A takácsatkák szivogatás nyomai világos pöttyök formájában látszanak a leveleken

Nagyon sommásan, míg az atkák szívogatásának a nyoma világos pöttyökként látszanak, addig a rozsda pöttyei barnák. Most ismerkedjünk meg a takácsatkákkal, kártételükkel és az ellenük való védekezés lehetőségeivel.

takacsatkák

Takacsatkák és petéik levélfonákon.

A takácsatkák a levelek fonákán élnek. A megtámadott levelek színén kezdetben apró halvány pöttyök jelennek meg, ezt kell mihamarabb kiszúrni! Ezek később összeolvadnak, végül az egész levél bronzos színűvé válik,illetve a fertőzött levelek az erek között megsárgulnak, míg az érhálózat zöld marad. További jellegzetes tünet, hogy a levelek fonákán, illetve tövében finom pókhálószerű képződmények jelennek meg, ez az apró peték bölcsője. Ha egy leszakított levelet az ujjaid között elmorzsolsz, és apró egyenetlenségeket érzel, nagy valószínűséggel a takácsatka kártételét érzékeled.

A száraz, meleg kedvez az elszaporodásuknak szemben a levéltetvekkel, amelyek hosszú kánikula idején gyakorlatilag eltűnnek.

Védekezés a takácsatkák ellen

A takácsatkák a gyomokról gyorsan ráterjednek a kultúrnövényekre, míg a gyomirtás gyéríti a számukat. Tartsd tehát gyommentesen a környezeted.

Óvatosan használj a kertedben gyomirtó szereket! Ki gondolná, hogy széles spektrumú rovarirtók éppen az elszaporodásukat segítik, mivel az őket pusztító rovarokat, például katicákat, ragadozó poloskákat is kiirtják ezek. Jó, ha tudod, hogy a piretroidok nemcsak hatástalanok a kártevő fajokra, de azokat még nagyobb mértékű szaporodásra ösztönzik.

Ajánljuk, hogy liter csalánteához adj 8-10 csepp narancsolajat (Aromax). Még jobb hatást érsz el, ha a csalántea helyett egyharmad tej, kétharmad csalánteát használsz. A permetezést legalább hetente végezd el.

Ismerkedj meg egy házikertben használt tradicionális módszerrel: Adj 10 liter esővízhez 1 dl denaturált szeszt és két csepp Betadint (jód tartalmú), majd 1 evőkanál mosogatószert. A levelek fonákára bőséggel permetezd, vagy , ha nincs túl sok növényed szivaccsal töröld le a levelek fonákát.

Használhatsz még nagyobb invázió esetén kén tartalmú szert, amelynek szintén közismert atkagyérítő hatása. A levél fonákára kell minden esetben bőséges permetlevet juttatni, hogy a hatás megfelelő legyen. Az áttelelő nőstények ellen ne feledkezz meg a lemosópermetezésről! A réz-kén mellett használj  paraffin- és növényolajat tartalmazó készítményeket.

 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa