Liliomok telepítése

A földben áttelelő liliomokat nyár végén, ősszel ültessük el. Az augusztus végi esőzésekkel ugyanis megszűnik a hagymák nyugalmi állapota. A hagymák új gyökereket, friss hajtásokat fejlesztenek, és a fagyok beálltáig kellőképpen megerősödnek.

A liliomok a legelegánsabb leginkább nyáron virágzó növények. Ne hagyjuk ki őket a kertünkből! Bár úgy mondják, nem könnyű liliomot nevelni, ám éppen hogy nehéz ennyire alkalmazkodó növényeket találni, mint a liliomok. A földben áttelelő liliomokat nyár végén, ősszel ültessük el. Az augusztus végi esőzésekkel ugyanis megszűnik a hagymák nyugalmi állapota. A hagymák új gyökereket, friss hajtásokat fejlesztenek, és a fagyok beálltáig kellőképpen megerősödnek.
A liliomhagyma érzékeny a pangóvízre. Jó vízáteresztő talajba ültessük, amit elérhetünk úgy is, hogy talaját homokkal, (mosott!) sóderrel lezítjuk. Ha a gumót egy kis földkupacba ültetjük, az is segít a víz gyorsabb elvezetésében. A liliomok tövét  talajtakaró évelőkkel ( árlevelű lángvirág, varjúhájak, molyhos madárhúr stb.) árnyékolhatjuk.

A liliom nemzetség

A liliomfélék (Liliaceae) családja mintegy 250 nemzetséget, 4000 – 6000 fajt számlál. A Lilium nemzetség a görög lerion sz

alapján kapta a nevét. A görögök így nevezték a fehér liliomot (Lilium candidum). Mintegy 80 faja ismert. Mindnyájan az északi félteke erdeiből származó egyszikű, hagymás növények. Trombita formájú virágaikkal meghódították a kerteket. Könnyen nevelhetők, és több évig elélnek. Konténerben és szobanövényként is tarthatók. Nálunk többek közt őshonos a bükk és gyertyánelegyes erdőkben élő turbánliliom (Lilium martagon). Cikk ajánlat: Fehér liliom

fehér liliom

Liliomvirág

A liliom elnevezés azonban nem csupán az ebbe a nemzetségbe tartozó növényeket jelöli, gondoljunk csak a vízi liliomra (Nymphaea), a császárkoronára (Fritillaria), a kardvirágra (Gladiolus hibridek) stb. Az elnevezések a virágok hasonlóságán alapulnak. A valódi liliomok virágai tavasszal, nyáron vagy ősszel nyílnak. Kedvelt alkotói a virágcsokroknak. A vágott virágok akár nyolc napig is elélnek. Egyre divatosabban a nagyvirágú hibridek, ahol egy száron sok virágfej fejlődik egyszerre.

ázsiai liliom 'Citronella'

Ázsiai liliom ‘Citronella’

Liliom hagyma

A liliomhagyma jellegzetes föld alatti, raktározó szervvé módosult szár. A hagyma a fokhagymához hasonlóan gerezdekre (pikkelyek) szedhető. A gerezdek az alapnál rögzülnek. Kívülről nem borítja a hagymáknál jól ismert pergamenszerű takaró. A hagymákon a pikkelylevelek hónaljában fiókhagymák fejlődnek.

Liliom ősszel

Őszi fiatalítás

A hagymák felszedése, és szétválasztása, vagyis a fiatalítás háromévenként ajánlott. A hagymákat egyenként, villával szedjük fel. A fehér liliomot (Lilom candidum) július végétől, a királylilomot (L. regale) pedig ősszel lehet fiatalítani. A hagymák felszedése után a fiókhagyma azonnal kerüljön vissza földbe, az új helyére. A leválasztott erősebb hagymák azonnal állandó helyükre ültethetők, a gyengébbek pedig edényben előnevelhetők.

Lilium regale

1,5 méter magas száron 10-15, nagyméretű, tölcsér alakú, kellemes illatú virágot hoz nyár elején. Kis csoportokba ültessük.

Őszi szaporítás

A növények hagymapikkelyekről és a fiókhagymákról szaporíthatók. A szaporítás legegyszerűbb módja, ha a leválasztott

pikkelyt az alapjánál gombaölő szerbe mártjuk, majd nedves, de nem vizes, steril komposztba dugva becserepezzük. Nejlon zsákot is húzhatunk a cserépre, hogy biztosítsuk az állandó nedvességet. Most már nincs más hátra, mint várni, hogy az új növény megjelenjen.

Liliomok szaporítása

Lilium bulbiferum

A tűzliliom (Lilium bulbiferum) júniusban virágzik. Elbokrosodik. A levélhónaljban fejlődő sarjhagymákról könnyen szaporítható.

Őszi telepítés

Ha hagymákat vásárolunk, csak tőzegben tartott hagymát vegyünk, és azonnal ültessük el szerves anyagban gazdag, humuszos talajba. Napos, kevésbé huzatos helyet válasszunk számukra. Tartsuk szem előtt, hogy a növény töve maradjon árnyékban, a hagymának ugyanis nedves, hűvös közegre van szüksége.

Ha a kertbe akarjuk telepíteni, és kiválasztottuk a helyét, a talajt forgassuk át legalább 25 cm mélyen. A kötött, agyagos talajt lazíthatjuk komposzttal, tőzeggel. Az ültetés mélysége változó. Annyit általánosságban elmondhatunk, hogy a hagymákat magasságukhoz viszonyítva kb. háromszor mélyebbre ültessük, de legalább 2 cm talajréteg fedje őket.

Míg a liliomok többsége inkább a gyengén savanyú talajokat kedveli, addig a fehér liliom szépen fejlődik meszes talajon (pH 7). Fontos a talaj jó vízvezetése. Ha ezt nem tudjuk máshogy megoldani, ültessük emelt ágyásokba, és a hagyma alá helyezzünk homokot. A hagymák fejlődéséhez sok vízre van szükség, de a pangóvizet kerülni kell.

Ha edénybe ültetjük, válasszunk számára 15 cm átmérőjű cserepet. Ha többesével ültetjük, nagyobb legyen az edény. Ha általános virágföldünk van, keverjünk hozzá egyharmad rész kertészeti tőzeget vagy perlitet, esetleg homokot. Az edényes liliomot évente tanácsos átültetni. Télire tegyük a cseres növényt hűvös, világos, jól szellőző helyre.

A liliom virágoztatása

A hagymákat ősszel vegyük ki a földből, és tőzeg között tároljuk hűtőben (8-10 fokon) 6 héten keresztül. A fejlődés megindulásához ugyanis hideghatásra van szükségük. Majd cserepezzük be őket. A virágoztatáshoz, miután hosszúnappalos növény, 4-6 órás extra megvilágítást igényel. Szobahőmérsékleten, 5-8 hét múlva megindul a virágzás. Ha az egész procedúrát szeptember elején elkezdjük, karácsonyra virágaival díszíthetjük az ünnepi asztalt.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Jelentkezz Kiskert előadás sorozatra