Az idősebb ágakon, sőt a fatörzsön is nyílnak a júdásfa virágai


A júdásfa szeretni való tavaszi szépség. Már messziről megcsodálhatod lila színű, még a fa törzsét is beborító virágözönét. Nemcsak a parkokban, hanem kiskertben is helye van. A júdásfát április közepe táján magról szaporítsd.

júdásfa

Júdásfa bemutatása

A judásfa (Cercis siliquastrum) Szétterülő tartóágas lombkoronájú kis fa. Eredeti élőhelye a Keleti-Mediterráneumtól Délnyugat-Ázsiáig húzódott, de igen korán meghonosodott az egész mediterrán régióban.

Dél-Franciaországban kapta a Júdea fája nevet. A néphit szerint virágai Krisztus vérét szimbolizálják, a lapos magvak pedig a júdáspénzt. Azt is tartják, hogy Júdás egy ilyen fára akasztotta fel magát Jézus elárulása miatt érzett lelkifurdalásában.

Magassága az élőhelyétől függően változik, de 8-10 m magasra is nőhet. Gyakran többtörzsű. Levelei vese alakúak. A levél csúcsa tompán lekerekített, szíves vállú. Lombja kihajtáskor antociánoktól barnásvörös, később élénkzöld, ősszel sárgára színeződik.

Lilás-rózsaszín pillangós virágai a lombfakadás előtt kezdenek nyílni. Az idősebb ágakon, sőt a fatörzsön is nyílnak a virágok. Ettől olyan különleges. A virágzásának ideje április-május. Lapos hüvelytermései, amelyek szintén különlegessé teszik ezt a fát, 5-10 cm hosszúak, ősztől a következő tavaszig a fán maradnak.

Kerti változata a vöröslevelű júdásfa (Cercis siliquastrum ’Applachia Red’) kerekded levelei vese formájúak, vöröses színűek. Bokorfa. Szoliterként (magányosan és háttérnövényként) alkalmazzuk.

virágzó júdásfa

Júdásfa szaporítása magról

Április közepén magról vethető. A talajt vetés előtt 25-30 cm mélyen forgasd át. A száraz hüvelytermést szétnyitod, vagy széttöröd, a magvakat kiszeded. Csírázásához nem igényel hideghatást. Tehát a begyűjtött magokat tavaszi tárolhatod, majd jöhet a megvetés. Néhány hüvelyes növény magja forrázás után csírázik jól. Ilyen a júdásfa is. Tedd a magot szűrőbe, tüllzacskóba helyezve, egy nagyobb edény fölé, és a magvakat forrázd le, majd az edényt takard le, hogy a gőz jól átjárja a maghéjat. 5-10 perc múlva beleteheted langyos vízbe addig, amíg meg nem duzzad, akárcsak a bableves készítéskor. Csakhogy most fogod megfőzni, hanem kiülteted „babot”. A magvastagság két-háromszorosa mélységben vesd el az előkészített talajba. Magvetés után a talajt alaposan öntözd be. Amíg a csíranövényke nem dugta ki a fejét, legjobb, ha öntözőrózsát használsz. Mindenképpen került a talaj cserepesedését, mert ez gátolja a csíranövény kibújását. Ha tudod, hogy a talajod cserepesedésre hajlamos, a magot homokkal kevert komposzttal takard.

Júdásfa környezeti igényei és gondozása

No, de hová ültesd? Biztos, hogy megél a kertedben. Nagy valószínűséggel igen. Kivéve, ha árnyékos a kerted, és talaja nehéz agyag. A júdásfa ugyanis napos, meleg fekvést, jó vízelvezetésű talajt igényel. Szárazságtűrő, bár a fiatal példányokat hosszan tartó kánikula idején öntözni kell. Fiatalon fagyérzékeny. Nálunk kevésbé divat a metszése, de nem árt, ha tudod, hogy a metszést jól tűri, és a koronaformáját jól lehet alakítani. Kártevők, kórokozók ritkán támadják meg, ami szintén növeli kertészeti értékét.

Bár nálunk kevésbé divat, sikerrel metszheted mind többtörzses cserjének, mind egytörzsű fának. Szaknyelven alakfának hívják a metszéssel történő fanevelést, amelyre a júdásfa is alkalmas. Sőt sövénynek is kiváló.

Forrás: Czáka Sarolta – Füstös Zsuzsanna – Hrotkó Károly: A növényszaporítás ábécéje (2011.)

 

 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!