Boróka bogyó

terméses boróka hajtásA boróka nem csak kerti dísznövény, mind a formális-, mind az angolparkok kedvelt növénye, régebben temetőfásítás legfontosabb fafaja, kedvelt virágkötészeti alapanyag, hanem gyógy- és fűszernövény is. 2 éves, érett tobozbogyóját ősszel gyűjthetjük.

A közönséges boróka hazánkban is elterjedt, mutatós, igénytelen növény. Sok helyen található száraz vidékeinken és kertjeinkben is. Rendkívül alak gazdag, kertészeti fajtáit előszeretettel ültetik formális és tájképi kertekbe, parkokba. A részletek a  Boróka című cikkünkben találhatók.

A boróka tobozbogyó leírása

A boróka botanikai leírása részben a Boróka című cikkünkben található. Most a boróka tobozbogyóra koncentrálva kicsit szolgáltatunk részleteket:

Ahogy a Nyugat-Magyarország Egyetem honlapján található botanikai jellemzés írja, a termős egyedeken a kicsi, nem feltűnő női ivarszervek az azévi hajtások levélhónaljában fejlődnek, örvös felépítésűek, örvönként 3 váltakozó pikkelylevélből állnak. A legfelső pikkelylevél-hármas egy-egy magkezdeményt visel, ezek cseppet választanak ki a pollenszemek hatékony felfogására. Beporzás után a 3 felső pikkelylevél elhúsosodik, összenő, s belőle hamvas felületű, feketéskék tobozbogyó fejlődik. A közönséges boróka tobozbogyója két évig érik, érdekes módon a megtermékenyítés csak a második év tavaszán megy végbe. Mivel minden évben virágzik és terem, ezért első éves zöld és kemény, ill. másodéves színesedő és megpuhuló tobozbogyót egyaránt lehet a nőivarú egyedeken látni. A tobozbogyóban 3 kemény-héjú magot találunk, a húsos rész csírázás gátló anyagokat tartalmaz.

A tobozbogyó az első évben halványzöld, a második évben hamvas-kék, letörölve fényes, sima felületű. A drog kellemes illatú, íze édes, fűszeres, kissé keserű utóízzel.

 A borókabogyó felhasználása

borókabogyóAz érett álbogyók begyűjtéséhez a tövek alá ponyvát terítenek, a hajtásokat gyengéden ütögetik, míg az érett, hamvas kék termések lehullanak. Az illóolajat az érett, nem erjedt tobozbogyóból nyerik vízgőzdesztillációval.

A borókabogyóból készült párlat kedvelt szeszes ital, a Felvidéken borovicska, Erdélyben fenyővíz néven ismerik. A tobozbogyó szárítva is és frissen is fűszerként használatos. Legrégebb óta gyógyhatása miatt használatos.

A gyógyhatású boróka tobozbogyót (Juniperus pseudofructus) már az Ebers-féle papirusztekercs (i. e. 1534) is a gyógynövények között felsorolja. A múmiák balzsamozásához illóolaját használták. A középkorban is jelentős szerepet játszott a gyógyászatban (gyomorpanaszok kezelése, vértisztítás). Manapság a homeopátiás gyógykészítmények (reuma, gyomor- és bélpanaszok, asztma, bronchitis) egyik fontos összetevője. Ahogy a 8. Magyar Gyógyszerkönyv is számon tartja, vizelethajtó, enyhe görcsoldó, baktériumölő, emésztésserkentő hatása miatt használják teáját illetve illóolaját.

A boróka tobozbogyó hatóanyagai illóolaj, diterpének, cserzőanyagok, flavonoidok, antocianinok. Gyógyhatású illóolajában pinének, alkoholos szénhidrogén származékok, flavonoidok található. Erjeszthető cukortartalmának (invertcukor) köszönhetően alkoholos párlat készíthető belőle. Kátránytartalmát különböző bőrgyógyászati céllal készült kenőcsök tartalmazzák.

A gin a 16. század közepén rendkívüli népszerűségnek örvendett Londonban, amikor is egy holland doktor vizelethajtót kotyvasztott a Juniperus communis bogyóiból. A köznép hamar felfedezte részegítő hatását. Az angol kormány nyomban betiltotta az alkoholos italok előállítását a szeszfőzdékben. A parlamentben megszavazták a Gin Act of 1751 néven elhíresült törvényt, a célból, hogy csökkentsék az alkoholfogyasztást, amit a londoni bűnözés első számú felelősének tartottak.

boróka tobozbogyó

Fotó: wordpress.com

A Herbária az általa forgalomba hozott szárított boróka tobozbogyókat az alábbi ajánlással kínálja: Emésztési zavarok, puffadás esetén alkalmazható. Erős vizelethajtó hatású. Külsőleg ízületi bántalmak enyhítésére alkalmazzák. Terhes nők és vesebetegek nem használhatják. Az illóolaj erős veseizgató hatása miatt gyógyteaként önmagában nem használatos, de teakeverékek fontos összetevője, valamint fürdőadalékként és bedörzsölőként is alkalmazható. A gyógynövényből forrázat készíthető. Napi adagja 2-10 gramm.

Vesetisztító, ízületi bántalmakra készült teakeverékek (Pannonhalmi teakeverékek) alkotórésze.

Egyszeri adagja: 2-3 g szárított tobozbogyó 150 ml forró vízzel készített forrázata, naponta 3-4 alkalommal fogyasztva. , maximum négy hétig. A terápiás adag túllépése vagy a drog huzamosabb időn keresztül történő alkalmazása vesekárosodást okozhat. Használata várandós anyáknak, szoptatás idején, vesebetegeknek ellenjavallat! (Farmakognóziai Hírek)

Emésztésserkentésre étkezés előtt egy-két csepp illóolaj kockacukorra cseppentve. – Benáth Jenő: gyógy- és aromanövények című könyve szerint.

Borókabogyó fűszerként való felhasználása

Kotányi így ajánlja: A borókabogyó íze kissé kesernyés, kiváló sertéssültek, hal- és vadételek, savanyú káposzta és szeszes italok, pl. gin ízesítésére. Időre van szükség ahhoz, hogy a borókabogyó íze kiteljesedjen, így tanácsos hosszabb ideig együtt főzni a többi összetevővel. A borókabogyó kiválóan társítható a petrezselyemmel, a kakukkfűvel, a majoránnával, a babérlevéllel és a fokhagymával.

Fűszerezési ajánlat a gasztroabc.hu oldaláról:
Párolt zöldségek: Fehér káposzta: bazsalikom, borsfű, boróka + kömény; Vörös káposzta: ánizs, boróka, hagyma + borsfű vagy szegfűszeg; Vadhúsok: boróka, zsálya, szegfűszeg, curry vagy tárkony, áfonya; Főtt hal: kapor, zsálya, bazsalikom, boróka, babérlevél + rozmaring vagy curry.

Borókás zöld tea hidegen, élvezeti teaként

souchong teaHozzávalók: 1 evőkanál összetört borókabogyó; 1 evőkanál szálas zöld tea; 2 dl víz. A hozzávalókat forraljuk fel, majd lassú tűzön forraljuk 5 percig. Húzzuk le a tűzről, hagyjuk állni 10-15 perig, amíg le nem hűl. Zárható edényben tegyük a hűtőbe egy éjszakára. Másnap szűrjük le, és fogyasszuk el.

Lapsang souchong tea melegen, ginnel és borókával, élvezeti teaként

Hozzávalók: 2 dl víz; 1 teáskanál Lapsang souchong tealevél; 1 evőkanál frissen reszelt gyömbérrel összekevert méz; 1 evőkanál gin; 1 evőkanál frissen facsart citromlé; két csillagánizs, pár szem szárított borókabogyó.

Forrázzuk le a tealevelet 2 dl vízzel, és hagyjuk ázni kb 5 percig. Keverjük össze a többi hozzávalót egy edényben, öntsük rá leszűrt teát, keverjük meg, és ízesítsük csillag ánizzsal és boróka bogyóval.

Bio növénytápok

Jelentkezz Gyógynövény Tanfolyamra!