Mikor és hogyan ültess tulipánhagymát?

A tulipánok gyönyörű tavasszal nyíló virágok,  a tulipánhagymák ültetésének legjobb ideje az ősz, jellemzően szeptember  – november, mielőtt a talaj megfagy. Íme a tulipánhagyma ültetésének lépései:

tulipánhagymák piacon

Amire szükséged lesz

 • Tulipánhagymák
  Ásó vagy hagyma ültető
  Kerti talaj vagy virágcserép
  Műtrágya (opcionális)
  Öntözőkanna vagy tömlő
  Mulcs (opcionális)
  Kertészkesztyű (opcionális)

A tulipánhagyma ültetésének lépései

Válaszd ki a megfelelő helyszínt. Válassz olyan helyet, amelyet naponta legalább 6 óra közvetlen napfény ér.

A talaj előkészítése:

Gondoskodj a talaj jó vízelvezetéséről, hogy elkerüld a pangóvizet, mivel a tulipánok nem szeretnek a vizes talajban ülni. A tulipánok a jól vízvezető talajt kedvelik. Komposzttal javíthatod a talajt, ha kötött, agyagos. Ha a talaj sivár vagy homokos, érdemes a talajba keverni komposztot, hogy javítsd a talaj szerkezetét, termékenységét.

Egészséges hagymák kiválasztása:

Válassz kemény, telt tulipánhagymát penészgomba vagy betegség jelei nélkül. A nagyobb hagymák gyakran nagyobb és élénkebb virágokat hoznak.

Ültetési mélység:

Ültesd tulipánhagymákat körülbelül 15-20 cm mélyre. A hagyma ültetési mélysége az általános ajánlás szerint a hagyma magasságának háromszorosa.. Megfelelő mélységű lyukat készíthetsz ásóval vagy hagymaültetővel. A hagymákat körülbelül 10-15 cm távolságra helyezd el egymástól.

Ültetési irány:

Ültesse el a hagymákat hegyes végével (orrával) felfelé és lapos végével (gyökérrel) lefelé.

tulipánhagymák ültetése

Hagymaültető használata

hagymaültetőnek van egy skálája az oldalán. Egyszerűen belenyomom a talajba olyan mélységig, amennyire szükséged van. Létrehozol egy lyukat, majd a hagymaültető kiemelésével az ültető magával hozza a talajt, miközben visszahúzod. Ez a talaj később felhasználható a lyuk kitöltésére.

Ültetés hori horival: Sok hori hori szerszám egyik oldalán mérőskála található, amely hasznos lehet a talajmélység és az ültetőtávolság leméréséhez. Ez különösen hasznos, ha az egyes növényeket meghatározott távolságra kell ültetni egymástól.

horihori talajkés

horihori talajkés

Műtrágyázás (opcionális):

Az ültetéskor kiegyensúlyozott, lassan felszabaduló műtrágyát alkalmazhatsz, hogy tápanyagot biztosíts a hagymáknak.

Takarás talajjal és öntözés

Miután a hagymákat a lyukakba helyezte, fedd le őket földdel, és óvatosan lapogasd meg körülöttük a talajt, hogy eltüntesd a talajból a légzsákokat. Alaposan öntözd meg a területet.

Mulcs (opcionális):

Elteríthetsz a talajfelszínen egy réteg szerves talajtakarót a nedvesség megőrzéséhez, és a talaj hőmérsékletének szabályozásához. Ez azonban nem kötelező, és nem minden éghajlaton szükséges.

Címkézd meg ültetés helyét

Célszerű felcímkézni azt a területet, ahol tulipánhagymát ültetett, hogy emlékezz tavasszal, hol vannak a hagymák, illetve, hogy milyen fajta került kiültetésre.

tulipánhagymák és tulipánok

Karbantartás:

Télen takarékosan öntözd tulipánhagymáit, de csak ha nem esik elegendő csapadék. Miután tavasszal elkezdenek kihajtani, szükség szerint növelheted az öntözést.

A tulipánok tavasszal virágoznak, a fajtától és az éghajlattól függő időpontban. Miután befejezték a virágzást, hagyd, hogy a levelek módon visszahúzódjanak, mivel ez segít a hagymákban energiát tárolni a következő évre. Az elnyílt virágokat eltávolíthatja, hogy megakadályozd a magképződést. Fontold meg a különfélevirágzási idejű tulipánfajták ültetését, hogy hosszabb virágzási időszakot hozzon létre a kertben.

Cikk ajánlat: Tulipánhagymák gondozása

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa