Kert a lakásban


Mit tegyünk, ha beköszönt a kellemetlen ősz, és hamarosan fagy? Költöztessük vissza cserepes, dézsás növényeinket. Rendezzük át a szobanövényeket. Mentsünk meg a kertből néhány évelőt. Telepítsünk fűszernövényeket a konyhaablakba.

Kertből a lakásba

Behordott dézsás növényeinket tegyük a lakás legvilágosabb, viszonylag hűvös részébe. Ha a növények kintről a lakásba kerülnek, bizony megváltozik életük, kevesebb a páratartalom, a fény, és nem szabad számításon kívül hagyni a légszennyeződést sem. A gyógynövények, fás szárúak gyakran eldobálják leveleiket. Jobb a helyzet, ha a növényt már fiatal korában eddzük a bentlakáshoz. A szobanövényeket is helyezzük át, ha szükséges, távolabb a fűtőtesttől és közelebb az ablakhoz. Az ablakban virágoztathatjuk a fokföldi ibolyákat.

fokföldi ibolya

Ahogy a Cserepes növények téli védelme című cikkünkben is olvadható, télen is szobahőmérsékletet (22-25 °C) kell biztosítanunk a trópusi eredetű növények többségének. Tehát irány a világos nappali, a fűtött veranda. A többiek a télikertbe, verandára, világos pincébe, a lépcsőházba vagy akár a garázsba is kerülhetnek. Amire feltétlenül szükségük van a világosság és a megfelelő hőmérséklet. Hidegházi körülmények közt (5-12 °C-on) teleltethetjük a rozmaringot, leandert, babért, kaktuszokat, pozsgásokat, gránátalmákat és a citrusféléket (citrom, narancs, lime, mandarin, grapefruit, kumquat). 13-17 °C-ot igényelnek télen a mérsékelt házi pálmák (legyező, főnix, kencia, washingtonia), a mályvarózsa, selyemmályva, akáciák, broméliák. A Kaktuszok teleltetéséről itt olvashat.

díszcsalán

Kerti évelőt és egynyárit is menthetünk a lakásba. Ha a vezérhajtásról lemetsszünk kb. 15 cm-es darabot, lecsupaszítjuk az alsó leveles szárt, és vízbe, nedves homokba, tőzegbe dugjuk, néhány hét alatt megindul a gyökérképződés. Ha a gyökerek már megerősödtek, eljött az ültetés ideje. Aztán már nem kell más, csak egy világos lépcsőház vagy veranda. Mentsünk be még a fagyok előtt néhány odakint egynyáriként nevelhető díszcsalán hajtást. Állítsuk vízbe, véilágos helyre, de nem direkt napra, és a gyökerek kifejlődése után cserepezzük be őket, és tegyük déli fekvésű, napos ablakba. Jövő nyárra kiültethetők.

A télikert télen is nyarat varázsol körénk. Utazás nélkül is a világ egzotikus tájaiban gyönyörködhetünk, ahová vendégeinket is elkalauzolhatjuk. Minden csak adottság és tervezés kérdése. A télikert növényeiről részletesen itt olvashat: Növények a télikertben.

szobanövények teleltetése

Mediterrán szobanövények, pozsgások teleltetése világos, hűvös helyen

Fűszerkert télire

A dézsában tartott babér kerüljön fedett verandára. A 3-4 éves, nagyobb metélőhagyma-töveket, amelyeket nagy cserépben tartottunk, vigyük fedett helyre. A zeller gumóját éltre kelthetjük, hogy friss zeller zöldhöz jussunk a konyhában. A zeller betakarításakor távolítsuk el a gyökereket és a zöld hajtásokat a gumóról, és fagymentes, hűvös helyen tároljuk. Később nincs más teendőnk, mint a kamrában, pincében tárolt zellergumó tetejéből levágunk egy 3-5 cm-es darabot, amit aztán a vágási felülettel lefelé fordítva földdel töltött cserépbe helyezünk. A gumó felső harmada a felszín fölé kerüljön. A konyhaablakban kellő fényhez jutva, rendszeres öntözés mellet hamarosan megjelennek a friss zöld hajtások, amelyekkel ételeinket télen is ízesíthetjük. A konyhaablakban tarthatunk még rozmaringot, bazsalikomot, kakukkfüvet, szurokfűt (oregánó).

rozmaring

Bambuszok szobába

A nem télálló bambuszokat nyugodtan tarthatjuk a lakásban, akár egész évben is. A legtöbb gondot a száraz levegő okozza. Megfelelő páratartalmat biztosíthatunk, ha a bambuszaink cserepét mosott sóderrel borított tálcára állítjuk, amelyet állandóan nedvesen tartunk. Ha tíz fok körüli hőmérsékleten teleltetjük, akkor a vízellátást csökkenthetjük, ami nem a teljes vízelvonást jelenti. Meleg szobában azonban fontos a rendszeres öntözés. A túlöntözés azonban gyökérrothadáshoz vezethet. A nagylevelű növények kellő fotoszintetizáló felülettel rendelkeznek, és a viszonylag kevés fényt is tolerálják. Kis méretű bambuszokat tehetjük az ablakközé. A Bambusa venrticola jól tűri a száraz levegőt, és száraz körülmények között törpe növekedésű. A Pseudosasa japonica pedig a fényszegény helyet is elviseli. A törpe fajok közül a Pleioblastus fortunei variegatus ajánlható beltéri nevelésre.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil