Földlabdás fenyők

Ezzel a kis tájékoztatóval szeretnénk segíteni abban, hogy a Karácsony jelképe, a karácsonyfa minél tovább lehessen dísze otthonodnak, s amely aztán – ha földlabdás fenyőt vásároltál – az ünnepek elmúltával a kertbe kiültetve örökíthesd meg az elmúlt Karácsony emlékét.

Egyre többen döntenek úgy, hogy a karácsonyi szobát vágott fenyő helyett konténeres fenyővel díszítik. Akinek van megfelelő méretű kertje és szereti az örökzöldeket, valóban jó, ha konténeres fenyőfát vásárol. Mielőtt megvesszük, a kert méreteinek megfelelően válasszuk ki a fajtát. Ha nem figyelünk oda, később kinőheti a fenyő a kertünket, beárnyékol mindent és előbb utóbb ki kell vágni. S nem ezért választunk most gyökeres fenyőfát, hogy évek múlva kivágjuk.

Hogyan tartsuk a földlabdás fenyőt a szobában?

Sokunk az ünnepek előtt 1-2 héttel a faiskolában kiválasztja, majd hazaviszi a család leendő karácsonyfáját. Jól tesszük, ha a földlabdás vagy a konténeres fenyőfát az ünnepekig szabadban vagy fűtetlen, hűvös helyen tartjuk. A földlabda, illetve a konténer földjének beöntözésével, a lombozat párásításával lehet biztosítani a fa számára az elegendő nedvességet.
Karácsony estéjére díszbe öltöztetjük a fát. A később kiültetésre szánt fát az ünnepek alatt a fűtőtesttől a lehető legtávolabbra helyezzük el. Továbbra is öntözzük a földlabdát, és permetezővel párásítsuk a szoba légterét (a radiátorra több párologtató edényt is tehetünk). A szobai létet így 20-22 oC-on is képes több napig épségben átvészelni fánk. Ha lehet, kb. 1 hét múlva már feltétlenül vigyük hűvös helyre fenyőnket.

karácsonyfa edenybe

Mit csináljunk a fenyővel a karácsonyi ünnepek elmúltával?

Az ünnepek elmúltával fagymentes időben ültessük ki a fenyőt. Az ültetőgödör 1 méteres fenyő esetén 60 x 60 x 60 cm-es legyen. A gödör aljára komposztot vagy biohumuszt tegyünk, föléje kerüljön a termőföld. Ültetéskor a növényt úgy helyezzük az ültetőgödörbe, hogy a gyökérnyak a talajfelszínnel egy szintben, de max. 5 cm-rel alatta legyen. Az ültetést követően alaposan öntözzük be, s fenyőkéreggel vagy lombbal takarjuk a talajt körülötte. Ha fagyott a talaj, fenyőfánkat fagypont körülüli helyiségben vagy szabadban, védett fekvésű helyen tartsuk. A földlabdát ill. a konténert teljesen takarjuk be zsákkal, szalmával, s várjuk meg az ültetésre alkalmas időt. Ez azt jelenti, hogy ha a tél folyamán a föld felenged, porhanyóssá válik, akár ültethetünk is. De ha nem sürgős, várjuk meg vele a szép tavaszi napokat. Így ez a szívet-lelket melengetően kedves emlékű fa a szokásos gondozás, ápolás mellett még sok-sok esztendőn át díszítheti kertünket.

Miután az örökzöldek levelei télen is élnek, lélegeznek, fotoszintetizálnak, vizet is igényelnek, tehát bármilyen furán hangzik is, öntözni kell őket, méghozzá októbertől folyamatosan, és minden alkalommal, amikor nem fagyott a talaj.

földlabdás fenyők

Földlabdás karácsonyfa vásárlásával védjük környezetünket?

Sokan hiszik azt, hogy a földlabdás karácsonyfa vásárlásával védjük környezetünket. Ez az állítás azonban nem teljesen igaz. Ha amúgy is szerettünk volna kertünkbe fenyőt ültetni, akkor természetesen megállja a helyét, hiszen nem kellett egy külön vágott karácsonyfát felhasználnunk erre. Az érem másik oldalán viszont ott áll az a tény, hogy egy földlabdás fenyővel rengeteg (kb. 10 liter) termőföldet is kiemelnek. Ha mind a 3,8 millió magyarországi háztartás ilyen fenyőt vásárolna karácsonyra, akkor velük együtt 38000 köbméter földet is kitermelnének a faiskolák. Jól érzékelteti ezt a mennyiséget, hogy ezzel 20 uszodát lehetne megtölteni.

Mindezek ellenére nem is ez a legnagyobb probléma a földlabdás fenyőfákkal. Sajnos a kitermelés a legtöbb helyen egy ütemben zajlik, szabad utat adva az eróziónak. A fenyőfákkal elvitt földmennyiség így eltörpül a különböző elemek által elhordott termőföld mellett.

Ha úgy tekintünk a vágott fenyőre, mint egy mezőgazdasági termékre és mindent megteszünk azért, hogy a karácsony után megfelelő helyre kerüljön, akkor környezetünk is velünk együtt fogja ünnepelni a karácsonyt.

szerb luc

Szerb luc

Szerb lucfenyő

A legkarcsúbb fenyők egyike a fenyőfélék családjába (Abietaceae) tartozó szerb luc (Picea omorika). A 30 méteres magassághoz oszlopszerű alak társul. Oszlopos megjelenése miatt kisebb kertbe is kiültethető. Az idős ágak ívesen lefelé hajlanak. Kedves, mutatós örökzöld. Tűlevelei rövidek, a fonákon fehér csíkokat találunk. A tobozok fiatalon lilás-pirosak, később 6-8 cm hosszúra nőnek, barnára változik színük, s az ágakról lecsüngenek. Karácsonyfaként a lilás színű tobozok különleges díszértékkel bírnak. E fenyő a szárazabb, városi klímában is jól fejlődik. A talajra sem kényes, sziklás hegyvidékeken is megél. Nagyon ellenálló a környezeti ártalmakkal szemben. Ha kertünk kicsi, kevés a helyünk, ezt a fajtát válasszuk. Első ránézésre nagyon emlékezetet a közönséges lucfenyőre. A lucfenyőt azonban városi kertbe ne ültessük. A szennyezett, meleg levegőben megtámadja a gubacstetű, s a fa lassan elpusztul. Karcsúsága miatt kis szobákba ajánlhatjuk karácsonyfának.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!