Válassz szoliternek lombhullató fát

Milyen fát ültess, és hová? A magányos fák és cserjék fókuszpontként szolgálhatnak, árnyékot biztosíthatnak, magánéletet teremthetnek, és vizuálisan érdekessé tehetik a kültéri teret. Fókuszpontok lehetnek a kert közepén, utak mentén vagy hátul, hogy vizuális mélységet biztosítsanak. Íme néhány javaslat:

Először is el kell határozni, hogy a lombhullatók mellett teszed le a voksot. Bár az örökzöldek után keveset kell takarítani, főleg ősszel és télen, a lombhullatók viszont változatossá teszik a kertet, dinamikus megjelenésű, minden évszakban más arcát mutatja.

szoliter fa

Hogy milyen fát ültetsz, azt nem egyszerűen a szépsége határozza meg, hanem az is, hogy milyenek a kerted adottságai, és az egybe esik-e a növények igényeivel. Hideg talajba, északi fekvésű helyre legjobbak az alpin örökzöldek, mediterrán növények telepítésére ne is gondolj! Alpin származású örökzöldek azonban szóba jöhetnek, ha a kert egyéb adottságai is megfelelnek.

Jól bevált, régi fák

Egy régi, bevált fa maradjon a helyén, tervezd köré a kertet. Ha a kertben gyerekek vannak, a lombhullató fára hinta függeszthető. A fák legyenek gyerekbiztosak, veszély nélkül mászhatók. A fákat is kell gondozni. Akinek kevés az ideje ne ültessen olyan fát, fákat, ami sok gondozást, metszést igényelnek. Aki virágos cserjére vágyik, jó, ha tudja, hogy három évente biztosan metszeni kell a dús virágzás érdekében.

A fák és a szomszédok

A szomszédokra is gondolni kell. Még ha elég nagy is a kerted, és elférnek benne, magasra növő fák ne kerüljenek a telekhatár közelébe. Egy 10-12 méteres fa nagy árnyékot vet, aminek a szomszéd nem biztos, hogy örül, különösen, ha a napos ablakára vetül árnyék. A kerítés közeli lombhullató fa ősszel szemetel, bármennyire is mutatós, ezzel számolni kell. Nem biztos, hogy a kertszomszéd jól viseli, ha odahullanak a falevelek.

A juharok hálás szoliter növények

Jó példa a hegyi juhar ‘Brilliantissimum’ (Acer pseudoplatanus ‘Brilliantissimum‘).fajta, amely egy alacsony, díjnyertes hegyi juhar változat, magassága  6-10 méter, a koronaforma gömbös, levele kihajtáskor garnéla rózsaszín, nyáron halványzöld, majd színe sötétedik, és az idő előrehaladtával krémfehér foltok jelennek meg rajta. Sajnos csak hűvös klímán érzi jól magát!

hegyi juhar Brilliantissimum

hegyi juhar Brilliantissimum

A japánjuhar jó választás, ha kis helyigényt vesszük figyelembe, ám mindjárt más a helyzet, ha nyáron szeretnél árnyékos fa alatt pihenni, vagy ott fogyasztani el a családi ebédet, amira a japán juhar nem alkalmas.  Cikk ajánlat: Árnyat adó fák

A japánjuhar egyébként rendkívül mutatós, mind levélformáját, mind lomszínét tekintve, és nagy a választék belőle, olyanok is kaphatók, amelyek jót viselik a magyar klímát. Akár konténerben is nevelhetők. A japán juharok közül kiemeljük a majdnem fehér színű levelével díszítő japánjuhar Ukigumo’(Acer palmatum’Ukigumo’) fajtát. Erről a fajtáról tudni kell, hogy rendkívül kényes fényre és talajra is. Ha sikerül életben tartani, mindenki a csodájára fog járni. Cikk ajánlat: Japán juhar

japán juhar 'Ukigumo'

japán juhar ‘Ukigumo’

Törzsükkel vesszőikkel díszítő fák

A cserjék, fák nem csak a levelükkel, hanem a törzsükkel, vesszőikkel is díszítenek. A szomorú, csüngő ágrendszerű fák általában méretükben megfelelők, habitusa lenyűgöző. Példaként említsük a csüngő nyírt (Betula pendula Youngii), amely fejlődésének minden fázisában megkapó látványt nyújt. A gyerekek is szívesen másszák, télen, szürke időben jó l érvényesül hófehér törzse. Laza, homokos talajba azonban inkább való a középmagas oszlopos, vörös levelű nyír (Betula pendula ‘Purpurea‘), amely mélyebben gyökerezik, kevésbé hajlamos a kifordulni a talajból. Tavasszal sötétlila, nyáron lila/zöld, ősszel bronz/lila lombozatú, lila lombozata gyönyörű kontrasztban van az életkor előrehaladtával kialakuló ezüstös fehér kérgével. Cikk ajánlat: Nyírfa

csüngő fűz

csüngő nyír

Virágaikkal díszítő fák

Megemlítünk néhány virágaival díszítő, szoliternek kiváló fát.

Magnólia (Magnolia spp.): A magnóliák lenyűgöző, illatos virágaikról ismertek, amelyek tavasszal kápráztatnak el.

A kínai selyemmirtusz (Lagerstroemia indica) gyönyörű nyári virágzásnak és a feltűnő kéregnek köszönhetően a rákos mirtusz színt és textúrát ad kertednek.

A júdásfa (Cercis siliquastrum) szeretni való tavaszi szépség. Már messziről megcsodálhatod lila színű, még a fa törzsét is beborító virágözönét. Nemcsak a parkokban, hanem kiskertben is helye van. A júdásfát április közepe táján magról szaporítsd.

júdásfa

júdásfa

Nem csak fákat ültethetsz szoliternek: Szoliter növények a fókuszban

Ne feledd, hogy a sikeres kerttervezés kulcsa egy harmonikus és kiegyensúlyozott tér kialakítása, amely megfelel az személyes preferenciáidnak és a kert sajátos körülményeinek, például a talajtípusnak, klímának.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás