Sült krumpli és ketchup egyben!

A fölül paradicsom, alul burgonya növényt, a “TomTato”. A növény különlegessége miatt nagy népszerűségre tett szert, bár semmi frankensteini nincs benne. Hagyományos keresztezéssel állították elő, a Solanum nemzetségbe tartozó két növényből, egy koktélparadicsom fajtából és egy fehér húsú burgonyaváltozatból, amely inkább főzésre alkalmas.

Egy holland kertészeti specialista a Beekenkamp négy éves kísérletének eredményeképp hozta létre, 2014-ben mutatkozott be, és 2015-ben kerül piacra ‘TomTato’ (Tomato and Potato) néven.  2018-ban az osztrák termesztők ‘Erd2-Tom2’ néven az év zöldségének kiáltották ki, adta hírül a Bundesverband der Österreichischen Gärtner.

Erd2-Tom2

Fotó: agronews.com

Egy igazi marketing fogás, ahogy az amerikaiak hirdetik: sült krumpli és ketchup egyben! Sőt tovább mennek: egy ilyen növénnyel gyakorlatilag teljesen el tudod látni magad, hiszen mi kell más a krumplinál és a paradicsomnál? Mindezen pozitívum mellett, sem átallják a zöldségek Frankensteinjének nevezni. Gyorsan hozzátéve, hogy szó sincs génmódosításról, valójából oltással állítják elő. A burgonyára oltott paradicsomból lesz a TomTato, a megeredést a növények egymáshoz közelálló genetikája biztosítja, a két növény ugyanis egy növénycsaládba tartozik, a burgonyafélék (Solanaceae) családjába.

A  növény megalkotása mellett szóló fő érv, hogy a városi kertészek sikkerrel használhatják, akár a balkonon is termeszthetik.

Michael Perry termékmenedzser (Thomson and Morgan) gondozási tanácsa

A nevelése nem ördöngösség, úgy kell tartani, mint a paradicsomot, amellyel több cikkben is foglalkozunk. Akinek valóban nincs kertje, csak erkélye, az is nevelheti, mert szépen fejlődik 50-55 literes edényben. Esetenként előfordul, hogy a TomTato burgonya hajtásokat hoz. Ezeket ajánlott kitörni. Úgy ültesd be, hogy legyen hely komposzttal töltögetni a talajt a burgonya számára. A paradicsomokat érésben szüreteld, és a szezon végén, még a fagyok beállta előtt vágd vissza a paradicsomot, és szüreteld le a burgonyát. Figyelem!, Miután oltással hozzák létre, magvak nem kaphatók!

 A patatas bravas egyszerű, de kedvelt spanyol étek

patatas bravas

A burgonyán és a paradicsomon kívül szerezz be hagymát, fokhagymát, csípős paprikát, fűszernek borsot és sót. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Pár szem burgonyát karikázz fel. Tedd egy sütőedényben 1 evőkanál oliva olajjal, sózd meg, és tedd a sütőbe kb. 50 percre. Forrósíts egy kisebb edényben két evőkanál oliva olajat, dinszteld meg az apróra vágott hagymát, keverj hozzá 1-2 gerezd zúzott fokhagymát. Kavargasd közepes lángon kb 4 percig. Önts hozzá két deci száraz fehér bort. Főzd tovább, amíg a levélt a felére el nem főtte. Passzírozz össze három szem meghámozott paradicsomot és add hozzá. Lassú tűzön párold tovább, amíg a paradicsom meg nem puhul. HA teljesen sima mártást szeretnél használj botmixert. Ha a burgonya szép barna-pirosra sült, öntsd le a paradicsom mártással, tedd vissza a sütőbe, amíg a mártás besűrűsödik, és rá nem karamellizálódik a burgonyára. És már kész is van a nagyszerű patatas bravas. Borsozd meg, gazdagíthatod petrezselyem levéllel, vagy kakukkfűvel.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Biokertész képzésre!