A fenyőféléket tavasszal metszd!

Ne gondold, hogy a fenyőféléket nem lehet metszeni! Szükségük lehet az ifjításra, másrészt szükség lehet arra, hogy kordában tartsuk őket, nehogy eluralják a terepet.

fenyők metszése

Az Magyarországon telelő, tűlevelű örökzöldek életciklusa szerint téli nyugalmi állapotuk után tavasszal új hajtásokat hoznak, a következő évi rügyek tavasszal és nyáron képződnek, majd ősszel télállóvá edződnek.

Ezek az örökzöldek tavasszal metszhetők, amikor a hajtások aktívan fejlődnek. Még a teljes kifejlődés előtt ajánlott a hajtásokat (szakszóval gyertyák) felére visszavágni. Ha a metszést későbbre halasztod, a évben kihajtó rügyeket is eltávolítod, és a metszés eredményeképp csonkokat keletkeznek.

Mielőtt belefeledkeznél a metszés rejtelmeibe, ajánljuk profi metszőeszközeinket, nem csak profiknak, hanem mindenkinek, aki kisebb fizikai erőfeszítéssel jó munkát szeretne végezni. A termékek a Kertlap Kertészet Webáruházban vásárolhatók meg.

sima fenyő gyertyái

Sima fenyő új hajtásai, a gyertyák

A keskeny, magas borókák és keskeny, magas habitusú tuják magas falak, több emeletes épületek mellé valók. A figyelmet fölfelé irányítják, remekül takarják a póznákat. Télen a hajtásaikra hulló, vagy ráfagyó olvadt csapadék a hajtásokat eltorzíthatja, ezért tavasszal érdemes ezeket a növény alakjához metszeni. Ha ez metszése elmarad, a lazán kilógó hajtásokra ráhulló hó sokkal nagyobb kárt tud később okozni, mint a kompaktabb fajták esetében.

malonyai tuja

Amennyiben a tuják, vagy más pikkelylevelű örökzöldek metszése szükségszerűvé válik, akkor metszd őket, például sövényvágó olló segítségével, amikor az idei hajtások némi tartással már rendelkeznek, éppen elkezdenek fásodni. Ha a növényeket folyamatosan öntözzük, például csepegtető öntözéssel, akkor egész nyáron vághatók.

Ugyanakkor a magas, terebélyes fenyőfélék inkább a háztól távol eső területekre valók. Ha már fiatalon kordában tartod őket, sokkal kompaktabb, pufókabb megjelenésűek lesznek. Különösen alkalmasak hangfogónak, szélfogónak, kitakarják a nem mutatós területeket a látótérből. Megteremtik a nyugalom atmoszféráját. A csoportosan ültetett örökzöldek olyanok, mint a hűséges barátok, akik mindig visszavárnak.

Az életfa vagy nyugati tuja (Thuja occidentalis) kellő körültekintéssel az év minden szakában metszhető, bár a kései metszés eredménye lehet barnulás. Utoljára augusztus elején metssz. Később, mivel a metszés új hajtást indukál, a friss hajtások elfagyhatnak. Ellenben a korábbi metszéssel elérheted, hogy az új növekmények igen hamar eltakarják a metszés helyét. Az éles szerszámmal történő metszés csökkenti a barnulás esélyét. , és egészségesebb is marad a növény, hamar gyógyulnak a sebek. A tuják augusztus közepéig növekednek, a hajtásaik ezután befásodnak, és felkészülnek a telelésre. Az előző évi növekmény fás és barna, az éves pedig zöld. A metszést úgy kell elvégezni, hogy a fás rész fölötti friss, zöld részből is maradjon.
nyugati tuja

Nem ez a helyzet a tiszafával (Taxus baccata), amely nyár végén, ősszel metszhető sikerrel, amikor a fa befejezte az új hajtások fejlesztését. A tiszafa a metszést kiválóan bírja, még az ágcsonkokból is képes kihajtani. Tiszafából készül a legmutatósabb nyírt sövény. A barokk kertészet előszeretettel használta örökzöld falak, kapuk, tornyok, gömbök kialakítására. Manapság is a formális kertek egyik kedvelt növénye. Cikk ajánlat: Nyírt cserjék, fákVillandry fái.

tiszafa

A tűlevelű örökzöldek esetében gyakran előfordul, hogy egy hajtás a vezér ággal (sudár) konkurál. Ilyen esetben korrekciós metszésre van szükség. Ezt megtenni még kihajtás előtt érdemes, mivel később a növény sok energiája vész oda az új hajtásnövekedéssel. Másik megoldás az ikerhajtás kezelésére, ha kikötéssel lehúzod és oldalhajtássá alakítod.

A fenyőfák, mint például az itt látható, kiskertbe is való, az ezüstfenyő törpe növésű változata (Picea pungens ‘Glauca Globosa’) zárt megjelenése a kis kertekben ideális. A kis méretű, zárt növekedésű fajták viszonylag sűrűn is ültethetők, de a magasabb, karácsonyfa alakú fenyők számára a levegősebb, hézagosabb, térállás a kedvező. A megfelelő külalakot metszéssel támogathatod. A gyertyákat metszd meg a cikk elején leírtaknak megfelelően. Így a csúcsrügyet eltávolítod, több oldalrügyből pedig gyertya fejlődik. Ha a következő évben ezeket is hasonlóan metszed, akkor sűrű, tömött, alacsonyabb kerti fenyőhöz jutsz. Persze nem szabad minden gyertyát metszeni, mert a növény hamar elvénül, és elpusztul.

törpe ezüstfenyő

Fotó: nurseryguide.com

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa