Ne üldözd el a kertedből a pitypangot!

A pongyolapitypang vagy gyermekláncfű egy olyan gyógyhatású zöldség, amelyet az emberek többsége gyomként kezel. Pedig sok helyen saláta zöldként fogyasztják, máshol, például néhány kelet ázsiai országban is gyógynövényként használják.

pongyolapitypang tőlevélrózsa

Az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozó gyermekláncfű vagy pongyola pitypang (Taraxacum officinale) tőlevélrózsában állnak fogazott levelei, tejnedvet is tartalmazó üreges virágszára napsárga csöves virágokból álló fészekvirágzatban végződik. Kaszat termései bóbitában állnak, amelynek gömbje, ha ráfújnak, egy pillanat alatt számtalan ejtőernyőcskére esik szét, így terjesztve a magvakat.

A pongyolapitypang gyógyhatásai

Miután leggyakrabban  füves területeken, főleg a kertekben, szántókon jelenik meg, kerti gyomként kezelik. Hosszú karógyökere miatt elég nehéz megszabadulni tőle. De miért is tennénk, hiszen sok jó tulajdonsággal bír. A gyepben is megtűrhető, hacsak nem „steril” pázsitra vagyunk, jól mutat a vadvirágos gyepben.

pongyolapitypang tőlevélrózsa

Állatkísérletek és in vitro kísérletek számos jótékony hatását igazolták, amelyet a növényben előforduló hatóanyagainak köszönheti. Így kimutatták gyomornyugtató, májvédő, kismértékű antiallergizáló hatását, bár ez még bizonyításra szorul. Reumás panaszok esetén teáját borogatásként alkalmazzák.  De szóba jön arclemosó szerként is. Hatóanyagai: szeszkviterpén lakton keserűanyagok, flavonoidok, cseranyagok, szterolok, káliumsók, karotinoidok, inulin. Gyógyászati céllal virágzás előtt gyűjtik a levelét, virágzás alatt a szárát, ősszel vagy tavasszal a gyökerét.

Gyógyreceptek dr. Valló Ágnes természetgyógyász ajánlásával:

Teakészítés a levelekből: 1 evőkanál levelet 2 dl vízzel leforrázunk, 5 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Langyosan fogyasztjuk.
Tea a gyökérből: 1 teáskanálnyi aprított, szárított gyökeret 2 dl vízben felforralunk, 1 percig főzzük, 15 perc múlva leszűrjük. Kúraszerűen 4- 6 hétig fogyasszuk napi 2 csészével.
Borogatás: 3 evőkanálnyi aprított, szárított gyökeret tegyünk 0,5 liter vízbe, forraljunk fel, és főzzünk 5 percig, majd készítsünk belőle pépet, kenjük rá egy kendőre és helyezzük a fájó, sajgó ízületre.

bóbita

A pongyolapitypangnak helye van a konyhában is

A tavasz egyben a pitypang szezonja, ilyenkor a legízletesebb. Fogyasztásra márciustól májusig a fiatal leveleket és a virágbimbókat is gyűjtik. A zsenge pitypanglevelet különösen a franciák és az olaszok fogyasztják előszeretettel. Bár a levél kicsit kesernyés, sokféleképpen elkészíthető: salátakeverékekben, más zöld levelekkel együtt, vagy hagymás babsalátához keverve fogyasztják. Az idősebb leveleket párolják, továbbá levesben, köretekhez használják a leggyakrabban. A virágbimbókkal salátát lehet díszíteni. A virágokból bor is készül. A pörkölt gyökereket kávépótlóként fogyasztják.

leszüretelt pitypang

Állj te is a pitypangtermesztők sorába!

Franciaországban, Itáliában sok helyen termesztik a pitypangot. Akár vadon termő pitypangról is magot fognak, augusztusban hidegágyba vetik, a kész palántákat októberben állandó helyükre ültetik. A következő év tavaszán már fel is használható. A kapáláson, gyomláláson, öntözésen túl külön ápolási munka a halványítás. Amelynek eredményeként a levelek kevesebb keserűanyagot fognak tartalmazni. 2-3 hét múlva a halványított tőlevélrózsákat leszüretelik, azaz levágják. Halványítani többféleképpen is lehet: például árnyékban nevelik, a sorok között húzott árokból kiemelt földdel takarják a növényeket. Még egyszerűbb és tisztább megoldás az egyszerű fóliatakarás, virágcseréppel történő lefedés.

Cikk ajánlat: Ehető vadnövények

termesztett pitypang

Fotó: Ricardo Orellana

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa