Ismerd meg a szenzációs a likopint!

Anyu most az egyszer téved! Nem a nyers paradicsom a legegészségesebb. A paradicsom jobb főzve, sütve, mint nyersen! Likopin tartalma ugyanis hőkezeléssel válik jól felvehetővé. De egyáltalán mi az a likopin?

paradicsomok

Ismerd meg a likopint!

A karotinoidok természetes, kis molekulájú vegyületek. Egyesek nemcsak színeznek, de egyúttal hatékony antioxidánsok is. Az antioxidáns hatású karotinoidok ember, ló szarvasmarha, baromfi esetében a bélből szívódnak fel, ahol részben át is alakulnak más vegyületté, részben változatlan formában kerülnek a véráramba, és jótékony hatást fejtenek ki.

A növények színtesteiben található egy különleges színanyag, a zsírban oldódó likopin. A likopin olyan vörös színű karotin származék, amely termesztett növényeink közül a paradicsomban fordul elő a legnagyobb mennyiségben (összes  karotinoid tartalmának 60–64%-a), de hazai gyümölcsök közül a csipkebogyó, és a görögdinnye is tartalmazza. A bársonyvirág szirmainak színét is a likopin adja. A likopin nem A-vitamin előanyag, mint a karotinok általában (lásd sárgarépáé), és számos élettani hatással rendelkezik.

A likopin természetes antioxidáns, és sejtvédő hatása is van, erősíti az immunrendszert.

Miért fogyassz paradicsomot?

A paradicsom likopin tartalmának köszönhetően olyan antioxidánshoz jut a szervezet, amelynek sejtvédő hatása is van. Antioxidáns hatásán kívül a sejtek közötti anyag- és információáramlásban (cell-to-cell communication) is részt vesz, tumor gátló hatású.

A likopin molekula fontos tulajdonsága, hogy hőkezelés, azaz pl. a paradicsom feldolgozásának hatására, koncentrációja nő.  A feldolgozás során ugyanis egy kémiailag stabilabb szerkezetű, könnyebben felszívódó likopin módosulat keletkezik, amely hő hatására kiszabadul a sejtekből, és hozzáférhetővé válik az emésztés során. A likopin tartalom az alábbi sorrendben nő a paradicsomban illetve a paradicsomtermékekben: nyers paradicsom→paradicsomszósz→ sűrített paradicsom→ ketchup→paradicsompor.

befőzött paradicsom

Humán táplálkozásban a szív és érrendszeri betegségekben, valamint a rákos megbetegedések megelőzésében van kimagasló szerepe, gátolja a tumor kialakulását illetve növekedését. Bizonyított pozitív hatása a prosztata-, a gyomor- és a tüdőrák megelőzésében. Jelentős antioxidáns hatását erős szabadgyök megkötő képességének köszönheti. Tudva lévő, hogy a szervezetben található szabadgyökök roncsoló hatásúak, mutációt idéznek elő. További előnye, hogy egy bizonyos enzim szintézisének gátlásával csökkenti a koleszterin termelődését.

Aki egészségesen akar étkezni, fogyasszon sok paradicsomlevest, paradicsommártást, főtt, grillezett paradicsomot, illetve a mediterrán konyhára jellemző módon ezt egészítse ki az alábbiakkal: olivaolaj, zöldség hal.

Tégy paradicsomot a takarmányba!

A paradicsom feldolgozása során keletkező paradicsomtörköly (héj és mag) frissen és szárítva is remekül hasznosítható sertés, nyúl és szarvasmarha takarmány! Különösen magas a szárított paradicsomhéj likopin tartalma. Adják szarvasmarháknak, kis kérődzőknek, baromfiknak, illetve halaknak is. Frissen remekül adagolható kukoricadarával, amely a felesleges folyadékot felszívja, az erjedési folyamatokat gátolja. 20% kukoricadarával keverve kiváló vadtakarmány. Forrás: Galló Judit et al: Paradicsomtörköly-szilázs vadtakarmányozási célú felhasználása, agrotrend.hu

A paradicsomtörköly, mint likopinforrás, takarmány-alapanyagként felhasználható a baromfitakarmányokban is. A baromfinak adott nyers vagy szárított paradicsomtörköly csökkenti a tumor képződést, erősíti az immunrendszert, étvágynövelő. Miután a likopin a petefészekben raktározódik, szépen színezi a tojássárgáját.

Forrás: Papócsi-Réthy Katalin: A LIKOPIN FELSZÍVÓDÁSA, HASZNOSULÁSA ÉS GYAKORLATI SZEREPE TOJÓMADARAK TAKARMÁNYOZÁSÁBAN (JAPÁN FÜRJÖN VÉGZETT MODELLKÍSÉRLETEK)
doktori értekezés, Szent István Egyetem, Gödöllő.
Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa