Sült krumpli és ketchup egyben!

A fölül paradicsom, alul burgonya növényt, a “TomTato”. A növény különlegessége miatt nagy népszerűségre tett szert, bár semmi frankensteini nincs benne. Hagyományos keresztezéssel állították elő, a Solanum nemzetségbe tartozó két növényből, egy koktélparadicsom fajtából és egy fehér húsú burgonyaváltozatból, amely inkább főzésre alkalmas.

Magad is próbálkozhatsz krumpli-paradicsom oltással!

A szezon kezdetén nevelj cserépbe koktélparadicsom palántát és kis gumójú, sárga típusú burgonya palántát egy másik cserépben. Nevelj fel egészséges palántákat. Helyezd a cserepeket a kb. 15 cm-es palántákkal olyan közel egymáshoz, amennyire lehetséges.  A burgonya palánta lesz a későbbi az alany, a paradicsom pedig a nemes. A paradicsompalánta felső 7 cm-es részét vágd le, csak a csúcsi leveleket hagyd meg, a többit csípd le, a csúcsi levelek felső felét is vágd le. Így kapsz gyakorlatilag egy dugványt, de ezt nem homokban fogod gyökereztetni, hanem egy burgonya növény szárába oltod. Használj virágollót vagy kést. Figyelem, a két palánta szára kb. egyforma vastag legyen! Vágd le kb. olyan magasságúra a burgonya palántát, mint amilyen az oltvány mérete, azaz 7 cm magas szár álljon ki a talajból. Vágd be középen a megmaradt burgonya szárrészt, így V alakba széthajlik, amikor a paradicsom oltvány hajtását belecsúsztatod. A jó illeszkedés céljából a paradicsomhajtást ugyanolyan méretben hegyezd ki úgy, hogy a kihegyezett szárrész a V nyílásba pontosan illeszkedjen. A vágások elkészítéséhez használhatsz kést vagy pengét. Használat előtt a szerszámokat alaposan fertőtlenítsd pl. alkohollal. A hajtások rögzítéséhez használj oltáshoz, szemzéshez kapható kötözőszalagot.

Amikor a hajtásokat rögzítetted, A talajt alaposan öntözd be, és borítsd le egy átlátszó edénnyel, vagy húzz a cserépre nejlon zacskót, ami hurkapálcák segítségével mintegy búraként borul a talajra és a növényekre. Körülbelül egy hét elteltével a búra levehető, és eltávolíthatod a rögzítő anyagot. Ha az alanyból (burgonya) új hatások törnek elő az alapoknál, ki kell csípni őket. Mindig tölts utána komposzttal, ez is gátolja az alany előtörését.  Bő termés és nagy üzleti lehetőség a zöldségoltás hátterében

A zöldségek oltása azért nem egyszerű feladat, fennáll a befertőződés veszélye, figyelni kell a páratartalomra és a hőmérsékletre. Akinek nincs türelme, ideje, kedve az oltással próbálkozni, készen is vehet

tomtato

Tom tato avagy krumplicsom a boltból

Egy holland kertészeti specialista a Beekenkamp négy éves kísérletének eredményeképp hozta létre, 2014-ben mutatkozott be, és 2015-ben kerül piacra ‘TomTato’ (Tomato and Potato) néven.  2018-ban az osztrák termesztők ‘Erd2-Tom2’ néven az év zöldségének kiáltották ki, adta hírül a Bundesverband der Österreichischen Gärtner.

Egy igazi marketing fogás, ahogy az amerikaiak hirdetik: sült krumpli és ketchup egyben! Sőt tovább mennek: egy ilyen növénnyel gyakorlatilag teljesen el tudod látni magad, hiszen mi kell más a krumplinál és a paradicsomnál? Mindezen pozitívum mellett, sem átallják a zöldségek Frankensteinjének nevezni. Gyorsan hozzátéve, hogy szó sincs génmódosításról, valójából oltással állítják elő. A burgonyára oltott paradicsomból lesz a TomTato, a megeredést a növények egymáshoz közelálló genetikája biztosítja, a két növény ugyanis egy növénycsaládba tartozik, a burgonyafélék (Solanaceae) családjába.

A  növény megalkotása mellett szóló fő érv, hogy a városi kertészek sikerrel használhatják, akár a balkonon is termeszthetik. Már nagyobb kertészetekben nálunk is kapható például krumplicsom néven. Csak a móka kedvéért próbáld ki!

Michael Perry termékmenedzser (Thomson and Morgan) gondozási tanácsa

A nevelése nem ördöngösség, úgy kell tartani, mint a paradicsomot, amellyel több cikkben is foglalkozunk. Akinek valóban nincs kertje, csak erkélye, az is nevelheti, mert szépen fejlődik 50-55 literes edényben, növénytermesztő zsákban. Esetenként előfordul, hogy a TomTato burgonya hajtásokat hoz. Ezeket ajánlott kitörni. Úgy ültesd be, hogy legyen hely komposzttal töltögetni a talajt a burgonya számára. A paradicsomokat érésben szüreteld, és a szezon végén, még a fagyok beállta előtt vágd vissza a paradicsomot, és szüreteld le a burgonyát. Figyelem!, Miután oltással hozzák létre, magvak nem kaphatók!

 A patatas bravas egyszerű, de kedvelt spanyol étek

patatas bravas

A burgonyán és a paradicsomon kívül szerezz be hagymát, fokhagymát, csípős paprikát, fűszernek borsot és sót. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Pár szem burgonyát karikázz fel. Tedd egy sütőedényben 1 evőkanál oliva olajjal, sózd meg, és tedd a sütőbe kb. 50 percre. Forrósíts egy kisebb edényben két evőkanál oliva olajat, dinszteld meg az apróra vágott hagymát, keverj hozzá 1-2 gerezd zúzott fokhagymát. Kavargasd közepes lángon kb 4 percig. Önts hozzá két deci száraz fehér bort. Főzd tovább, amíg a levélt a felére el nem főtte. Passzírozz össze három szem meghámozott paradicsomot és add hozzá. Lassú tűzön párold tovább, amíg a paradicsom meg nem puhul. HA teljesen sima mártást szeretnél használj botmixert. Ha a burgonya szép barna-pirosra sült, öntsd le a paradicsom mártással, tedd vissza a sütőbe, amíg a mártás besűrűsödik, és rá nem karamellizálódik a burgonyára. És már kész is van a nagyszerű patatas bravas. Borsozd meg, gazdagíthatod petrezselyem levéllel, vagy kakukkfűvel.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Zöld Pajzs

Bactofil por