Murvafürt

A murvafürt (Bougenvillea) fás szárú kúszónövény, amelynek nem elsősorban virágai, hanem pompás színekben tündöklő fellevelei látványosak. A murvafürt jól futtatható, akár házfalra is, de mindenképpen támasztékra lesz szüksége. Nálunk dézsás növényként tartható, sokak kedvelt növénye, különösen a mediterrán jellegű kertekben gyakori.

Bougenvillea

Bougenvillea, Málta

Murvafürt nemzetség

A csodatölcsérfélék (Nyctaginaceae) családjába tartozó Bougenvillea nemzetségbe gyakran tövises, 1-2 méteres magasságra kúszó növények tartoznak, a mintegy 18 faj Dél-Amerikában honos. Szórt állású leveleik tojásdadok. Fehér virágaikat hármasával színes fellevelek veszik körül, amelyek színe rózsaszín, magenta, lila, vörös, narancs, sárga vagy fehér.

A Bougenvillea nevét a francia tábornok és felfedező, Louis Antoine de Bougainville után kapta, aki Philibert Commerçon botanikussal együtt írta le először. Bár állítják, hogy legelőször a botanikus férfi álruhában vele utazó szeretője, Jeanne Baré pillantotta meg a virágjában szépséges növényt. Baré az első nő, aki ilyen formán körbeutazta a földet!

Húsz évvel a növény felfedezése után a Genera Plantarum már ‘Buginvillæa’ néven említi meg 1789-ben. Nevénet az Index Kewensis véglegesített Bougenvilleaként az 1930-as években. Két faját a B. spectabilits és a B. glabrat a botanikusok alig különböztették meg, mígnem 1980-ban rájöttek, két egymástól távoli rokonságban álló fajról van szó. Mindkét faj a 19. században jelent meg Európában. A francia és angol faiskolák szaporításának köszönhetően olyan távoli országokba exportálták őket, mint Ausztrália. Az angol Kew Gardens tevékenységének köszönhetően a brit gyarmatbirodalomban mindenütt megjelent. A B. glabra and B. peruviana természetes hibridjét, a crimson Bougenvilleat Mrs. R.V. Butt fedezte fel Cartagena városában (Kolumbia). Először önálló fajnak hitték, majd kimutatták, hogy Peruból került a rózsaszínű hibrid a városi kertekbe. A fajok igen könnyen kereszteződnek egymással, ezt már az 1930-as években tapasztalták a világ több tájának kertészeteiben, kertjeiben megjelentek vörös ér rózsaszín hibridek.

Kertészeti szempontból három faja jelentős: a hosszú fürtű, krémfehér virágú, fehér, lilal bordós fellevelű, kicsi, horgas tövisű B. glabra, a laza lombozatú, tövises, gyűrött, kerekded, leggyakrabban magenta árnyalatban pompázó fellevelű B. peruviana, és a magasra futó horgas tövisű, bőrnemű, fonákán enyhén szőrős levelű, rózsaszín, vörös és lila fellevelű B. spectabilis. Az e három fajból előállított mai hibridek őseit nehéz megállapítani pontosan.

Forrás:
Bougainvillea History
thegrapevine.es

murvafürt virágzata

két kinyílt, egy bimbós virága vörös fellevelekkel körülvéve.

Murvafürt gondozása

Világos, tűző napra kell tenni, a virágzás csak tűző napsütésen következik be, minimum napi öt óra megvilágításra van szüksége ahhoz, hogy virágozzon.

Öntözést igényel, de a pangó vizet nem tűri. Virágzás előtt bőségesen öntözzük. Virágzáskor már kevesebb vizet kíván. A virágzáshoz továbbá minél több fényre és melegre van szüksége.

Teleltetés idején az öntözést tovább csökkentsük. Beköltöztetés után azonnal erélyesen metsszük vissza, kivéve, ha meg akarjuk tartani a formáját. Ha hűvös helyen teleltetjük, a növény nyugalmi állapotba kerül. Leveleit lehullajtja. Meleg, és világos helyen nem vonul nyugalomba.

A murvafürt hosszú hajtásait, ha nem éppen futtatni akarjuk, vágjuk vissza. Ez virágzásra serkent. 4-6 leveles állapotban gömbformára metszhetjük. A lefojtott növekedésszintén virágzásra serkenti.

Jó minőségű, humuszos, jó vízgazdálkodású, semleges pH értékű talajt igényel. Mikroelem tartalmú komplex, kiegyensúlyozott NPK arányú tápozást igényel. Megfelelő méretű edényben több évig is szépen fejlődik átültetés nélkül.

A murvafürt ciklusosan virágzik, amelyek általában 5-6 hetes virágzási periódusokból állnak. A virágzás után a murvalevelek lehullanak, és 6-8 hétig zöld leveleket és hajtásokat fejleszt a növény. Őshazájában, ahol a nappalok és éjszakák hossza megegyezik, egész évben virágzik. Nálunk virágzási periódusa a tavaszi és az őszi időszakra esik.

Félfás-, fás hajtásdugványról szaporíthatjuk. Tavasz végén, nyár elején három leveles, három ízközös hajtásdarabokkal, félfás dugvánnyal szaporíthatjuk, a dugványok augusztusra fognak begyökeresedni. Ez alatt az idő alatt a szaporító edényt tegyük árnyékba, és húzzunk rá fóliazacskót. A talajt tartsuk nedvesen.

murvafürt választék

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Kiskert Tanfolyamra!