Őszi levelek tartósítása


Egy indián legenda szerint az égi vadászok megöltek egy medvét. Az állat vére az őszi égből az erdő fáira hullott. Ezért válik ősszel sok növény levele pirossá ősszel. Megint mások sárgák lesznek, mert az égi lakoma során a medvehúsból lecsöpögő zsír sárgára festi őket.

őszi lombok

Az őszi levelek szépségének senki sem tud ellenállni. Gyűjtsünk különböző formájú, színes leveleket. Válasszunk egészségeseket és szárazakat, mivel ezek könnyebben préselhetők és jobban megőrzik színüket. Hazaérve óvatosan mossuk le és szárítsuk meg őket. Ezt követően különbözőképpen tartósíthatjuk őket. A tartósított levelekből mozaik képeket, száraz csokrokat díszíthetünk.

Az őszi levelek préselése egy fantasztikus módja annak, hogy megtartsuk és kreatívan felhasználjuk azokat későbbi művészeti projektekhez, díszítéshez vagy emlékek megőrzéséhez. Íme néhány lépés, amelyek segítségével préselheted az őszi leveleket:

Préselés

A legrégibb módja, hogy hosszabb ideig gyönyörködjünk a szép formájú színes őszi levelek szépségében, ha lepréseljük őket. A préselést már a kisiskolások is ismerik. Egy nagyobb, vastagabb könyvbe helyezzük a kisimított, papírtörölköző vagy itatós közé tett leveleket. Legalább egy hétig szárítsuk ily módon a leveleket. 1-2-3 hét elteltével vedd ki a préselő közegükből a leveleket, és ellenőrizd, hogy teljesen kiszáradtak-e és megőrizték-e színüket. A kezelés eredményeként száraz, szépen kisimult, de törékeny leveleket kapunk. Ha a levelek teljesen kiszáradtak, helyezzük őket egy albumba vagy használd őket különböző kreatív projektekhez. A leveleket mozaikszerűen kirakva akár képek is készülhetnek.

őszi levelek

Tartósítás zsírpapírral

Igazítsuk zsírpapír közé a leveleket, az egészet borítsuk le tiszta törölközővel, vagy ronggyal. Közepesen meleg vasalóval simítsuk végig többször, így a leveleket a rájuk tapadt viaszréteg elzárja a levegőtől, míg a zsírpapír levéllel nem érintkező része összetapad. A leveleket vágjuk körbe úgy, hogy keskeny szegélyt hagyunk. Az így tartósított levelet akár dipa papírra, rajzlapra is felragaszthatjuk, és be is keretezhetjük.

kép levelekkel

Tartósítás mikrohullámú sütőben

Válasszuk ki a legszebb színű levelet. Ne használjunk lehullott, már száradásnak indult példányt. A sütőbe akár kis leveles ágat is tehetünk. Takarjuk le az egészet papírral. 30-180 másodpercre kapcsoljuk be a sütőt attól függően, hogy a levelek mennyire húsosak illetve szárazak. Ügyeljünk, hogy lángra ne lobbanjon. Ha a levelek nem száradnak ki kellőképpen, akkor a sütőből kivéve a levélszélek felpöndörödnek. Ha túlszáradnak, a levél megperzselődik. A sütőből kivéve a leveleket hagyjuk még egy-két napig szobalevegőn, majd fújjuk le őket akril tartamú lakkal.

őszi levéldekoráció

Ha a mikrohullámú sütőbe szilikagélt is teszünk, a szárító hatás még tökéletesebb lesz. Ilyenkor borítsunk szilikát 3 cm vastagon egy kisebb kartondoboz aljára. Ebbe helyezzük a leveleket úgy, hogy a levél ne érje a doboz oldalához. A levelet borítsuk be szintén 3 cm vastagon szilikával. A nyitott dobozt helyezzük a sütőbe. A 12 fokozatú sütőt állítsuk négyes fokozatra, a négy fokozatút kettesre. Ha a sütőnek kiolvasztó fokozata van, használjuk azt. A szárítási idő legyen 2,5-5 perc. A pontos szárítási időt és hőmérsékletet saját magunk kikísérletezhetjük.

koszorú őszi levelekkel

Glicerines tartósítás

Keverjünk össze egy rész glicerint két rész vízzel. Öntsük a keveréket lapos edénybe, például serpenyőbe. Merítsük bele a levelet csipesz segítségével. Figyeljünk oda, hogy a levél teljes felülete érintkezzék a keverékkel. Ha szükséges, helyezzünk a levélre valami súlyt, hogy a levelek ne jöjjenek a felszínre, és a folyadék teljesen beborítsa a levélfelületet. Hagyjuk a leveleket az edényben állni néhány napig, majd vegyük ki, csöpögtessük le, és gyengéden itassuk le a fölösleges folyadékot puha ruhával. Ilyenkor a levél rugalmas, hajlékony marad. Száraz csokrok díszítésére is alkalmassá válik.

őszi levéldekoráció

Cikk ajánlat: Őszi dekorációŐszi Virág- és termésdíszekÖt ragyogó őszi lombszínű fa

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa