Nyáron színt visz a kertedbe a kínai selyemmirtusz

Sok napsütötte kert kedvelt virága a kínai selyemmirtusz. Sokoldalúan használható, egész nyáron virágzó fa vagy cserje.

kínai selyemmirtusz

Lagerstroemia indica ‘Dynamite’

A füzényfélék (Lythraceae) családjába tartozó kínai selyemmirtusz (Lagerstroemia indica) kis termetű bokorfa. Kelet-Ázsiában őshonos, Amerikába a 18. században került, majd a kertekből kivadult. Nevét krepp papírra emlékeztető virágszirmairól kapta. Kis helyen is remekül mutat, hiszen alacsony termetű, nem haladja meg a másfél méter magasságot. Átellenesen álló tojásdad leveleinek őszi lombszíne vörös, narancssárga vagy sárga. Buga virágzata rendkívül mutatós. Fő vonzerejét annak köszönheti, hogy a legtöbb fával ellentétben nyáron virágzik. A nyár legmelegebb időszakában az egészséges fát szinte teljesen, hónapokra beborítják a virágok. Felnyíló terméséből a magvak kihullanak, és földet érve gyakran ki is csíráznak.

Lagerstroemia indica 'Seminole Pink'

Lagerstroemia indica ‘Seminole Pink’

A selyemmirtusz talajba nem válogat. Akár konténerben is nevelheted, bár ekkor oda kell figyelni a rendszer víz- és tápanyagellátásra. Bár a félárnyékot is tűri, akkor virágzik a legszebben, amikor legalább 6 óra direkt fény kap naponta. A virágzásra ösztönzés legjobb eszköze, ha az elnyílt virágokat lecsíped. A levéltetvek szeretik. Félfás dugványról és magról is szaporítható. Szoliternek ültetheted. Csoportosan ültetve, metszéssel vagy anélkül sövényként, metszéssel kis fácskává is nevelhető. Forró, napos erkélyekre kimondottan ajánlott konténernövény.

selyemmirtusz 'Red Rocket'

selyemmirtusz ‘Red Rocket’

vörös, lila, levendulakék és fehér virágszirmú kertészeti fajtákat a Lagerstroemia indica x Lagerstroemia faurei keresztezésével állították elő. Az utóbbi virágai vörösek, hámló kérgű és ellenáll a lisztharmat fertőzésnek. Az első díszfajtát 1987-ben nemesítettek az U.S. National Arboretumban. A keresztezéssel előállított fajtasorozat az Indian Tribe (indián törzs) nevet viseli. A  ‘Cherokee’ egy vörös virágú bokros változat, a ‘Tuskegee’ rókúszó jellegű, rózsaszín virágú.

Lagerstroemia faurei

Lagerstroemia faurei. Hámló törzsű, piros virágú, idős példány.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák banner

Jelentkezz Kiskert Tanfolyamra!