Élő sorköztakarás szőlőben

A szőlősorok élő talajtakaró növényzettel való borítása véd a talaj gyors kiszáradása, a gyomosodás és a talajerózió ellen, ezért házikerti alkalmazása is javasolt. Megismerheted az élő sorköztakarás, és ezen belül a fajgazdag sorköztakarás előnyeit.

Mit tud az élő mulcs?

Az élő mulcs ugyan kismértékű víz-és tápanyag konkurenciát jelenthet a szőlő számára, de sok előnnyel bír a levágott mulccsal szemben: lebomlása során nem lép fel pentozánhatás, a gyökerekkel való behálózottság javítja a talajszerkezetet, csak magvetést igényel, de nem igényel pótlást a szezon folyamán. Fenntartását  tovább egyszerűsíti az évelő takarónövények alkalmazása, amely a talajszerkezetet is jobban óvja, hiszen nem kell évente bolygatni a talajt. Bár a takarónövény állomány őszi megújítása indokolt lehet aszályos nyári időjárás esetén. További előnyei, hogy kedvezően befolyásolja a vízgazdálkodását, élénkíti a talajéletet.

talajtakarás pillangósokkal

A pillangós növényekkel történő talajtakarás a mi száraz, forró nyarainkat figyelembe véve, gyorsabba szárítja ki a talajt, mint amennyire csökkenti a párolgást árnyékvetésével.

Bár a talajtakaró növények gyökerei konkurenciát jelentenek a szőlőnek, ennek azonban inkább előnye, mint hátránya van: a szőlő gyökerei kerülve a konkurens gyökereket, inkább a sorokban maradnak, kevésbé ágaznak szét, ez a szőlőtőke közelébe kijuttatott tápanyagok jobb hasznosulását eredményezi, egyben a szőlőgyökerek mélyebbre hatolnak, ami a szőlő szárazságtűrését fokozza.

Ugyanakkor nem hallgathatók el hátrányai sem, amelyek gondos odafigyeléssel kiküszöbölhetők: Káros lehet az új telepítéseknél a már említett tápanyag és vízkonkurencia, illetve az árnyékolás beállt kultúrában a tavaszi fagykárokat súlyosbíthatja, továbbá a párás környezet miatt kialakul a gombás fertőzések veszélye. A problémák egy része kiküszöbölhető sekélyen gyökerező, alacsonytermetű, fajták használatával, rendszeres kaszálással.

Az élő mulcs egyik fontos feladata a szőlővel konkuráló gyomnövények kiszorítása, ilyenek a szőrös disznóparéj (Amaranthus retroflexus), a fehér libatop (Chenopodium album), az apró szulák (Convolvulus arvensis), a közönséges kakaslábfű (Echinochloa crusgalli) vagy a zöld muhar (Setaria viridis).

Igen egyszerű, de házikerti körülmények között jól hasznosítható, amit Dr. Mikulás József növényvédelmi szakember javasol: a sorközök takarhatók „hasznos” gyomokkal, pl. tyúhúrral, amennyiben ez a környező flórában is megtalálható. A bolygatott területeken gyakori gumós perje, amely sarjgyökerekkel gyorsan terjed, szintén használható, vetni, vagy telepíteni csak egyszer kell, mert önmagát szaporítja.

Ennél szofisztikáltabb a válogatott magkeverékek használata. Nem csak esztétikus látványt nyújt, hanem növeli az ültetvény biológiai sokféleségét (biodiverzitás), búvóhelyet, táplálékot adva a sokszor  hasznos, kártevőket pusztító rovaroknak, kisemlősöknek, madaraknak. Az ÖMKi 2012-es évi kutatási beszámolója alapján megállapítható, hogy az Ecovin 2.0  magkeverék megfelelően gyomelnyomó, és vízmegtartó, bár ez függ az évjárattól és a talajtípustól.

Az Ecovin 2.0 magkeverék összetétele: baltacim, fehérhere, komlós lucerna, bíborhere, tarka koronafürt, szarvaskerep, bükköny, nyúlszapuka, facélia, pohánka, lándzsás útifű, magvas gomborka, murok. Vetésidő: március, április, vagy szeptember. Megfelelő időben elvégzett kaszálással (csapadéktól és a növényi magasságtól függően) több évig fenntartható.

Egy másik fajgazdag (és olcsóbb) magkeverék az ÖMKi 2011-től folyó kísérleteinek eredményei alapján összeállított ÖMKi élő sorköz magkeverék. Összetétele: komlós lucerna, szarvaskerep, fehér here, lándzsás útifű, tarka koronafürt, vadmurok. Vetése szüret után ajánlott. Megfelelő időben elvégzett kaszálással (csapadéktól és a növényi magasságtól függően) több évig fenntartható.

oMKi élő sorköz magkeverék

oMKi élő sorköz magkeverék. Fotó: OMKi

Ha kedvet kaptál a sorköz füvesítésre, vess te is élő mulcsot!

Cikk ajánlat: Hatékony mulcsozásSorközök takarásának előnyei és lehetőségeiVess takarónövényt télire; Téli takarás rozzsal, biogazdáknak ajánlvaMi haszna a szépséges facéliának?;  A mustár mint köztes növény

 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa