Gaznak tekinthető-e a tyúkhúr?

Bár a tyúkhúrt a népi gyógyászatban alkalmazzák, étkezési célra is használják, kiváló talajtakaró, mégis sokan gaznak tekintik.

A tyúkhúr bemutatása

A közönséges tyúkhúr (Stellaria media) a szegfűfélék (Caryophyllaceae) családhoz tartozó egyéves növény, sőt egy évben több generációja is zöldell (efemer növény), ősszel csírázva áttelel. A növény Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában honos, és az emberi tevékenység miatt az egész világon elterjedt kozmopolita növényként tartjuk számon.

A növény 10-80 cm magasra nő, és vékony szára és kerek levelei vannak, oldalágai minden csomónál legyökereznek, ezért gyorsan terjed. Virágzási ideje áprilistól októberig tart, gyakran még az enyhe téli napokon is virágzik. Apró, fehér, csillag alakú virágai hosszú, vékony kocsányon fejlődnek a levelek hónaljából.  Gyakori kertekben, városi környezetben is. Mészjelző növény. Peronoszpóra pusztíthatja.

Miután erősen gyomosít, sokan szívesen megszabadulnának tőle. Leginkább esztétikai okokból szoktak megszabadulni tőle, különösen díszkertekben nem kívánt vendég.

virágzó tyúkhúr

Minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, amely a gyomokat jellemzi.

  • Gyorsan terjed, magjai a talajban hosszú ideig életképesek maradnak. Egy növény kb. 15.000 magot terem. Magjai nyár végén, ősszel kezd csírázni, ami tavasszal folytatódhat. A talajjal érintkező szárcsomók legyökereznek.
  • Ellenálló és igénytelen. Leginkább a nedvesebb, árnyékosabb területeket kedveli, de jól tűri a szárazságot, a sivár talajt és a napsütést is.
  • Mindenütt megjelenik, a nem kívánt helyeken is.

Így lehet megszabadulni a nem kívánt tyúkhúrtól

Kapálással, kisebb területről Kézzel is könnyen és kihúzható. Nyugalmi időszakban, nedves talajból különösen könnyen eltávolítható. A gyom kihúzása gyakran eredményesebb, mint a kapálás, mert kevésbé szakad bele a talajba a növény gyökere, ahonnan könnyen felújul.

Gyomlálj rendszeresen és használj mulcsot, füvesíts, mindez segít abban, hogy megszabadulj tőle.

Szintén segít megszabadulni tőle a rendszeres földmunka végzése.

Komolyabban fertőzött mezőgazdasági területeken glifozát vagy glikamba tartalmú növényvédőszerekkel védekeznek ellene.

tyúkhúr kikapálása

Te örülj, hogy a kertedben van tyúkhúr!

Természetközeli kertekben megtűrhető, különösen a klímaváltozásnak köszönhetően, mint talajtakaró növény, egész évben óvja a talajt a kiszáradástól és túlzott felmelegedéstől, nem versenytársa a konyhakerti növényeknek. Gyümölcs- és szőlőültetvények talajának takarására kimondottan ajánlott.

A népgyógyászat régóta használja. Bőr irritációt, bronchitiszt, emésztési zavarokat, hasmentést, ízületi gyulladást kezelnek vele. Egyelőre csak állatkísérletek bizonyították vérzsírszint csökkentő hatását, illetve hepatitiszvírus ellenes hatását élő szervezeten kívül végzett kísérletek bizonyították. A többi csak mítosz egyelőre. (Forrás: kodpiszkalo.blog.hu).

tyúkhúr salátán

A tyúkhúr nem csak a tyúkok kedvenc eledele, Friss hajtásaiból salátát lehet szedni. Az egész föld feletti rész alkalmas konyhai felhasználásra, nyersen salátának, főzelékként, vagy levesben is jól érvényesül picit kesernyés íze.  így még októberben is találunk zsenge egyedeket.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

faöntöző zsák