Kockásliliom a természetben és a kertben

A mocsári kockásliliom honos vadvirágunk. Védett növény. 2016-ban az év vadvirágának választották. Szépséges virágaival a nemzetség egyes nemes fajai a kertekben virulnak. Ilyen a császárkorona.

A kockásliliom 2016-ban elnyerte az év vadvirága címet.

kockás liliom

Kockásliliom bemutatása

A liliomfélék családjába (Liliaceae) tartozó kockásliliom (Fritillaria) nemzetség mintegy 130 fajt számlál. Európában több mint 20 kockásliliom faj található. A nemzetség minden faja feltűnő virágú, gyakran dísznövényként ültetik, ilyen például a császárkorona (Fritillaria imperialis).

A mocsári kockásliliom (Fritillaria meleagris) a nemzetség egyetlen hazai vadon élő képviselője. Az ország középső területeiről hiányzik. Egyébként Európában honos síkvidéki faj. Svédországban valószínűleg az Uppsalai Botanikus Kertből vadult ki.

Nálunk mára a fajok száma lecsökkent, így veszélyeztetetté vált. Védett növényünk, eszmei értéke 50 ezer forint. Figyelem! A védett vagy fokozottan védett faj gyűjtéshez pedig szintén a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges. Ne gyűjtsük és ne is vásároljuk az alapfaj hagymáit, hiszen az is a vad populációk ritkítása árán kerülhetett illegálisan a piacra! Kertészeti termesztésben nemesített fajtáit forgalmazzák.

Nedves réteken, ligeterdőkben, üde cserjésekben fordul elő a 15–30 cm magas alapfaj. Áttelelő hagymái a talajban rejtőznek. Szórtan álló, szálas levelei 4–12 mm szélesek. Bókoló, széles harang alakú, leggyakrabban rózsaszínes vörösbarna színű, sakktáblaszerűen foltos virágai magánosan állnak. Március végétől virágzik. Tél folyamán a vízzel borított területekről magvait a víz terjeszti. A magról kelő növények csak az 5. évtől kezdve virágoznak. A kora tavaszi alacsony talajhőmérséklet gátolja a réti füvek kihajtását, míg az alacsony termetű kockásliliom már vígan virágzik. Jellegzetes, felálló, bunkószerű toktermései május–júniusban érnek. Nyár közepére visszahúzódik, csak száraz, terméses kórói jelzik meglétét.

Vannak virágüzletek, kertészeti áruházak, ahol Január-március folyamán cserepes mocsári kockásliliomok is kaphatók. Így a virágzó kockásliliomok először az ablakba, de nem a fűtőtest közelében, majd elvirágzás után a kertben, laza, tápanyagban gazdag talajban kaphatnak helyt. Rendszeres öntözést igényel.

kockásliliom cserépben

Kockásliliom a kertben

Ősszel, esetenként fagymentes téli napokon még kiültethetjük hagymáit kb. 6 cm mélységbe kerti tó partjára, vizes-mocsaras területre. Azonban sok nemesített fajta normál kerti körülményeket igényel, és sziklakertbe is bátran ültethetjük őket figyelembe véve, hogy visszahúzódik, és helyt ad más évelőknek, pl. a párnás díszfüveknek.

Önvető, bizonyos helyeken így is elszaporíthatjuk. Ha ezt nem akarjuk, magvait begyűjthetjük, ha tüllfátyolt húzunk az érőtermésre, ami felfogja a szanaszét potyogó magvakat. A begyűjtött magvakat vessük el jó minőségű kerti földbe, a kert egy védett helyén, nyugodtan öntözzük, ápoljuk őket, majd a téli hideghatást követően a kihajtott növényeket végleges helyükre ültethetjük. Sikerrel nevelhetők cserépben is balkonon, sétautat szegélyező növénytartókban. Ha cserépbe vetünk, ne feledkezzünk meg a hideghatás biztosításáról. Erre a célra a hűtőszekrény is megfelel. Ha most vetnénk, hat hétig tartsuk a cserepét hidegben, majd nevelgessük világos helyen, szobahőmérsékleten. Ha a növények kihajtanak, gondozzuk őket tovább, amíg vissza nem húzódnak. Ezt követően, valamikor a szezon vége felé ültessük a hagymákat végleges helyükre. Számítsunk arra, hogy csak pár év múlva fognak virágozni.

Forrás: mttmuzeum.blog.hu

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Jelentkezz Kiskert előadás sorozatra