Őszi díszítés tökkel

A díszítésre szánt tökről, a szedés idejéről, a megfelelő előkezelésről és szárításról.

Amikor a testvéred mérgében tökfejnek nevezett, bizonyára nem bókolni akart. Bár a tökfej kifejezés nem éppen hízelgő, a kabakosok vagy tökfélék családjába tartozó sütőtök, a közönséges tök, az olajtök vagy a tartozó dísztök kabaktermése sokféleképpen hasznosítható, közkedvelt. Az étkezési célokon túl használati- és dísztárgyak, rituális maszkok, kozmetikumok, gyógyszerek, és takarmány készül belőle. A dísztök forma, textúra és szín gazdagsága mellett a közönséges tök termése használati tárgyként is funkcionált. Gondoljunk csak a merítő edényekre, lopótökre. Madárházat és hangszert is készítenek belőle.

dísztökök

Lopótök

A lopótök (Lagenaria siceraria) gyorsan fejlődő, kúszó hajtású, egylaki, egyéves növény. A tudósok évtizedek óta azon vitatkoznak, hogyan juthatott a tízezer éve ismert és használt lopótök őshazájából, Afrikából az Újvilágba:  Jó utat lopótök!

A lopótököt Kínában kulacsnak használták. A Kalebass vagy kalabass pipa a lopótök szárából és fejének egy részéből készített pipa. A tulajdonképpeni égéstér – a pipa feje – tajtékból van, s az ül a lopótök szárban. Lopótök és napraforgószár furulyák a magyar népi hangszerek között fordulnak elő. Latin-amerikai indián eredetű a maracas /rumbatök/, párosával használt csörgő hangszer. Kivájt, magvakkal, vagy kaviccsal töltött, nyélre erősített kiszárított lopótök, vagy kókuszdió. Játékmódja: a két kéz váltott, lökésszerű ütése, vagy folyamatos rázás /tremoló/. A megütött ,”hirtelen leejtett” maracas hangja rövid, éles, csattanó. Ma már műanyagból és fából is készül.

lopótök festése

A megtisztított törölt tököt langyos, enyhén mosószeres vízzel öblítsd le, és töröld szárazra. Puha ruhával törüld szárazra. Festhetsz szabadon vagy sablon segítségével.

Ha a lopótök héja megvastagszik és kisárgul, szára kemény és barna, akkor már érett. Legajánlatosabb az első fagyokig a növényen hagyni. Szedni néhány centis szárral kell. Majd 3%-os hiperolos vízben mossuk meg. A lopótök akkor szárad ki a legeredményesebben, ha a teljesen érett tököt meleg, huzatos helyen szárítjuk. Néha a kiszáradás egy évet is igényel. Óvatosan használjuk, minden karcolás felületi sérülés tönkre teheti.

Dísztök

Ezek a kertészeti fajták a többségében a Cucurbita pepo vagy a Cucurbita maxima leszármazottai. Nálunk többféle kerül forgalomba, mind méretét, mind alakját tekintve. Igen kedvelte a turbántök, a bohócsapka tök, a sárga kolibri, hogy csak néhányat említsünk.

A kisebb dísztökök vastag húsuk miatt gondos bánásmódot igényelnek. A termést csak teljesen érett állapotban szabad leszedni. A dísztököt akkor kell szedni, amikor a szára már megbarnul, és a kacsok a szár környékén elszáradtak. Ekkor óvatosan vágjuk le a tököt úgy, hogy a kocsányon egy kis darabot a termésen hagyunk. Ezzel növeljük a díszítőértékét is, és meggátoljuk, hogy a kórokozók könnyen a termésbe hatoljanak.

dísztök

Őszi kertdíszítés tökkel.

Óvatosan járjunk el, nehogy a tök felületét felsértsük. Minden felületi hiba, sérülés rontja a tök díszítőértékét, és elősegíti a rothadást. Töröljük át a sértetlen tök felületét puha ruhával, amelyet előzőleg alkohollal itattunk át. Így letöröljük a rátapadt talajszemcséket és a felületére tapadt kórokozókat is elpusztítjuk. Ha a tök valamiért nagy piszkos lett, előzőleg mossuk le a héját szappanos vízzel.

A tiszta tököt száraz, jól levegőzött, huzatos helyen. Szárításkor helyezzük el a terméseket figyelmesen, vigyázzunk, nehogy egymáshoz érjenek. A szárítás folyamán a tök héja száraz, kemény és ellenálló lesz. Kb. három hét alatt a tök teljesen kiszárad. A nagyobb dísztökök, mint a lopótök gyorsabban kiszáradnak, mint a kisebb, de vastagabb húsú társai. A szárítást segíti, ha a tök alját hústűvel átszúrjuk két-három helyen, a tök méretétől függően. A tűt előzőleg fertőtleníteni kell, mint ahogy ezt tesszük pl. a metszéskor használt szerszámokkal.

tökdíszítés

Étkezőasztal díszítése tökkel. Tűzött asztaldíszt megtanulhatsz készíteni a Virágkötő Tanfolyamon.

A színeket úgy őrizhetjük meg, ha a tököt egy pohár bórax, három pohár víz elegyében megmossuk. Majd vízoldható viasszal bedörzsöljük. A fád, szürke színű töktermést élénk színűvé varázsolhatjuk, ha színes lakkal befújjuk a tök felületét. Használjuk bátran a fantáziánkat. Alkalmazhatunk ezüst, arany, metál színeket is. Míg az őszi dekorációkhoz jobban illenek a természetes színek, a téli díszítéskor előtérbe kerülnek a fémszínek pl. az ünnepi asztal díszítésénél. De díszíthetünk a tökkel ajtót vagy készíthetünk fali dekorációkat. A tökkel száraz és szárított készítményeket is dekorálhatunk.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa