Igy vess korai zöldségeket!

Ha az időjárás megengedi, február végén-március közepén lehet répaféléket, spenótot, kifejtőborsót, zellert vetni, hagymát duggatni.

vetőcsík házilag

Az apró magvakat, répa, zeller, kapor, is szokás egy napra vízbe áztatni, ezzel siettetve a csírázát. A vizes magvakat utána szűrőlapon kiteregetik, megszikkasztják, különben a magvak összetapadnának. Az apró magvú zöldségfélék vetését segíti a vetőcsík, amit magad is készíthetsz. Főleg, ha még az időjárás útját állja a vetésnek, de te már nagyon szeretnél aktívan kertészkedni. A vetőcsík készítése kimondottam megnyugtató feladat. A vetőcsík használata persze nem kötelező. Akkor, ha eljön az ideje vethetsz homokkal vagy grízzel, ahogy nagyszüleink is csinálták. Vagy akár vethetsz drazsírozott magvakat. A drazsírozás megnövelik a mag méretét, mert a vetőmagot vivőanyag veszi körül. Gyakran egyben csávázószert is tartalmaz. Sokszor színezik őket. A zeller szabadföldbe is vethető, de sokan szeretik már február végén a szórva vetett magvakat a szobában palántának előnevelni, mert nagyon vontatottan csírázik.

Nem árt a fejes salátát sem előnevelni. A palántákat magasan kell kiültetni, hogy minél távolabb kerüljön a talajfelszíntől, ahol fertőző gomba spórák ólálkodhatnak.

fejes saláta

Nagyobb magvakat sem árt előáztatni vetés előtt. Nagyon hatékony a tejes kamillateában történő néhány órás előáztatás. 1 l vízzel egy evőkanál kamillát forráz le. Majd a kamilla kétharmad részéhez adj egyharmad rész tejet. A tej minősége kevésbé érdekes, a lényeg a tej tejsav tartalma, amely szinte csávázószerként funkcionál a kamillával egyetemben. Az áztatást követően szintén jöhet a magvak megszikkasztása, majd a vetés. A velőborsó vetését a hidegtűrő fajtákkal kezdd február végétől április közepéig – maximum végéig – szakaszosan vetni 10-14 naponként. Házikertben a sortávolság 20-25-30 cm, a korai érésű, kisebb lombú fajták sűrűbbre a magasabb növésűeket távolabbra vesd. A vetés mélysége annál nagyobb, minél lazább a talaj. Homokon 7-8 cm, kötött talajon 5-6 cm. Miután a borsó káliumigényes a talajt vetés előtt szórd meg fahamuval. Cikk ajánlat: Zöldborsó. Aki nem kedveli a vetőborsót, vethet csicseriborsót is, de azt tudnia kell, hogy egy hüvelyben csak egy-két szem mag fejlődik.

csírázó fokhagyma

Március végéig duggathatod a fokhagymákat is, ha ősszel nem tetted meg. A hagymagerezdeket szintén nem árt vízzel megszívatni, különben előfordulhat, hogy a hagyma, miután a talajban megszívja magát vízzel, úgymond kimászik a talajból a beöntözés hatására. A Piklesz (21 – 26 mm hagymákat zöldhagymaként használhatod, mert felmagzásra hajlamos. A hagymák duggatásához használj ültetőfát. Sokszor kombinálják a fokhagyma-sárgarépa vetését, mert egy más kártevőitől a hagyma- illetve a répalégytől óvják egymást. A hagymaduggatás után szórj a sorba sárgarépa magvakat.

Jutka mama a korai vetésről:

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa