Átültetés

Az edényekben, cserépben nevelt növények hamar felhasználják a sekély talaj tápanyagkészletét. A trágyázás, az öntözővíz növeli a talaj sótartalmát, a gyökerek pedig hamar betöltik a rendelkezésükre álló térfogatot. Ezért előbb-utóbb át kell ültetnünk növényünket.

A megfelelő edény

Válasszunk “egy számmal nagyobb”, 2-3 cm-rel nagyobb átmérőjű, és ugyanennyivel mélyebb edényt. Bár a növény kinőheti új edényét is, addig azonban kialakul egy a fejlődést támogató egyensúlyi állapot. Túl nagy edényben nem kívánt folyamatok indulnak el a talajban, ami megváltoztatja a talaj mikrovilágát, végső soron a növény kipusztulásához vezet. Az új edény kicsivel nagyobb térfogata lehetővé teszi a gyökérzet egészséges fejlődését, belenövését a friss talajba. Átültetéshez tiszta, vízelvezető lyukkal rendelkező edényt használjunk.

Ajánljuk díszkaspóinkat a Kertlap Kertészeti Webáruházból.

Mikor ültessünk át?

A nappalok hosszabbodása stimulálja a növények növekedését, ezért itt az idő az átültetésre. Azonban nem szükséges minden évben átültetni növényeinket. A fiatal növényeket általában évente szokták átültetni. Később több jele lehet annak, hogy a növény átültetésre szorul. Például, ha a talaj felső rétegét fehér bevonat fedi, vagy nagyon elszaporodnak a talajlakó ugróvillások, vagy a növény gyökerei láthatólag túlnőtték a cserepet, akkor ültessük át növényünket.

a zöldike gyökere kinőtte a cserepét

A zöldike gyökere kinőtte a cserepét.

Az új szezonban a gyökerek már a friss talajt hálózzák be, így a növények föld feletti része is láthatóan jobban fejlődik majd.

Gyakran a növények megsínylik az átültetést, mert gyökerei sérülnek, a környezetét megbolygattuk. Ilyenkor eldobhatja néhány levelét, vagy a levélcsúcsok barnulni kezdhetnek. De ne ijedjünk meg, ez általában csak átmeneti állapot.

Ültessük át frissen vásárolt növényünket. Ekkor ugyanis a növénynek nem kell kétszer akklimatizálódnia új környezetéhez.

Az ültető közeg

A cserepes növényekhez is virágboltokban kapható földkeverékeket használjunk. A kereskedelemben kapható földkeverékek gyakran tartalmaznak perlitet és homokot, továbbá tőzeget, amelyek a talaj szerkezetét és vízgazdálkodását javítják. A tőzeg pozitívan befolyásolja a tápanyag feltáródást is. Vásárláskor vegyük figyelembe a növények talajigényét. Általában igaz, hogy a levéldísznövények inkább a mészmentes, kissé savanyú talajokat kedvelik. A felbontott műanyag zsák tartalmát ajánlatos azonnal felhasználni, vagy ha még rövid ideig tároljuk benne a talajt, akkor jól zárjuk le, hogy a nedvességtartalma ne csökkenjen. A kiszáradt szerves anyag szerkezete ugyanis visszafordíthatatlan változásokon megy keresztül.

átültetés

Hogyan ültessünk át?

Kiadós belocsolás után néhány órával a cserepes növényt fordítsuk lefelé, óvatosan fogjuk meg, és gyengéden üssük ki a növényt. Előzőleg ütögessük a cserepet az asztal széléhez.  Az új cserép aljába a jobb vízelvezetés biztosítására tegyünk egy réteg tört cserepet vagy kávéfiltert. A túlnőtt gyökereket trimmeljük meg.  Ehhez éles kést vagy akár metszőollót is használhatunk. Végül egy réteg virágföldet tegyünk a cserép aljára, majd állítsuk középre a növényt és töltsük fel az edény oldala és a földlabda közti részt virágfölddel. Óvatosan nyomogassuk le a talajt és öntözzünk szórófejes kannával.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa