Színes répák

Sok más növényhez hasonlóan az ernyősök (Umbelliferae) családjába tartozó répák (Daucus carota) raktározó gyökerükben tartaléktápanyagokat halmoznak fel, amelyek segítségével képesek a telet túlélni, és tavasszal újra hajtani. Számunkra gyorsan hasznosuló keményítőtartalmuk miatt fontosak, hiszen a keményítő cukorrá bomlik a szervezetünkben, és azt vagy azonnal energianyerésre használjuk, vagy zsír formájában raktározzuk. A répa különösen a téli időszakban kiemelkedő táplálék, többek közt azért is, mert az elfogyasztásuk által szolgáltatott energiát hasznosítjuk, pl. fent tudjuk tartani a testhőmérsékletünket a téli hidegben.

Először Afganisztán, Irán és Pakisztán környékén vonták termesztésbe az ekkor még magas antocián tartalma miatt lila “sárgarépát”. Emellett termesztettek  fehér, vörös és sárga színűeket is. A mórok az Ibériai-félszigeten termesztették, a 12. században. Valószínű, hogy Európa más vidékeire is innen jutott el. A 17. századi holland kertészek kezdték el nemesíteni a magasabb narancssárga pigment, a béta karotin tartalmú répákat, így mára már ez lett a répa klasszikus színe. Manapság rengeteg változata ismert mind a színt, mind a formát illetően.

A különleges színű sárgarépák kiváló tápértéke a jelentős mennyiségű színanyagoknak (antocianinok, xantofillok, likopin, karotinok), a szénhidrátoknak (glükóz, fruktóz, szacharóz), az illóolajoknak, a vitaminoknak, az ásványi anyagoknak és a rosttartalmuknak köszönhető. A fajták színe a színanyagok mennyiségétől és összetételétől függően eltérően alakul. A narancsszínű fajtákban karotinok, a sárgákban xantofillok, a pirosakban likopin, a lilákban találhatók nagy mennyiségben a répaszövetekben. A lila, sárga, fehér, piros színű fajták ízét a narancsszínű sárgarépákhoz hasonlóan cukrok és illóolaj vegyületek alakítják ki.

színes répák

A magvak március közepétől vethetők, de Kecskeméten 2008-ban folytatott kísérletek alapján a színes répák egy részének vetési idejét nagyon óvatosan kell megválasztani, mert a hidegre magszár fejlesztéssel reagálhatnak.

Magyarországon is kapható színes répa vetőmagvak:

 ‘Purple Haze’ F1

Egyik nálunk kapható lila répa vetőmag a 95 napos tenyészidejű ‘Purple Haze’, amelynek héja lila, húsa azonban sötét narancssárga színű. A répa hosszú, eléri a 25 cm hosszúságot is, antioxidáns és A-vitamin tartalma magas. A színes répák közül az egyik legkellemesebb ízű magas szacharóz és alacsony illóolaj tartalmának köszönhető. Íze legjobban nyersen fogyasztva érvényesül, ezért kiváló saláta alapanyag.

répa 'Purple Haze'

Répa ‘Purple Haze’

Mello Yello F1

Sárga színű, erős lombot fejlesztő különlegesség. Csomózásra is alkalmas, tenyészideje kb. 115 nap.

White Satin F1

Hófehér színű, korai, 95 napos tenyészidejű különlegesség. Gyökere 20 cm hosszú, sima és karcsú. Koraisága miatt csomózásra is alkalmas. Íze a narancssárga répákéhoz hasonló. Párolva és nyersen is ízletes.

Rainbow F1

Fehér, sárga és narancsszínekben kapható mix. Gyökere sima, hosszú, lombja erős. Tenyészideje kb. 119 nap.

répa 'Rainbowe'

Répa ‘Rainbowe’

Cikk ajánlat: Miért lett olyan a répa, mint egy soklábú alien?

 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa