Téli takarás rozzsal, biogazdáknak ajánlva

A rozs kiváló téli talajtakaró. Különösen jótékony pillangósokkal együtt vetve, javítja a talaj minőségét, szerkezetét, véd a gyomok ellen. A mai klimatikus viszonyok mellett a rozs vetése egészen késő őszig kitolható. 

rozs

Miért pont a rozs?

A rozs ősszel gyorsan fejlődik, hiszen a hűvös időjárás nagyon megfelel számára. A legfagytűrőbb gabonánk. Zöld tömege védi a talajt a szél és a csapadék okozta eróziótól.  Olyan tápanyagszegény talajokban is fejlődik, amelyben más gabonafélék már kipusztulnak. A savanyú és a meszes talajt is tolerálja. A 14 órás megvilágítás virágképzésre ösztönzi, de ez ősszel már nem fog bekövetkezni. Bár szereti a nedvességet, jól tűri a száraz környezetet, tápanyag igénye kicsi.

A rozs olyan sűrűn átszövi a talajt gyökereivel, hogy az agyagos talajt morzsalékossá teszi, a homokos talajnak is javítja a szerkezetét. A gyökerei által felvett kálium a talaj kicserélhető káliumtartalmát növeli. A gyökereiből a talajba választott csírázás gátló anyagok megakadályozzák a gyomok kikelését. Disznóparéj, libatop, porcsin és ujjasmuhar ellen kiváló.

A Ryfood őszi fajtarozs, magyar nemesítésű, kiváló gyomelnyomó, ökotermesztésre ajánlott fajta.

rozs gyökérzete

A rozs vetése, fejlődése

Takarmányozási céllal október közepéig vetik el. Takarás céljából azonban az első csípős éjszakák idején ajánlott a vetése, a vetés időpontja egészen késő őszig kitolható. Korai vetése a tavaszi talajművelést megnehezíti. Az ősz viszont determinálja a rozs növekedését. Ilyenkor már nem fejleszt nagy zöld tömeget, de ezt sűrű vetéssel kompenzálhatod. 5 cm-nél mélyebbre ne vesd. A talajtakaráshoz szükséges magmennyiség kb. fél kg per hektár (10.000 m2). Nem válogat a talajban, a kötöttebb talajokat kedveli, de homokos, száraz talajban is fejlődik. A bevetett sorokat szalmával lehet takarni, hogy a madarak ne hordják el a magvakat. A rozs növények 7 nap elteltével már kibújnak, és néhány hét alatt zölden bevonják a talajfelszínt. Kiterjedt, szerteágazó gyökérrendszere fokozza a szárazságtűrését.

Minél hidegebb van, a rozs annál lassabban fejlődik. Végül teljesen nyugalomba vonul. De a melegebb napokon újra és újra fejlődésnek indul. Kora tavasszal segít megőrizni a talajnedvességet. A tavaszi vetés megkezdése előtt pár héttel, le kell kaszálni, a kaszálékot helyben kell hagyni. Ezzel a talaj még jobb kondícióba kerül.

Farmerek kedvence a “bio-sáv művelés”

rozs és retek sorok

Ősszel (szeptember közepe, október) a szintén takarónövénynek használt japánretek sor mellé rozs sort vetnek, a rozs megmarad, áttelel, míg a retek kipusztul, és közben nitrogénben gazdagítja a talajt. A japánretekről itt olvashatsz: Vess takarónövényt télire. A retek pusztulása után kapott sor a “bio-sáv”. Ez a sáv nitrogénben gazdag, tavasszal serkenti a talajéletet, és felszaporodott talajlakó mikroorganizmusok segítik a növényi maradványok lebomlását. A kapott üres sor, amely egész április gyommentes marad,  gyorsabban felmelegszik, az elpusztult retekgyökerek helyén keletkező lyukak levegőztetik a talajt. Ide tavasszal például csemegekukoricát vetnek. A rozs sor gátolja a téli talajeróziót, felveszi az elbomló retekből származó tápanyagot, amit tavasszal lekaszálással, vagy tárcsázással visszajuttatnak a talajba, a keletkezett rozs mulcs pedig védi a talajt, távol tartja a gyomokat, segít megőrizni a talajnedvességet.

Rozsszalma

A rozs sok szalmát ad. A rozsszalma akkor jó, ha már mutatja a kalászát, de még a pollen nem szóródik.  Az eső után néhány nappal lekaszált rozst teríteni kell, majd át kell forgatni a kiszáradást segítendő. A rozsszalmát mulcsnak is használják. A kaszálékkal szamócaágyást vagy sorközöket takarnak. Helyére csemege kukorica, tök kerülhet.

sorok takarása rozsszalmával

Rozs zöldtrágya keverékekben

A rozs a fejlődéséhez szükséges nitrogént a talajból veszi fel, ezért remek társítás számára a pillangos virágú növények, amelyek gyökerein nitrogénkötő baktériumok élnek. A rozs takarásában megbújva a pillangós növény (pl. szöszös bükköny, bíborhere) nitrogénnel gyarapítja a talajt is, amely az utóvetemény számára elérhető marad, és a rozs áttelelését, fejlődését elősegíti. Nálunk a Lajtamag is forgalmaz zöldtrágyakeveréket, amely rozsot tartalmaz. Mások zöldtakarmányként forgalmaznak rozs és pillangós keveréket.

Cikk ajánlat: Vess takarónövényt télire

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

faöntöző zsák