Tűztövis a madarak kedvence, a besurranók réme

A tűztövis a legkedveltebb szúrós sövény, amin egy lélek sem tud közlekedni, se ki, se be. A tűztövis örökzöld levélzetével és hosszan megmaradó piros, narancssárga, olykor sárga bogyóival remek őszi-téli dísz. Termése madarak kedvence.

terméses tűztövis

A növény a rózsafélék (Rosaceae) család almafélék (Maloideae) alcsaládjába tartozó tűztövis (Pyracantha coccinea) 2- 3 m magas félörökzöld cserje. Fiatalon hajtásai felállóak, majd idősebb korában bókolók. Fényes zöld levelei váltakozó állásúak, egyszerűek. Méretes tövisei sérülést okozhatnak.Fehér, sátor virágzataiból őszre mutatós terméscsoport fejlődik.

Termése hosszan díszít, egészen tél végéig. Termését a kötészet is felhasználja. Nyersen nem is élvezhető, az almafélékre jellemző cianogén glikozidokat tartalmazó termései nagy mennyiségben fogyasztva okozhatnak tüneteket. A méreganyagok azonban főzéssel elbomlanak, ezért szoktak belőle dzsemet, mártást készíteni. Viszont a termés a madarak egyik kedvenc téli csemegéje, de mi is fogyaszthatjuk, nem nyersen, hanem dzsem vagy szósz formájában.

Így gondozd a tűztövist!

Napra, félárnyékba való. Igazi várostűrő faj. Meleg és szárazságtűrő. Az erélyes metszést is jól tűri. Szabadgyökerű tűztövist ősszel ültess. A fagyokig öntözd rendszeresen. A jó begyökeresedéshez nem árt télire takarni a csemetét. Félfás, fás dugványról szaporíthatod.

virágzó tűztövis

A tűztövis metszése

Virágait az előző évi vesszőkön hozza, ezért metszéskor annyi két éves fás vesszőt hagyj meg, amennyit csak lehet. A szoliterként ültetett cserjéről csak a beteg, hajtásokat, az esetleg túl elkanászodott részeket távolítsd el. Miután erélyesen metszhető, sok mindennel próbálkozhatsz. Tavaszi metszésekor nyírhatod formára. Nyírt sövényként egy szezonban akár háromszor is vissza kell metszeni, nyár elején, júniusban, és az ősz végén, október-november  tájékán. A  Azt tudnod kell, hogy az erélyes metszéssel megfosztod a virágrügyektől, így a terméstől is. Cikk ajánlat: Nyíratlan sövényajánlat lusta kertészeknek; Térhatároló örökzöld sövények

Terítsd a falra a tűztövist!

Ehhez szükséged van egy támasztékul szolgáló huzalrendszerre, ahol a vízszintes huzalok egymás fölött 35-45 cm-re futnak. A középső, felfelé futó huzal pedig a fölfelé engedett hajtást fogja rögzíteni. A házfalhoz közel ültethetve kitűnő espalliere formára nevelhető. Kb. 50 cm távolságra ültesd a faltól. Tőtávolságuk 1.5-3 méter lehet. A csemete vezérhajtását 30-cm-re metszd vissza. Majd a szezon folyamán a jó helyzetű, két oldalsó hajtást tartsd meg, a középsőt hagyd felfelé nőni, és rögzítsd egy függőleges támaszhoz. a következő emeletig. Amikor elérte megint metszd vissza főhajtást három megfelelő helyzetű rügyre. Ebből a középsőből fogod tovább nevelni a a növényt fölfelé, az oldalsókét, egymással átellenben lévő rügyből fogod a következő emelet vízszintes hajtásait kinevelni. És így tovább. A részletekről szaktanácsot kérhetsz a Gyümölcsfák Metszése Tanfolyamunkon, miután a metszés lényege megegyezik a hasonlóan nevelt gyümölcsfákéval.

espaliere tűztövis

Tűztövis kártevő- és kórokozó

A tűztövis két fő ellensége a gubacsatka (Aceria pyracanthi)  és a spiloceás varasodás (Pilocaea pyracanthae). A gubacsatka kártétele nem olyan jelentős, hogy beavatkozást kívánna. A Venturia inaequalis nevű gomba csúnya varasodási tüneteket produkál a termésen, főleg párás, hűvös nyarakon. . A leveleken fekete pöttyök mutatkoznak, a virágok torzulhatnak, ilyenkor termés sem fejlődik. A fiatal hajtások visszahalhatnak. Fontos, hogy a beteg növényről lehullott leveleket összegyűjtsd. A megtámadott hajtások vágd vissza, a beteg gyümölcsöket szintén távolítsd el. Válassz rezisztens fajtákat. A dísznövények kártevőiről és kórokozóiról a Kiskert Tanfolyamon hallhatsz részletesebben.

Nálunk is kapható tűztövis fajták

A leggyakrabban kapható fajták: a citromságra termésű 1,5-2 méter magas Pyracantha ‘Soleil d’ Or’; az 1,2 – 1,5 méter magas, narancssárga termésű Pyracantha Coccinea ‘Teton’, a narancsvörös termésű, 2-3 méter magas Pyracantha ‘Orange Glow’; a 2-3 méter magas,tűzpiros termésű Pyracantha ‘Red Column’ .

Pyracantha 'Soleil d' Or'

Pyracantha ‘Soleil d’ Or’

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!