Sárgarépa kaporral és hagymával

Egy általános jó tanács magvetéshez: Ha öntözni tudsz, márpedig manapság elvárás a konyhakert öntözése, vetés előtt a magvakat áztasd langyos vízbe, de még jobb, ha kamillateába áztatod őket pár órára. Nem kell sok hely hozzá, a magvakat tedd egy teaszűrőbe, ami beleért a kamillateába. A szűrön, konyhatörlőn megszárított magvakat itasd le, és máris készek a vetésre. ezek a vetések rendszeres öntözést kívánnak. Ha valami ok miatt nem tudnál öntözni, inkább be se áztasd a magvakat. Hagyd, hogy a természet tegye a dolgát.

répa palánta

Márciusban vetheted a korai sárgarépát. Talaját remélhetőleg már ősszel előkészítetted, és a kötött talajt felástad egy ásónyomnyi mélységben. A kiforgatott talajrögök a tél folyamán a fagy- és olvadás hatására felaprózódtak, és mostanra csak annyi feladatod maradt, hogy a még mindig megmaradt rögöket gereblyével felaprítsd, ha esetlég gyomos volt a terület, ásóvillával ellenőrizd, hogy sikerült kihúzni a szulákot például. Ha laza a talajod, elég a vetés előtt felásni. Viszont a trágyázással bánj óvatosan. Ugyanis hajlamosítja répát az elágazódásra. Ilyenkor, tavasszal inkább szervestrágya pelletet használj.

talajelőkészítés

Ha még mindig maradtak megdolgozhatatlan rögök, gereblyézd ki az ágyás szélére. A szépen megművelt talajfelületet gereblyézd minél simábbra. Nagy hasznát veheted a fűgereblyének ilyenkor. Majd jöhet a sor kijelölése.  Ha vegyes sorokban ültetsz, kövesd Gertrud Frank ajánlásait. Az ő rendszerében a korai répa a C sorban kap helyet, mint rövid tenyészidejű gyökérzöldség. Itt olvashatsz a vegyeskultúrás termesztésről.

https://kertlap.hu/hazikerti-vegyeskulturas-kertmuveles/

Jelöld ki a sorokat. Elég, ha egy formás, 20 cm-es bothoz erősíted a spárga egyik végét, majd feltekered rá a spárgát, ami legalább hosszú legyen, mint az ágyás hossza. Majd a végét egy másik hasonló bothoz kell kötni. ezt a botot letűzöd a sor elején, majd lassan elindulsz a sor túlvégére, miközben letekered a spárgát. Ha spárga szép feszes, remekül kijelölted a sort. A spárga mellett egy villáskapával 2 cm mély vetőbarázdát kell húzni. ebbe szórod a sárgarépa magvakat. Legsikeresebb a vetés, ha az apró répa magvakat homokkal vagy kávézaccal együtt veted. Majd a gereblye fokával kicsit betakarod földdel, és meglapogatod. Mikor ezzel végeztél jöhet a tetejére a kapor. A kapor ugyanis hamar kel és jól fogja a sort mutatni. Majd mire útban lenne, le is szüretelheted.

sorkijelölés

A répasor mellé egy sor fokhagyma kerülhet. Ugyanis a répalégy ellen a hagyma, a hagymalégy ellen a répa kiváló, mert a két légy utálja egymás gazdanövényét. Ha maradt fokhagyma a kertedben, tavaszra egész kis csokorral fejlődhetett belőle. ezeket a csokrocskákat húzd ki, mert a szorosan egymás mellett lévő hagymák csak egymást akadályozzák a fejlődésben. ezek a hagymákat aztán a védősorokba ültetheted. Figyelj oda, hogy a hagymák elég mélyre kerüljenek, különben hajlamosak egy-egy öntözés vagy eső után „kimászni” a talajból. A frissen ültetett hagymasor mindenképpen öntözd be.

vetés

Sikeres kertészkedést kívánunk.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás