Öko karácsony

Gondold újra, hogy készülsz a karácsonyra, fordulj a fenntartható tradíciók felé.

Műfenyő vagy élő karácsonyfa?

Az élő karácsonyfa sokkal környezetbarátabb, mint a műfenyő, kivéve, ha legalább 7-10 évig használod ugyanazt a műfenyőt. Aki szeretne „igazi” karácsonyfát, ne aggódjon túlzottan, mert ezeket a fákat kitermelésre ültetik, életük során széndioxidot vesznek fel, nagyjából annyit, amennyi négy liter benzin elégetésével keletkezik, és oxigént bocsát ki. Előállításukkal hazai munkahelyek teremtenek. Ami ellenük szól, például, az a növényvédő szerek használata vagy az, hogy néhány nap díszítő értékért 7-12 évig nevelik őket. A műfenyő viszont nem környezetbarát, nehezen lebomló PVC-ből készül, többségét Kínában gyártják, így nem csak az előállítát, hanem  és maga szállítás is energiaigényes. Aki persze teheti, és dézsás örökzöldet díszít fel, majd, amikor elérkezett az ideje, kiülteti a kertbe, az vét a legkevesebbet a környezet ellen.

műfenyő karácsonyfa

műfenyő karácsonyfa

Cikk ajánlat: Karácsonyfa karácsonyraKarácsonyfa újrahasznosítása; Szobafenyő az élő karácsonyfaFöldlabdás fenyők

Karácsonyi ajándékötletek

Készíts magad karácsonyi ajándékot! Cikk ajánlat: Illatgyertyák házilag akár karácsonyi ajándéknakPotpourri természetes illatosítókKézműves ajándékok házilag

öko karácsony

Egy-egy színházjegy, utazás akár életre szóló élménnyel szolgál, míg a ruhanemű, unalmas zokni, nyakkendő, háztartási eszköz egy-két év múlva már felesleges gönc, életét lomtalanításon végző kacat lesz. Ajándékozz például metszés tanfolyamot, biokertész tanfolyamot, gyógynövény tanfolyamot, kiskert tanfolyamot vagy virágkötő tanfolyamot szeretteidnek, barátaidnak. Ahol környezetbarát módon tanítanak meg arra, hogy bánj a kerteddel, hogy láthatod el vegyszermentes termesztésben nevelt gyümölcsökkel zöldségekkel a családod, hogy készíts száraz vagy élővirág dekorációt.

Környezetkímélő Karácsonyi dekorációlás

ökokarácsony

Dekorálj növényekkel!

Ne használj csomagolóanyagot. A papírcsomagolásban alig töltenek pár órát az ajándékok. Gondolj arra, hogy nem csak a karácsonyfát vágják ki, hanem a papírgyártáshoz szükséges fákat is. Ha mégis csomagolsz, használj újrahasznosított papírt, műanyag szalag helyett rafiát!

Használd fel a régi karácsonyi dekorációkat. A régi, száraz anyagból készült asztaldíszek, kopogtatók, koszorúk átalakíthatók, akár több alkalommal is felhasználhatók, különböző céllal, elég, ha egy-két alkotóelemet lecserélsz rajtuk. Ne használj csillámot, mert egészségre ártalmas mikro műanyagot tartalmaz. Dekorálj szobanövényekkel! Cikk ajánlat: Nyolc virágos karácsonyi növénydekoráció

kézzel készített karácsonyfa díszek

Készítsd magad a karácsonyfa díszeket.

Karácsonykor is élj egészségesen!

Karácsonykor egyél kevesebb húst, több zöldséget. Fogyassz hazai terméket, ha lehet bio minősítésűt. Ne főzz nagy mennyiségeket, ne végezze az étel a szemétben. A maradékot fagyaszd le, ajándékozd oda kevésbé tehetős szomszédaidnak, illetve, ha már mindenképpen ki kell dobni, kerüljön a maradék a komposztba!

Vásárlásaidat bonyolítsd tömegközlekedéssel, sétálj nagyok az ünnepek alatt.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa