A héten lesz Medárd napja. Azt mindenki tudja, hogy népi megfigyelések szerint, ha ezen a napot esik, akkor még 40 napig esni fog. De azt már kevesebben tudják, hogy ha Medárd napján süt a nap, akkor édes lesz a bor.
A rózsafélék családjába tartozó földi eper vagy szamóca hazánkban a legkorábban termést érlelõ varázslatos gyümölcs, mely frissen a bokorról szedve a legízletesebb, amit a medvék is már õsidõk óta tudnak errõl a földi csodáról. A kozmopolita növényke Dél-Amerikából került Európába, ahol kezdetben dísznövényként alkalmazták, majd a hollandok nemesítették ki mai változatát. Cikk ajánlat:
A számtalan apró aszmagtermésbõl álló, illatosan ízletes gyümölcsöt ne tépjük, hanem kocsányával együtt csípjük le a bokorról, és amennyiben nem azonnal kerül a bendõnkbe, hanem rövid ideig tárolni szeretnénk, akkor szárazon szedjük, mert nedvesen rendkívül gyorsan romlik a minõsége. Mivel nem utóérõ gyümölcs, így teljes érésben szüreteljük, és a romlásnak indult sérült, fertõzött bogyókat is távolítsuk el, amivel elejét vehetjük a szürkerothadás másodlagos fertõzésének. A szürkerothadás (Botrytis cinerea) – különösen nedves és párás körülmények között – a növények valamennyi föld feletti részét megtámadja, amit a leveleken nagy, rothadó szürke bevonat, a virágon és kocsányán barna foltok, míg a gyümölcsön annak húsába mélyen behatoló szürke színû penészes felületû rothadó folt jelez. Igaz, a növény saját maga is gondoskodik indanövényeivel önmaga szaporításáról, de ha még nem rendelkezünk eperágyással, vagy újabb fajtákat szeretnénk kipróbálni, mi is telepíthetünk akár most is, hûtõházakban nevelt úgynevezett frigó palántákat márciustól egészen augusztusig, vagy leveles palántákat július-augusztusban. Rengeteg szamócafajta közül válogathatunk, példaként a korai Lambada és Alba, a középkorai Nadina és Gerida, vagy a kétszertermõ Mara de Bois és a folytontermõ Rabunda és Rapella közül. Cikk ajánlat: A földieper története; Szamóca konténerben; Ültessünk epres köcsögbe; 7 tipp, hogy termesszünk mennyei aromájú szamócát
Ha az idõjárás kegyes volt, akkor a jó alaposan berakódott alma- és körtefáinkra is ráfér a gyümölcsritkítás, egy-egy csomóban a legfejlettebb hármat hagyjuk csak meg. Cikk ajánlat: Magyar alma; Nyári Kálmán körte
A zöldbab különösen virágzáskor igényli az alapos öntözést, így hetente egy alkalommal nagy mennyiségû és naponta egyszer, néha kétszer kisebb adaggal locsoljuk be.
Kiskertünkben javában virágoznak a zömében gyöktörzses íriszek, melyek a szivárvány istennõjérõl kapták méltó módon a nevüket. A közel 200 fajta virágzása áprilistól egészen júliusig tart, melyet követõen nekiláthatunk tõosztással való szaporításukhoz. Cikk ajánlat: Nőszirom a sziklakertben
A manapság oly jellemzõ szeles, viharos idõjárásra tekintettel a dáliatövek mellé feltétlenül szükséges támberendezést helyeznünk, a késõbbiekben a kardvirágokról sem megfeledkezve.
Ültessük ki szabadföldbe az õszi krizantém gyökeres dugványait, és ha elágazódásra akarjuk késztetni, akkor most csípjük ki a fõhajtásukat.
Ha eddig nem tettük volna még meg, akkor feltétlenül ültessük át szoba- és balkonnövényeinket a fajnak megfelelõ típusú talajba és a gyökérlabda, valamint a növény méretének megfelelõ nagyságú cserépbe. Általános szabály, hogy az új cserép mérete ne legyen sokkal nagyobb az elõzõnél. Cikk ajánlat: Átültetés; Balkonkertészkedés
Június elején feltétlenül lássunk neki a szőlő hajtásválogatásának, ha a tavalyi növekedési dinamizmus indokolja, lombtrágyázzunk Mikramiddal, melynek magas amid-nitrogén és nyomelem tartalma a leveleken keresztül is könnyedén felszívódik, vízben gyorsan és maradéktalanul oldódik, és szinte bármilyen más növényvédõszerrel keverhetõ. Így gyakorlatilag egy menetben tudjuk tápanyaggal ellátni szõlõtõkéinket és védeni õket a peronoszpóra és a lisztharmat kártétele ellen, ami szintén aktuális teendõnk lehet. A hajtásválogatás mellett idõszerû a szõlõ kötözése is, mellyel csökkentjük a napjainkban egyre jellemzõbb szélkárokat és a peronoszpóra veszélyét, továbbá elõsegítjük a hajtások fény felé növekedését. Cikk ajánlat: Lisztharmat szőlőn
Kovács László Zoltán
kovlazol@gmail.com