Több céllal is ültethetsz oszlopos formájú örökzöldeket

Magyarországon reneszánszukat élik az örökzöldek. Közülük is igen felkapottak az oszlopos formák, amelyek a mediterrán kertek ihletői. Fő probléma, hogy sokuk víz és páraigényes, és a nyári kánikulát rosszul tűri.

oszlopos orokzoldek

Előnyük, hogy kicsi a helyigényük, hiszen fölfelé terjeszkednek. Nagyon jól használhatók nyíratlan sövénynek. Télen-nyáron kiváló faltakarók. Ha valahonnan kiesik valami miatt egy-egy növény, a megüresedő helyeket jól be lehet velük tölteni. Szoliterként is megállják a helyüket.

Ha a hó az ágaik közé rakódik, könnyen letörik, ezért a havat le kell söpörni, illetve az ágakat össze kell kötni, hogy a hó ne ülhessen az ágak közé.

Miután az örökzöldek levelei télen is élnek, lélegeznek, fotoszintetizálnak, vizet is igényelnek, tehát bármilyen furán hangzik is, öntözni kell őket, méghozzá októbertől folyamatosan, és minden alkalommal, amikor nem fagyott a talaj. Ajánljuk figyelmedbe a 75 literes faöntöző zsákot, amely a kertlap Kertészeti Webáruházban kapható. Könnyen kezelhető, csöpögtető öntözési megoldás fákhoz. Segítségével erőteljes, egészséges facsemetéket és fákat nevelhetsz.

Oszlopos borókák

Az örökzöldek közül is külön említést érdemelnek a borókák, amelyek viaszos levelei hamvas, telet idéző levélszínt adnak a növénynek. Tobozbogyójuk elhúsosodott, éretten kék, majd (a második évben) feketés színű. A közönséges boróka hazánkban is őshonos, bokortermetű fenyőfaj. Alakjukat tekintve a borókák egyik kultúrváltozata az oszlopos boróka.

Az oszlopos forma nem nyírás eredménye, a magas, keskeny forma természetes megjelenés. Egy fő hajtása révén oszlopos forma alakul ki. Általában pajzstetű érzékenyek, de manapság vannak ellenállóbb fajták. Jó szerkezetű talajban, napos helyen fejlődnek a legjobban.

Fajtaajánlat

Sentinel boróka

2,5-3 méter magas, de csak fél méter széles a Sentinel boróka (Juniperus communis ‘Sentinel’). Hajtásai nem szúrnak. Szürkészöld lombja télen kissé bebarnul. Lassú növekedésű, ezért akár kőedénybe is ültetheted.

Ír oszlopos boróka

Az ír oszlopos boróka (Juniperus communis ‘Hibernica’) 3-4 m magas, karcsú oszlopos fajta. Hajtási szorosan egymáshoz simulnak, tömötten állnak. Kékeszöld levelei rövidek, viszonylag puhák.. Írországból származik, ezért párásabb, vagy öntözött helyen érzi jól magát. Jelen éghajlati körülményeink közé kevésbé ajánlott.

Virgíniai boróka

A Virgíniai boróka (Juniperus virginiana ‘Blue arrow’) keskeny oszlopú, igen zárt alakú, kék lombú boróka. Kb. 5-6 méterre nő meg. Atkásodásra nem hajlamos. Mutatós sövény nevelhető belőle..

Juniperus virginiana 'Skyrocket'

Juniperus virginiana ‘Skyrocket’

rakéta boróka

Az rakéta boróka (Juniperus virginiana ‘Skyrocket’) keskeny oszlopú, kék színű boróka, amely 6-8 m magasra nő.. Valójában az oregoni boróka (J. scopulorum) változata, de világszerte virginiai borókaként említik. A legpiacosabb oszlopos borókánk. Kezdetben szép és gyors növekedésű, de 10-15 éves kora után koronája széthajlik, gondoskodni kell a pótlásról. Közepesen szárazságtűrő!

Egyéb oszlopos örökzöldek

Hasonló céllal ültethetsz széles, oszlopos növekedésű tiszafát (Taxus Baccata Fastigiata ), amelynek ágai mereven felfelé állnak. A lassú növekedésű sárga oszlopos tiszafa. (T. baccata ‘Fastigiata aurea’) gyönyörű, karcsú formája mellett aranysárga lombja is figyelemfelkeltő. Levelei sárga szegélyűek, a második évben visszazöldülnek.

Taxus baccata Fastigiata aurea

Taxus baccata Fastigiata aurea

Hasonlóan alkalmazhatók az oszlopos formájú európai ciprusok (Cupressus sempervirens), különösen mediterrán kertekben, utak mellett mutatnak. Szeles helyekre számításba jöhet a karcsú oszlopú tuja (Thuja occidentalis ‘Columna’ ), amelyen ferdén állnak az oldalágak. Letaglózó a kékes lombú, karcsú, oszlopos  oregoni hamis ciprus a (Chamaecyparis Lawsoniana Columnaris), de tudni kell, hogy páraigényes. Kiváló szoliter, dugványai jól gyökeresednek.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Jelentkezz Kiskert előadás sorozatra