Nyáron színt visz a kertedbe a kínai selyemmirtusz

Sok napsütötte kert kedvelt virága a kínai selyemmirtusz. Sokoldalúan használható, egész nyáron virágzó fa vagy cserje.

kínai selyemmirtusz

Lagerstroemia indica ‘Dynamite’

A füzényfélék (Lythraceae) családjába tartozó kínai selyemmirtusz (Lagerstroemia indica) kis termetű bokorfa. Kelet-Ázsiában őshonos, Amerikába a 18. században került, majd a kertekből kivadult. Nevét krepp papírra emlékeztető virágszirmairól kapta. Kis helyen is remekül mutat, hiszen alacsony termetű, az alapfaj akár 5-7 méter magasra is meg tud nőni, de a fajtái leginkább 2-3 méter magasságúak.. Átellenesen álló tojásdad leveleinek őszi lombszíne vörös, narancssárga vagy sárga. Buga virágzata rendkívül mutatós.

Fő vonzerejét annak köszönheti, hogy a legtöbb fával ellentétben nyáron virágzik. A nyár legmelegebb időszakában az egészséges fát szinte teljesen, hónapokra beborítják a virágok. Felnyíló terméséből a magvak kihullanak, és földet érve gyakran ki is csíráznak. Nálunk ritkán terem-

Lagerstroemia indica 'Seminole Pink'

Lagerstroemia indica ‘Seminole Pink’

A selyemmirtusz talajba nem válogat. Laza talajban, fagymentes helyen akár ezer végi is elél. Nálunk Erdőkertesen próbálkoznak a telepítésével. Akár konténerben is nevelheted, bár ekkor oda kell figyelni a rendszer víz- és tápanyagellátásra. Bár a félárnyékot is tűri, akkor virágzik a legszebben, amikor legalább 6 óra direkt fény kap naponta. Szárazságtűrő. A virágzásra ösztönzés legjobb eszköze, ha az elnyílt virágokat lecsíped. A levéltetvek szeretik. Lisztharmat, rozsda megtámadhatja. Augusztusban, szeptemberben félfás dugványról és magról is szaporítható. Szoliternek ültetheted. Forró, napos erkélyekre kimondottan ajánlott konténernövény. Csoportosan ültetve, metszéssel vagy anélkül sövényként, metszéssel kis fácskává is nevelhető.

selyemmirtusz törzse

A kínai selyemmirtusz metszeni is kell!

Helyes metszéssel csodaszép több törzses fácskává nevelheted, sőt a metszést virágözönnel fogja meghálálni. Virágait az új hajtásokon hozza, ezért tél végén, a keringés megindulása előtt kell metszeni. A fiatalon metszett fák, később könnyebben kordában tarthatók. A fő cél a fa felszín fölötti elágazások számának néhány elágazásra redukálása. 3,5,7 elágazás nevelése elegendő. Vágd vissza a többi hajtást, a fattyúhajtásokat. Vágj annyira mélyen, amennyire csak lehet, ne hagyj csonkokat. Alakító metszéssel a törzsről1,5 -2 méter magasan engedd tovább az elágazásokat, az ez alatti hajtásokat a törzsig vágd vissza. A koronaszintben is ritkítsd meg az ágakat úgy, hogy minden irányba álljanak ágak, de ne túl sűrűn. Az ágak növekedésének irányát azt szabja meg hogy metszéskor egy kiválasztott rügy fölött vágjunk, az onnan kifejlődő hajtás abban az irányban fejlődik, amerre a rügy “néz”.

Powhatan selyemmirtusz

Powhatan selyemmirtusz

Néhány selyemmirtusz fajta

Vörös, lila, levendulakék és fehér virágszirmú kertészeti fajtákat a Lagerstroemia indica x Lagerstroemia faurei keresztezésével állították elő. Az utóbbi virágai vörösek, hámló kérgű és ellenáll a lisztharmat fertőzésnek. Az első díszfajtát 1987-ben nemesítettek az U.S. National Arboretumban. A keresztezéssel előállított fajtasorozat az Indian Tribe (indián törzs) nevet viseli. A  ‘Cherokee’ egy vörös virágú bokros változat, a ‘Tuskegee’ rákúszó jellegű. A rózsaszín virágú. pl. ’Catawba’, ’Powhatan’ vagy ’Seminole’ fajták nálunk is viszonylag biztonsággal áttelelnek.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Jelentkezz Kiskert előadás sorozatra