Bokros teendőnk – ültessünk bokrot

gömb bukszusA cserjék sokszor a kert szürke eminenciásai. Remek hátteret adnak, kiemelik a szoliterek szépségét, és például jótékonyan eltakarják a sufnit. Máskor azonban szoliterként funkcionálnak. Itt az őszi ültetés ideje! Lássuk, mit, hogyan ültessünk!

Hová és mikor ültessük a cserjéket?

Ha az őszi ültetést választjuk, jóval az első fagyok előtt ültessünk, hogy még időt adjuk a begyökeresedésre. Ősszel gyakran a szabad gyökerű csemetéket ültetjük. Így tavasszal korán fejlődő, és életerős lesz a növényünk. A kertben a cserjék megfelelő díszítő funkciót játszanak. Tehát először tervezzük meg, hogy hová kerül, majd válasszunk megfelelő növényt, és közülük szelektáljuk ki azokat, amelynek igényei a legjobb összhangban állnak kertünk adottságaival.

bugás hortenziaArról se feledkezzünk meg, hogy a telekhatártól milyen távolságra lehet cserjét telepíteni:

  1. b) 1 m-nél magasabbra nem növő cserje, bokor esetén 1,50 m,
  2. c) szőlő, 2 m-nél magasabbra nem növő cserje, bokor, sövény, díszfa esetén 2,00 m,
  3. d) 3 m-nél magasabbra nem növő minden egyéb bokor és díszfa esetén 2,50 m,

A bokorültetés csínja-bínja

Ha a bokor nem ered meg, vagy ültetés után kipusztul, az leggyakrabban a helytelen ültetés eredménye. Ültetéskor a két leggyakoribb hiba, ha túl mélyre ültetjük, vagy ha túlműtrágyázzuk a növényeket. A műtrágyázást az ültetés előtt legalább két héttel végezzük el. Egyébként az ültető gödörbe juttatott műtrágya súlyosan károsíthatja a gyökereket, és lelassíthatja azok fejlődését. Az ültető gödör kétszer akkora legyen, mint a földlabda. Ha földlabda nélkül ültetünk, állítsuk vízbe a növényt minimum 2 órára, de legjobb, ha teljes éjszakán át vízbe áztatjuk a gyökereket. A vízbe növekedést serkentő hormonkészítményt is szórhatunk. A konténerben vett növény összekuszálódott gyökereit ne próbáljuk szétválasztani. Azonban érdemes egy éles késsel kisebb vágást ejteni a gyökereken, amely helyén a keletkezett sebből újabb gyökerek eredhetnek.

cserjeültetésAz ültető gödörbe ugyanazt a talajt hordjuk vissza, és ne ültessük a növényt mélyebbre, mint ahová kívánkozik. A félig majd teljesen feltöltött gödröt gyengéden tapossuk meg. Ezzel a talajrögök közé szorult légzsákoktól szabadulhatunk meg. Végezetül a kiadós beöntözés után földhalom ráhordással kissé takarva megvédhetjük a növényt a fagytól, és a hőmérsékletingadozástól, és elmondhatjuk, hogy mindent megadtunk növényünknek az induláshoz.

Cserjeajánlat

Juniperus communis 'Horstmann Pendula'Ugye milyen felemelő, ha a téli hidegben, az ablakon kilesve meglátjuk a hótakaró alól kikandikáló örökzöldeket? A kertben gyakran csak néhány szépen elhelyezett, gondosan megválasztott tűlevelűre van szükség. Válasszuk például a szomorú borókát (Juniperus communis ‘Pendula’). Ezzel a fűszerválasztékot is kibővítjük. Magas cukortartalmú bogyóiból pálinkát főznek. Ültethetnénk éppen később is, de ha a talaj fagyott, akkor ez már gátolja a gyökerek fejlődését. Most még idő marad a begyökeresedésre is, és tavasszal már csak az a dolga, hogy fejlődjék, növekedjék. Vásárláskor mindig győződjünk meg róla, hogy a földlabda elég kemény, a csomagoláshoz használt anyag pedig megfelelően vékony-e. Arra is figyelni kell, hogy a csomagolóanyag az egész labdát fedje be. Vigyázzunk továbbá, hogy az ültető gödör nagysága valamivel legyen nagyobb, mint a földlabda. A mélysége ne legyen mélyebb, mint a nevelési mélység. Az látszik a törzsén, hogy a növény eddig milyen mélyen nevelkedett. A gödörbe helyezett növényt félig feltöltjük tőzeggel feljavított földdel. Majd beiszapoljuk. Aztán megint föld és megint víz. Megtaposni vagy tömöríteni csak a végén szabad, amikor már nem sérülhet a földlabda.

A természetes kertek cserjéi a bokrok a táj természetes ökológiájába illeszkedjenek. Azokat hagyjuk meg, vagy ültessünk, amelyek amúgy is jellemzőek a tájra. Házunk bejáratához, ablakunk közelében, teraszunk előtt helyet kaphat a babarózsa, gyöngyvessző, japánbirs. Zárhatjuk kertünk végét orgonabokrokkal. De nincs parasztudvar bodza vagy éppen levendula nélkül.

További választék ajánlat: Nyírt cserjék, fákFák, cserjék kiskertbe; Bíbor levelű cserjék

gömb tiszafa Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Biokertész képzésre!