Öko karácsony

Az ökotudatos karácsony kialakításához hozz környezettudatos döntéseket az ökológiai lábnyom csökkentése, és az ünnepek környezetre gyakorolt negatívhatásának minimalizálása érdekében. Gondold újra, hogy készülsz a karácsonyra, fordulj a fenntartható tradíciók felé. Íme néhány ötlet a környezetbarát és fenntartható karácsonyhoz:

Műfenyő vagy élő karácsonyfa?

Az élő karácsonyfa sokkal környezetbarátabb, mint a műfenyő, kivéve, ha legalább 7-10 évig használod ugyanazt a műfenyőt. Aki szeretne „igazi” karácsonyfát, ne aggódjon túlzottan, mert ezeket a fákat kitermelésre ültetik, életük során széndioxidot vesznek fel, nagyjából annyit, amennyi négy liter benzin elégetésével keletkezik, és oxigént bocsátanak ki. Előállításukkal hazai munkahelyek teremtenek. Ami ellenük szól, például, az a növényvédő szerek használata vagy az, hogy néhány nap díszítő értékért 7-12 évig nevelik őket. A műfenyő viszont nem környezetbarát, nehezen lebomló PVC-ből készül, többségét Kínában gyártják, így nem csak az előállítás, hanem maga szállítás is energiaigényes. Aki persze teheti, és dézsás örökzöldet díszít fel, majd, amikor elérkezett az ideje, kiülteti a kertbe, az vét a legkevesebbet a környezet ellen.

karácsonyfa

További információk: Karácsonyfa karácsonyraKarácsonyfa újrahasznosítása; Szobafenyő az élő karácsonyfaFöldlabdás fenyők

Karácsonyi ajándékötletek

Ha van időd, készíts magad karácsonyi ajándékot! A témával foglalkozó cikkeink: Illatgyertyák házilag akár karácsonyi ajándéknakPotpourri természetes illatosítókKézműves ajándékok házilag

karácsonyi ajándékok

Ne használj csomagolóanyagot. A papírcsomagolásban alig töltenek pár órát az ajándékok. Gondolj arra, hogy nem csak a karácsonyfát vágják ki, hanem a papírgyártáshoz szükséges fákat is. Ha mégis csomagolsz, használj újrahasznosított papírt, műanyag szalag helyett rafiát!

Egy-egy színházjegy, utazás akár életre szóló élménnyel szolgál, míg a ruhanemű, unalmas zokni, nyakkendő, háztartási eszköz egy-két év múlva már felesleges gönc, vagy életét lomtalanításon végző kacat lesz. Ajándékozz tanfolyamot karácsonyra! Ahol környezetbarát módon tanítanak meg arra, hogy bánj a kerteddel, hogy láthatod el vegyszermentes termesztésben nevelt gyümölcsökkel zöldségekkel a családod, hogy készíts száraz vagy élővirág dekorációt.

Környezetkímélő karácsonyi dekorációlás

karácsonyi dekorációk

Használd fel a régi karácsonyi dekorációkat. A régi, száraz anyagból készült asztaldíszek, kopogtatók, koszorúk átalakíthatók, akár több alkalommal is felhasználhatók, különböző céllal, elég, ha egy-két alkotóelemet lecserélsz rajtuk. Ne használj csillámot, mert egészségre ártalmas mikro műanyagot tartalmaz. Dekorálj szobanövényekkel! További dekorációs ötletek:: Nyolc virágos karácsonyi növénydekorációSzakállbroméliák a karácsonyi dekorációban; Finom, illatos és szép – karácsonyi fűszerek

korallvirág

Ünnepi dekoráció korallvirággal

Karácsonykor is élj egészségesen!

Karácsonykor egyél kevesebb húst, több zöldséget. Fogyassz hazai terméket, ha lehet bio minősítésűt. Ne főzz nagy mennyiségeket, ne végezze az étel a szemétben. A maradékot fagyaszd le, ajándékozd oda kevésbé tehetős szomszédaidnak, ne feledkezz meg a komposztálás lehetőségéről sem!

Vásárlásaidat bonyolítsd tömegközlekedéssel, sétálj nagyok az ünnepek alatt!

sétálás

Ne feledd, a kis, tudatos döntések együttesen hozzájárulnak a zöldebb és fenntarthatóbb ünnepi szezonhoz.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa