Salátafélék

Sok növény levelét, hajtását gumóját fogyaszthatjuk salátaként. A leggyakrabban a leveleket fogyasztjuk. Nem csak termesztett, hanem vadon termő növényekkel is kitűnő saláták készíthetők.

Fejes saláta

A fejes saláta (Lactuca sativa var. Capitata) magas tápértékű levélzöldség. C-vitamin tartalma magas, száz grammonként 30-40 milligramm. Továbbá sok B-vitamint, karotint, különböző ásványi sókat, többek között foszfort, vasat tartalmaz. Kitűnő ízanyagai jótékonyan hatásúak a gyomorműködésre A salátafélék K vitamin tartalma fontos szerepet játszik az időskori csontritkulás megelőzésében. Kutatók összefüggést találtak a combnyaktörés fellépésének csökkenése és a K vitaminban gazdag étrend között.

fejes saláta

fejes saláta

Ugyanakkor a fejes saláta az egyik legnagyobb rizikót jelentő hazai zöldségféle. Leveleibe ugyanis azonnal beépülnek a szermaradványok. Túlzott műtrágyázáskor a levelek nitrát tartalma emelkedhet meg. Az utolsó nyilvánosságra hozott adatok 1997-ből származnak, amikor a hazai primőr fejes saláták 10%-a tartalmazott egészségre káros mértékű szermaradékot, és további 20% engedéllyel nem rendelkező, a termelői fegyelmezetlenséget jelző “fekete technológiát”, azaz illegálisan használt szereket.

Recept: A saláta belső tömör szív részét szétszedjük. Hozzáadunk felnegyedelünk és vékonyra szeletelünk, majd hozzákeverünk néhány gerezd fokhagymát, előzőleg felkockázott és zsírjára sütött húsos, füstölt szalonnát, amelynek zsírjából öntet készítünk: citrommal, mézzel, őrölt borssal. köretnek és egy tál ételnek is kitűnő.

Tépő saláta

Március elejétől egészen júliusig vethetjük folyamatosan szabadföldbe, cserépbe vagy erkélyládába a tépősalátát (Lactuca sativa), melynek termesztéséhez a legfontosabb feltétel a rendszeres öntözés. A laza levelû, nem fejesedő zöldségnövényt már az ókorban is termesztették, ropogós leveleit folyamatosan szedhetjük étkezési célból, de kerti díszítőértéke sem elhanyagolható, hiszen a gyakran hullámosan fodros és csipkés leveleinek színe a zöldtől a sárgán és a vörösön át a sötétbarnáig terjedhet, igen változatos színárnyalatokban. Példaként említeném a Lollo Bionda sárgászöld leveleit, a Lollo Rossa zöld fodros leveleit, melyeket vöröses szín szegélyez és az Amerikai barnát, melynek élénkbarna rajzolatú a levele.

Recept: Az alulról tépett levelekhez almaszeleteket keverjünk, öntözzük meg citromlével, hogy az alma ne barnuljon, szórjuk meg petrezselyemmel. Készítsünk majonézes dresszinget hozzá.

Rukkola

Ablakládába most is vethetünk retket, vagy még inkább javasolt a rukkolát (Eruca sativa) – magyarul borsmustárnak is hívják –, mely +5 fokon is csírázik és egész télen szüretelhetõ az ablakból. A Földközi-tenger vidékén õshonos, Észak-Afrika partvidékétõl Portugálián át Törökországig vadon is megterem. A rukkola a keresztesvirágúak családjába tartozik, tehát rokonai a káposztafélék. Leveleinek illata és íze enyhén fûszeres és a földimogyoróra emlékeztet, salátákba kiváló. Magas az A, B2, B5, C és K vitamin-, valamint ásványianyag-tartalma, hatására csökken a kiválasztott gyomorsav mennyisége, így az emésztõrendszer fekélyei ellen is hatékony lehet. A Talmud hatásosnak találta szemfertõzések esetén. Az ókorban szeplõk és a kopaszság ellen, valamint a kellemetlen testszag megszüntetésére is használták és szoptatós anyáknak tejszaporító fõzetet készítettek belõle. A rómaiak afrodiziákumként használták, a vágy fokozása érdekében magjait olívaolajba áztatva fogyasztották.

rukkola levelek

Rukkola levelek

Recept: A rukkola idősebb levelei csípősek, a kisebbek, bors és a mustár aromájúak. Fetasajttal, felkarikázott paradicsommal, kápia paprikával, kemény tojás szeletekkel készítsük, olívaolajjal, sóval, frissen őrölt fekete borssal, citromlével ízesítsük.

Kötöző saláta

További salátaként ehető levelek:

Retek

A vajretek (Raphanus sativus) egyéves növény. Levelei rozettásak, szárnyasan osztottak. Fehér, keresztes virágai fürtben állnak. Termése fel nem nyíló becő. Akárcsak a karalábé esetében, leginkább szárgumóit fogyasztjuk, de sokan fogyasztják a levelét is!

Hidegtûrõ zöldségnövény, hõmérsékleti optimuma 13 °C. Csírázása már 1-2 °C-kal a fagypont felett megindul. Fényigényes, hosszú nappalos növény. Elsõsorban laza, középkötött talajokon termeszthetõ. Tápanyagigénye közepes.

Recept: Csak zsenge reteklevelet használjunk, és, ha lehet, retket is szeleteljünk hozzá. A leveleket vágjuk apróra, öntözzük meg olajos, ecetes öntettel, esetleg meg is tejfölözhetjük.

Sóska

Sóska (Rumex acetosa) évelő, lágyszárú növény. Szórt állású, ál rozettában álló levelei vastagok, nyíl alakúak, szélük ép, az alsók hosszú, a felsők rövid nyelűek vagy nyél nélküliek. Kétlaki virágai laza bugavirágzatban állnak. A zöld virágtakaró lepelszerű. Az apró makktermések csírázóképességüket 3-4 évig is megtartják. A mezei sóska föld feletti részét fogyasztjuk.

Vetés ideje tavasszal, március- április illetve augusztus vége- szeptember eleje. Minden talajon megterem, de vetés előtt trágyázzuk meg a területet, mert több évig helyben marad. A fejlődő magszárak kitörése fontos feladat. Fő károsítói a lisztharmat és a rozsda.

sóska sor

Sóska sor

Recept: A csíkokra vágott zsenge sóskalevelekhez keverjünk nyers répaszeleteket, felkarikázott újhagymát és fetasajtót. Öntözzük meg olajos, ecetes öntettel. Vigyázat! Oxálsav-tartalma miatt a sóska túlzott mértékű fogyasztása főleg kisgyermekeknél vesekárosodást okozhat.

Vadon szedhető saláták

medvehagyma  (Allium ursinum) fokhagymáéhoz hasonló íze miatt salátákba, levesekbe, főzelékekbe, szendvicsekhez ízesítőként használhatjuk.

medvehagyma virágzat

Medvehagyma virágzat

Az illatos ibolya (Viola odorata) levelét saláták készítésénél használhatjuk.

A nagy csalán (Urtica dioica) levelét felhasználás előtt dobjuk forrásban lévő vízbe az alapanyagot fél percre. Elkészíthető főzeléknek magában vagy más zöldségekkel együtt, de levesekbe vagy salátákba is tehetjük

A Közönséges tyúkhúr (Stellaria media) egész föld feletti rész alkalmas konyhai felhasználásra, nyersen salátának, főzelékként.

Pásztortáska (Capsella bursa pastoris) leveleivel salátát fűszerezhetünk. A fiatal virágos hajtások nyersen és párolva is fogyaszthatók.

Kövér porcsin (Portulaca oleracea) Magas C-vitamin tartalma miatt régen skorbut ellen használták. Savanyúságként (ecetes felöntőlével), vagy borban is eltehető télire. Egyiptomban és Szudánban nemesített változatait kerti növényként termesztik, Nyugat-Európában pedig vadon begyűjtik, majd friss saláta alapanyagként hozzák forgalomba.

kövér porcsin

Kövér porcsin

A fehér here, Vöröshere (Trifolium repens, Trifolium pratense) és a százszorszép (Bellis perennis) leveleit virágzás előtt gyűjtik. Leveleik főzelék- és saláta alapanyagok, virágaikkal pedig szinte bármilyen ételt díszíthetünk.

Az erdei madársóska (Oxalis corniculata) leveleinek íze a sóskáénál sokkal gyengébb, kellemes és savanyú. leveleivel salátát díszíthetünk.

A Nagy útifú (Plantago major), Lándzsás útifű (Plantago lanceolata) zsenge levelei ill.  feldolgozás nélkül is, az idősebbek az erek eltávolítása (szálkátlanítása) után kerülhetnek az asztalra. Saláta, főzelék alapanyag.

A cickafark (Achillea millefolium) levelei kissé kesernyések, salátakeverékekben fogyasztható.

A gyermekláncfű (Taraxacum officinale) minden része nyersen is fogyasztható. Virágzás előtt gyökere főzve saláták alkotórésze, fiatal levelei (amíg nem keserednek meg) hasonlóképp használhatók.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Kiskert Tanfolyamra!