Permetlé készítés alapjai

Dr. Némethy Zsuzsanna, növényorvos

A növényvédelmi beavatkozás leggyakoribb formája a permetezés. Ekkor vízben feloldva juttatjuk ki a szert a szükséges helyre: általában a védendő növény felületére. A permetezési munka megtervezéséhez ki kell választani a kártevő, kórokozó ellen hatásos szert, kiszámolni a szükséges szermennyiségét.

Nehézséget jelenthet annak megállapítása, hogy a védendő fá(k)hoz, bokrokhoz vagy veteményes ágyáshoz hány liter permetlé szükséges, mennyi permetlevet érdemes keverni.

permetezés

A permetezés akkor hatásos, ha a permetcseppek egymáshoz érve egyenletesen bevonják a növény felületét, védő réteget képeznek rajta. A permetező gép cseppmérete döntően befolyásolja a szükséges permetlé mennyiségét: a finom, apró cseppeket képező permetező gépnél kevesebb lé, míg a durvább, nagyobb cseppek esetében a védő permetlé bevonathoz több folyadék szükséges. A megvédendő fák koronájának mérete a fák korától és a fakorona típusától függően eltérő, a permetlé mennyiség meghatározása általában tapasztalati úton lehetséges. Általában bokrokhoz 1-2 liter, fiatal fákhoz 2-4 liter, míg a kifejlett lombozatú fákhoz 5-10 liter permetlé szükséges.

Permetlé töménység és az oldat készítése

A növényvédő szerek hatását az előírás szerinti töménység garantálja. A szabadforgalmú szerek egy részét olyan kis kiszerelésben forgalmazzák, melyek teljes mennyiségét 10 liter vízben kell feloldani. Olyan kertekhez, ahol évente többszöri vagy rendszeres permetezés is szükséges, nagyobb kiszerelésű (500 g, 200 ml) növényvédő szert érdemes vásárolni. Ezekből viszont alkalmazásonként ki kell mérni a szükséges mennyiséget. A növényvédő szerek többségénél 0,1 %-os töménységet ajánlanak a gyártók. Ez azt jelenti,hogy 1 liter vízbe 1 gr szert, illetve 10 liter vízbe 10 g (1 dkg) szert kell adagolni. A folyékony, emulzió formájában kiszerelt szereknél a 0,1%-os töménység eléréséhez 1 liter permetléhez 1 ml, 10 literhez pedig 10 ml-t kell feloldani. Szobai növényekhez, 1-1 cserép virághoz 100-200 ml-es permetlé is elegendő lehet: ilyen kis mennyiségű permetlé készítésének a nehézsége, hogy a parányi mennyiségű növényvédő szer kiméréséhez nagy érzékenységű mérleg szükséges, mely a háztartásokban nem található.

Por alakú vagy folyékony növényvédő szert válasszunk?

A folyékony halmazállapotú növényvédő szerek oldatba vitele és pontos kimérése egyszerűbb a szilárd halmazállapotú szereknél. A kiméréséhez gyógyszertárakban vásárolható műanyag orvosi fecskendő eredményesen használható. A 0,1 ml-es beosztású adagolóval 100 ml, tehát 1 dl permetlevet is készíthetünk. A fecskendők a tápoldatok pontos adagolására is alkalmasak. Ha sem mérőhenger, sem fecskendő nem áll rendelkezésre, kis mennyiségű permetléhez cseppentővel is kimérhetjük a folyadékot. Hozzávetőleg 1 csepp oldat 20 mikroliter jelent. 100 ml 0,1 %-os permetlé oldat készítéséhez 5 csepp elegendő a szerből.

A permetszer csomagolásán az é.v.i. jelölés a  Élelmezésegészségügyi Várakozási Idő rövidítése. Ezt minden esetben feltüntetik a növényvédőszer engedélyokiratában és a készítmény címkéjén. Ezt az időtartamot napokban adják meg. Az utolsó növényvédelmi kezelés és a betakarítás között ennyi időnek kell eltelnie. Ez az időtartam csak akkor érvényes, ha betartjuk a kezelésszámot és a dózist, amit meghatároztak.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa