Tullni kertek

Felső-ausztriai Tulln városában 2008-ban hozták létre a Tullni Kerteket, ezt az állandó ökológiai kertkiállítást. Létrehozásának ötlete a helyi hobbikertészektől származik. A területet erre a célra a város 10 évre adta bérbe, mely a tullni erdőt, az Auwaldot is magába foglalja. A Tullni kert (die Garten Tulln) Európa első ökológiai bemutatókertje. Minden évben áprilistól-októberig megnyitja a kapuit a nyilvánosság előtt.

a Tullni Kertek bejárata

A Tullni Kertek bejárata

Az 50 hektár területen 50 különböző koncepcióval készült díszkert található, amely hobbikertészek, természetkedvelők és családok tömegeit vonzza. A kerteket kerttervező és kertépítő cégek alkották a környék faiskoláinak és évelő kertészeteinek támogatásával. A kertépítők a kerteket saját költségükön és munkájukkal hozták létre. Ezért cserébe ingyenes reklámfelületet kapnak! A kertben egy piros színű kör alakú sétaút vezet körbe, ami képeskönyvszerűen bemutatja a regionális kertészeti kultúrákat.

Ökológia alapokon nyugvó kertgazdaság

A tullni kertek kialakítása a “természet a kertekben” kampány részeként történt meg, amely 1999-ben kezdődött. Az ötletek a városi kertek kialakításában is sikerrel hasznosíthatók.

Mindegyik bemutatókert gazdálkodása megfelel a “természetes kert” kritériumának: Nem használnak kemikáliákat, peszticideket és tőzeget. Előszeretettel alkalmaznak levéltrágyázást, ültetnek rezisztens fajokat, fajtákat, permetezéshez csak réztartalmú szerek megengedettek. Jellemző a száraz és vizes mesterséges tavak, száraz kőfalak és ablakládák használata.

A természetes kert elemei: természetben előforduló cserjék, vadvirágok, réti növények, helyi, bennszülött lombhullató fák, évelők és virágok. Megengedett a ritka és a védett növények használata. Előnyben részesítik az évelők és hagymás növények együttes használatát, ahol a rövidebb és hosszabb életű évelők alkalmazása évekig dinamikus egyensúlyt biztosít, amely minimális fenntartást igényel (négyzetméterenként 6 növény). Évelőket alkalmaznak az alábbi módon: magas növények háttérnek, csoportosan ültetett évelők, talajtakarók kiültetése szalagszerűen vagy szegélyként, a hézagok kitöltése évelőkkel. Angol gyep helyett réteket részesítenek előnyben.

A természetesség jegyében kapott helyt többek közt a som is. Az óriástermésű som (Cornus mas ’Jolico’), egy osztrák szelekcó. Környezeti igényei az alapfajéval azonosak. Porzófajtája az alapfaj lehet.

Ültetés előtt a talajt gyommentesítik. Az agyagos talajok lazítása homokkal és sóderrel történik. Jellemző a komposztálás, a növényi hulladékok újra hasznosítása, szalma, fű, forgács mulcs használata a talajtermékenység fokozása érdekében, csapadékvízzel történő öntözés. A tápanyagszegény talajok termékenységének fokozása komposztot és szaruliszt használatával.

Kizárólag biológiai növényvédelmet folytatnak. A vadgesztenye aknázó moly ellen kombinált trágyázással védekeznek, amely kísérletekben eredményesnek bizonyult. Ezáltal az egész terület egy közös biológiai körforgást alkot. Gazdag a talaj élővilága, a kertekben sokféle európai énekesmadár (rigófélék, pintyfélék) fészkel.

A jótékony élőlények számára búvóhely, lakóhely biztosítanak. Pl. odvas fák, fatörzsek, rovarvárak, fészkelő helyek. Jellemzőek az ehető növények, termések termesztése konyhakertben, gyümölcsösben. Jellemző a rovarvárak használata.

rovarvár

Rovarvár

A kertben nem csak ötletes újrahasznosított kerti díszek, hanem művészi alkotások is láthatók a természet és a művészet összehangolásának jegyében.

művészi kerti dekoráció

Művészi kerti dekoráció

A 30 méter magas (201 lépcsőfokon vagy lifttel közelíthető meg), lombkoronát imitáló acél kilátóból remekül áttekinthető az egész terep és a víziparknak is otthont adó dunai holtágak szövevénye. A víziparkban, a Duna-holtágban csónakozásra is lehetőség van (május-szeptember, naponta 13-19 h).

rálátás a Tullni Kertekre

Rálátás a Tullni Kertekre a kilátóból.

Ha már a kilátónál tartunk, említést érdemelnek a közelben látható, többféle technológiával és növénybeültetéssel készült zöld fal kísérletek.

zöld fal

Zöld fal

Főbb kerttípusok

Száraz, napos kertek

Napos helyen terül el az Arany és Ezüst kert, amelyben évelők kaptak helyt. Érdekessége, hogy az eredeti talajt téglaőrlemény borítja, amely mulcsként szolgál. Uralkodó növényei a kúpvirágok.

"Arany és Ezüst Kert"

Arany és Ezüst Kert

A fátlan, napos területeket a kissé száraz, de jó vízgazdálkodású talaj jellemzi. Sárga, narancs vagy fehér színű virágai egész nyáron át díszítenek. Ilyenek például az orbáncfű (Hypericum sp.) vagy a cickafark (Achilliea millefolium), a ligetszépe (Serrulatus sp.)

Az atlasz csenkesz (Festuca mairei) és jukkák ((Yucca) mediterrán hangulatot kölcsönöznek a kertnek. A kék, sárga és rózsaszín virágú évelők a legszebb díszei a száraz kerteknek. A kamillák, a német szegfű (Dianthus plumarius), a macskamenta (Nepeta cataria) és a zsálya (Salvia) virágai az alacsony termetű, ezüstös levelű évelők közül magasodnak ki.

A száraz Klímaváltozás kertben helyet kapnak a klímaváltozás növényei, amelyeknek egyre fontosabb szerep jut a jövőben. Ilyenek a szárazságtűrő díszfüvek, az árvalányhaj, a sudárzsálya.

száraz kertrész

Száraz kertrész

A száraz kertek részét képezik a zöldtetőket bemutató ferde “asztalok”, amelyek a lejtés szögétől függően más ás más növényelrendezést tesznek lehetővé.  A szárazság és városi klímát tűrő varjúhájak mellett fűfélék évelők gyógynövények találhatók itt.

tetőkert

Tetőkert

Említést érdemel a szintén napos Portugál Kert, amelyet a mór öntözőcsatornák ihlettek. Nagyméretű pergoláira szőlő futhat. Kiemelt szerep jut a Corten acélnak, amelynek az időjárás hatására kialakult finom rozsdarétege időtálló.

Portugál Kert

Portugál Kert

A Duna völgyének leghíresebb ausztriai szakaszának nevét viseli a Tullni Kertek egyike. Ez Wachau, ahol kőfallal erősített teraszos szőlőültetvények, mandula, sárgabarack, szőlő, őszibarack, birs és szelídgesztenye uralják a tájat. Száraz gyepek képeznek átmenetet szőlőskertek és az erdőség között. A tullni Wachau kertben örömmel dédelgetik a fiatal szelídgesztenye fát, amely ősszel már nem csak lombozatával, hanem termésével is megörvendezteti az arra járókat.

wachau kert

A wachau kert száraz medre a Dunát szimbolizálja, megjelennek kőteraszok, és a szőlő.

A Természet Patikája kertben betegségcsoportok szerint ültették ágyásba a gyógynövényeket, összesen 60 fajt. Minden betegségcsoporthoz (szív- és érrendszer, emésztőrendszer és az idegrendszer) információ olvasható (német nyelvű táblák) a gyógynövény hatásáról és elkészítési módjáról.

Természet Patikaja

Természet Patikája

Árnyéki kertek

Tavasszal az aljnövények virágainak szépsége vetekszik a virágzó fákéval. A keserűfű (Persicaria amplexicaulis) és a sárga borkóró (Thalictrum flavum) virágzási ideje belenyúlik a nyári időszakba. Az árnyékliliomok (Hosta sp.) virágzata a levélszint fölé emelkedve díszít. Az ősz közeledtével az örökzöld díszfüvek és berkipimpó (waldsteinia) díszítenek.

árnyékos kertek

Árnyliliomok a fák árnyékában.

Romantikus kertek

A gólyaorr (Geranium), a tisztesfű (Stachys) elegáns vonalait a kúpvirágok ((Echinacea) és díszhagymák (Allium) szigete szakítja meg. A nyárutón az ólomvirág (Plumbago) kék virágfüzérei emelik a kert szépségét.

Külön említést érdemel a rózsakert, és a hortenziakert.

rózsakert

Rózsakert

A hortenziakertben a gyönyörű cserjés hortenziák mellett helyet kaptak a szellő­rózsák, az árnyliliomok és a borkórók.

Hortenzia Kert

A lista koránt sem teljes. Ezt a kertet egyébként is nehéz elmesélni, ezt látni kell! Minden évben nyár végén látogatást szervezünk a Tullni Kertekbe, és ugyanezen a helyszínen megtekintjük a Nemzetközi Kertészeti Kiállítást és Vásárt is.

Gabionok a tullni kertekben: Nagy divat a gabion!

tűzrakohely gabionnal Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás