Vertikális kertek

Ötletbörze vertikális kertekre. A hely jobb kihasználásához terjeszkedj függőlegesen! használd a falakat, rácsokat, kerítéseket. Fektess hangsúlyt a háromdimenziós tér kialakítására.

Növények erkélyre


Masszív terrakotta vagy kerámia cserepek, fadézsák, faládák méretüktől függően alkalmasak a futónövények nevelésére.
Ha kevés a helyünk, vagy nem tudunk a fal tövéhez hozzáférni, mert az emeleten lakunk, és odalent aszfaltozott a járda ez a legjobb megoldás, ha erkélyünk falát be szeretnénk futtatni. Bár az így nevelt növények kisebbek lesznek, és gyökerük is csak korlátozott mértékben tud terjeszkedni. A növények jobban ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, kárt tehet bennük a szél. Az ősszel visszavágható növények vagy egynyáriak eleve nincsenek kitéve a téli viharos szeleknek.

virágos balkon

Ültessünk konténerbe

Az erkély kövezetére állíthatunk olyan cserepes, dézsás növényeket, amelyek lecsüngve tovább növelik a zöld felület. Bár ezekben otthonról nem gyönyörködhetünk, odalentről rendkívül látványosak lehetnek. Nemcsak fentről lefelé, hanem lentről felfelé is futtathatunk. Például az iszalag olyan magasságokba nő felfelé, ameddig metszőollónk engedi.

Rögzíthetsz  zsebes beültetésre alkalmas zöldfalakat is. Válassz zöld falat a Kertlap Kertészeti Webáruházból!

Balkonkertészkedés

Kerti kúszónövények

Ha a kúszónövényeket más jól bokrosodó fajtákkal ültetjük össze, akkor ezek eltakarják a futónövény alulról felcsupaszodó ágait. A futónövények szinte trópusi hangulatot teremtenek ott, ahol egyébként igencsak kopár, kopottas lenne a környezet. Színes levelű futónövények a huzalokra vezethető mandzsu aktinidia, az árnyékkedvelő, sárgás levelű “Goldheart” borostyán, az ősszel pirosló, ellenálló repkény vadszőlő. Alulról eltakarhatjuk a csupasz felületeket dézsás növényekkel is.

futórózsa

Az edényekbe helyezzünk virágzó növényeket, például petúniát, muskátlit, piros gólyaorrt. A gólyaorr teljesen kitölti a teret, és az oldalakon is dúsan lecsüng. Májustól augusztusig virágzik. Vagy ültessünk tarka levelű növényeket, termő mediterrán narancs vagy citromfákat.

Falak többféleképpen

Napos fekvésben sövény művelésmóddal, kordon mellett előállított gyümölcsfa remekül mutat fal előtt. Dísznövényeket is ki lehet teríteni ily módon, pl. madárbirset. A kétdimenziós megjelenést metszéssel illetve huzalhoz történő rögzítéssel lehet elérni. Ősszel vásárolt suhángból kell kiindulni. Ültetés után vissza kell vágni ott, ahol az első vízszintes ágpárnak kell kialakulnia. Az ágemeletek három rügyig, a huzal magasságában történő visszavágással alakíthatók ki, úgy, hogy a felső rügyből kihajtott hajtás hagyni kell felnőni a következő vízszintes huzal magasságáig, míg a két oldalsó rügyből kihajtott vesszőket oldal irányban vezetve a huzalhoz kell rögzíteni. Nyáron az előtörő felesleges hajtásokat le kell metszeni.

espalier körte

Illatos falakat hozhatunk létre, ha futónövényünk illatos lonc, futórózsa, lednek, lila akác. A kúszórózsa napos, nyitott területeken, nedves, de jó vízáteresztő képességű talajokon fejlődik. Az illatos ‘Mme Grégrire de Stachein’ futórózsa nagy tömegben virágzik. Hűvös, árnyékos falakon is megél.

A falak tetején lévő üregeket feltölthetjük termőfölddel, így kisebb gyökerű szárazságtűrőket, alpesi növényeket is nevelhetünk. Ha a kerítés, a támfal malter nélkül, terméskőből készült, a kövek közti résekbe tölthetünk komposztot, és oda is kerülhetnek növények.

Mik azok a modul kertek?

A modul kert önálló előregyártott téri elemként készül, adott méretben. Több modul egymás mellé helyezésével, önállóan álló növényfalat illetve térelválasztót lehet létrehozni. A szerkezet egy keretből és egy lábazati tápoldattartályból áll, anyaga legtöbbször rozsdamentes acél. A keretre páraelzáró műanyag lemezt rögzítenek, amire egy speciális, rothadásmentes, nagy nedvszívó képességű, műszálas rétegek kerülnek. Ez egyben az ültető zseb a növények számára. Külön tartályban helyezik el az alacsony zajszintű vízszivattyút, ami a naponta pár percig tartó csepegtető öntözést működteti. A helytől függően megvilágításra is szükség lehet.  Leggyakrabban ledes növénynevelő lámpákat alkalmaznak.

Vertikális kert ötletek

élő fal rácsra erősített növénytartokból

A legegyszerűbb megoldás a rácsra erősített, növénytartóba helyezett növények használata, amely az egyszerű ötletek nagyszerű példája.

vertikális kert emelt ágyással

Az emelt ágyások a falakhoz hasonló vagy azokat kiegészítő lombozatú növényekkel ültethetők be. A határvonal kissé elmosódik az élő fal vége és az ágyak kezdete között, ami egységbe foglalja a teret.

élő fal téglafal előtt

Segíti a kis tér hangulatosabbá tételét, a természet által körülvettség érzését nyújtja a függőleges telepítés, előnyös téglafalak legalább részbeni elrejtésére, amelyek egyébként nyomasztóvá tennék az amúgy is kompakt, lezárt teret.

virágos élőfal teraszon

Virágos növényekkel az élő fal színekben pompázik, vidám, nyári hangulatot kölcsönözve a terasznak.

Cikkajánlat: KúszónövényekVirágos kerítésekZöld falak, zöld homlokzatok

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás