltokat képeznek Salvia (Salvia spp.) olyan fajtái mint a Salvia nemorosa vagy az erdei zsálya (Salvia x sylvestris). A köré telepített kúszó kakukkfű (pl.keskeny levelű kakukkfű – Thymus serpyllum) szőnyege véd gyomoktól és a kiszáradástól. Számba jöhetnek még a szárazságtűrő, egy időben virágzó  izsópfű (Agastache sp.),  a nyáriorgona (Buddleja spp.), a szárazságtűrő pázsitfűfélék, mint a tectúrájában kontrasztot adó tollborzfű (Pennisetum sp.) vagy a virágosnád (Miscanthus). Társíthatod vörös vagy sárga színű virágokat hozó növényekkel is, ezek lehetnek a kúpvirág (Rudbeckia sp.), kasvirág (Echinacea sp).

Az ültetés megtervezésekor vedd figyelembe kerted stílusát és adottságait, hogy a legtöbbet hozhass ki esztétikai értékükből.

 

 

 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Jelentkezz Kiskert előadás sorozatra