Föld napja

1970-ben tartották meg először a Föld napját azzal a céllal, hogy az emberek figyelmét felhívják az egyre fenyegető veszélyre, a természet pusztulására. Most már nem csupán a szűkebben értelmezett természet, hanem az egész Föld, az élet a Földön került veszélybe.

A Föld napján való megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy az emberiség – és az egyes ember is – mérlegelje, hogy kíméletesen bánik-e környezetével, és mit tesz azért, hogy a természet és benne az ember egészségesebben éljen. Elég szomorú, hogy eljutott a világ idáig! A Föld napját nem csak ünnepelni kell! Sokkal inkább egész évben úgy kell viselkednünk, úgy kell élnünk, hogy szűkebb és tágabb környezetünkben óvjuk a növényeket, fákat, madarakat, állatokat. És természetesen egymást is.

Nap, mint nap szembesülhetünk azzal, hogy a bolygónk veszélyben van. Pénzközpontú szemléletünk irgalmatlan (ön)pusztítást végez. Elegendő csupán levegőt vennünk, körülnéznünk, és észrevesszük, hogy közvetlen környezetünk is folyamatosan pusztul, ha nem óvjuk. Ne sétáljunk el nyugodt lélekkel egy szemétkupac mellett mondván, ez nem az én szemetem. Ha nem is tied, de neked is jut belőle.

Szükségünk van-e a természetre?

Bizony nincs élhető élet az eredeti biológiai élettér kizárásával. Mégis sok helyen, például Budapesten, az V. kerületben, az egy lakosra jutó zöldterület csak 4 négyzetméter – az előírt 21 négyzetméter helyett. Ennek ellenére itt is tovább fogy a zöldfelület.

Az ember sem tud teljesen elszakadni a természettől. Kell egy iciri-piciri természet! Nagy telkes, igazi kertes házra azonban keveseknek futja, különösen a fővárosban, ezért itt sokan költöznek divatos lakóparkokba. Vagy sorházat keresnek, vagy ha az is drága, akkor legalább társasházi lakást kertkapcsolattal. Hogy ki lehessen ülni. Meg egy kicsit füvet nyírni. Ha más nem, kell egy erkély, balkonocska, ami a tősgyökeres városi ember kertje, menedéke, kicsiny birtoka.

Cikk ajánlat: Balkonkertészkedés; Francia ablak, francia erkély; Hobbitfalva és mások; Virágláda ablakba; Zöld falak, zöld homlokzatok;

ismerd meg a természetet

Mi is az a kert?

A művészet és a tudomány otthona. Egy különleges, összetett, soha be nem fejezett művészi alkotás. Érzelmeink széles skáláját befolyásoló művészet. Hiszen a kert térben és időben állandóan változik, pillanatonként más arcát mutatja, változik az idő, az évek, évszakok, napszakok szerint. Más és más kép tárul szemünk elé esőben, havazáskor, napsütésben, szeles időben. A kert térbeli és időbeli művészet egyszerre.

A kert a természet laboratóriuma, ahol legszebb, a legjobb produkciók születnek a kert gazdáinak segítségével. A kert növényei állandóan változnak, fejlődnek. A növények a közvetlen és a tágabb környezetük jegyeit is magukon hordják, megjelenítve-tükrözve az őket ért környezeti hatásokat.

Cikk ajánlat: A kert a lélek tükre; Milyen a jó kert?; Érzékek kertje

Mi a kertészkedés?

A növény egyedi megjelenésével, harmonikus fejlődésével, a környezetbe való zavartalan beilleszkedésével az alkotók, a kertet létrehozók tudását, hozzáértését, fantáziáját is tükrözi. A kertészkedés alapvető emberi szükségleteket elégít ki, mert a kert az otthon védőburka, biztonságos pihenő és szórakozóhely. A kertészkedés lehetővé teszi a természettel való közvetlen, fizikai kapcsolatot. És ami igazán fontos: tevékenységünk során érintjük a földet, legfontosabb életterünket! A kertészkedés kreativitásunk kibontakoztatásának lehetősége, ahol megismerhetjük az alkotás örömét. Kertünk szabadon tükrözi érzésvilágunkat, ízlésünket. Itt kibontakoztathatjuk személyiségünk rejtett oldalait. Játszhatunk a színekkel, az illatokkal. Megszabadulhatunk gondjainktól és aggodalmainktól. Itt megteremthetjük a barátság, a szeretet, a szerelem platformját. Megismerhetjük a jól végzett munka örömét. Megtanulhatjuk az anyaföld tiszteletét. Kielégíthetjük az élet megismerése utáni csillapíthatatlan vágyunkat.

Cikk ajánlat: Biokertészkedés a kiskertben 1.; Biokertészkedés a kiskertben 2.; Permakultúra; Vegyszermentes kertészkedésKertészeti trendek

Visszatérve a Föld napjára, jogosan merül fel a kérdés: mit tehetünk Földünkért mi “kisemberek”?

Válassz hármat most, és cselekedj!

  1. Cseréld ki a villanyégőt energiatakarékos kompakt fénycsőre a nappaliban és a dolgozószobában (vagyis ott, ahol általában hosszan és folyamatosan világít a lámpa)!
  2. Javíttasd meg a csöpögő csapot, a WC-tartályt!
  3. Otthonodban a nyílászárókat alaposan szigeteld!
  4. Elemek helyett használj tölthető, sokszor felhasználható akkumulátort!
  5. Ahová gyalog vagy tömegközlekedéssel is eljuthatsz, oda ne menj autóval!
  6. Ha nem a tiéd az anyag és az energia, akkor se pazarold, mert neked is kevesebb marad!
  7. Vásárolj jó minőségű, energiatakarékos háztartási gépeket, amelyek nincsenek túlcsomagolva, hogy ne legyen egyre több a szemét!
  8. Ne próbáld problémáidat felesleges fogyasztással enyhíteni!
  9. Ha a környékeden van szelektív hulladékgyűjtő, használd rendszeresen, és másokat is ösztönözz rá!

A hobbikertész pedig környezettudatosan kertészkedik! Tanfolyamainkkal ehhez nyújtunk segítséget!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Ternésvédő háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa