Őszi virágláda

Aki jól gondozta virágládáit a meleg nyári napokon, az most még mindig élvezheti a sokszínűségüket. Tedd színessé ősszel is a virágládát!

A kerttervezés és a kertkialakítás részét képezi a teraszok, erkélyek és bejáratok világa is. Ha belépünk egy kerítéssel körülzárt udvarba, először mindig a házba igyekszünk, tehát a bejárat mellett elhelyezett növények fontos szerepet játszanak. Ha kitekintünk a ház ablakán, először azok a növények ötlenek szemünkbe, melyeket az ablakpárkányra helyeztünk el.

őszi virágláda

Őszi virágláda. Az Oázis Kertészet összeállítása.

Ha a nyár nagy részét teraszunkon töltjük el, az otthonosság érzése a növényekben itt is jelen kell, hogy legyen. Ha pedig valakinek nincs kertje, csak egy kis terasza, ő a teraszt fogja úgy berendezni, mintha miniatűr kert lenne.

Ahogy hűvösebbre fordul az idő, a virágládákat, agyag vagy műanyagtálakat olyan növényekkel kell beültetnünk, amelyek ősszel is dekoratívak. Tehát előnybe kerülnek az örökzöldek és a télen is virágzó kétnyári növények. Az őszi hűvös időjárást jól viselő növények.

Háromdimenziós élő virágcsendélet kerítésre, kültéri falra

A képkeret hátuljához erősíts fakeretet, amelynek alsó részéhez magad készítette virágládát csavarozol. A fakeret vastagsága egyezzen meg a virágláda mélységével. Az általad készített keret legyen pár cm-rel rövidebb, keskenyebb, mint a képkeret. Ha a képkerethez alsó lécéhez még egy lécet csavarozol, megemeled a virágláda magasságát. Így elég magas lesz, és elég földet tudsz beletenni, helye lesz a növények gyökereinek. Amikor a kereted a ládával együtt rögzítetted, fesd le például fehér festékkel. Erős huzallal és kampóval rögzítsd az alkotást pl. falhoz, kerítéshez. A ládát töltsd fel virágfölddel és rendez bele a növényeket, mint egy virágládával tennéd.

képkeret viráglada

Virágládába való virágok

Néhány éve az új, nagyvirágú, sokszínű árvácska fajták megjelenésének köszönhetően az árvácska “temetővirágból” közkedvelt virággá lépett elő. Őszi ültetésüket követően egészen a májusi melegekig díszít virágával. Ültethetjük tehát bátran erkélyládáinkba.

Ha például a sárga színű árvácska mellé a tálakba elültetjük a kora tavaszi, kék virágú fürtös gyöngyike hagymáit, nagyon mutatós összeállítást kapunk.

A másik őszi sláger a díszkáposzta. Fehér és lila levelű fajtáival találkozhatunk a faiskolákban, virágboltokban. Fagyálló, májusig dekoratív. A levelei természetesen ehetőek, sokan ételek díszítéséhez is felhasználják.

őszi ablakláda

Az európai viola virága, habitusa alapján leginkább az árvácskára hasonlít. A növény azonban az árvácskánál kompaktabb, virágai kisebbek (a virágátmérő 4-5 cm), ezért törpe árvácskának is nevezik. Nem csak virágágyakban mutatós, hanem erkélyládában, edényben sőt sziklakertekben is tartható.

Temérdek módja van, hogy színessé tegyük a kertünket ősszel. És nem csak krizantémmal. Az őszirózsa az őszi kertek klasszikusa. Tömegesen ültetve a legmutatósabb. Kaphatók levendula, fehér, kék, ragyogó rózsaszín, bordó színben sárga középpel, kék színben. Az őszirózsa akárcsak a krizantém, minden ősszel újra virul, ha megfelelően gondozzák.

A krizantémok jól mutatnak, különösen az alacsonyabb termetűek, ablakládákban, erkélyen lévő virágládában, vagy akár függesztett virágtartóban is. Falak tövében, kerítéslábazatnál is jól érvényesülnek. A sárga árnyalatok a borús, őszi hangulatot ellensúlyozva élénkítenek, vidámítják a környezetet.

Mini dísztökkel is díszíthetjük az ablakládát. De nehogy beültessük. Csak helyezzük el a mutatós terméseket a többi virág közé.

őszi virágláda

Az alpesi erikák, csarabok, veronika cserjék, tőzegmirtuszok alacsony növésű téli díszek. A tőzegmirtuszok fehér vagy lila színű bogyókkal és a kicsi örökzöld tűlevelekkel díszlenek. Az erikák között találunk őszi és tavaszi virágzású fajtákat is rózsaszín, fehér vagy pirosas virágokkal. A csarabok dús virágai sokakat elkápráztatnak. Azt azonban ne felejtsük el, hogy e fajták Magyarországon az egy-szezonos kategóriába tartoznak. Gyönyörűek, amíg virágoznak, aztán az erős hidegek vagy éppen a szárazság hatására lassan elpusztulnak. Ha bevisszük őket a lakásba, szinte észrevétlenül száradnak el megőrizve a rózsaszín virágszínt. A veronikacserjék vagy hébék zöld, kékes, sárgás-zöld színű leveleivel örökzöldek. Jól mutatnak az árvácskák társaságában is. De vigyázzunk, vannak köztük fagyérzékeny fajták is.

A virágládák gondozása

Fontos ültetés előtt megnézni, hogy a ládák és a cserepek lyukasak-e. Lényeges, hogy a felesleges víz öntözés után ki tudjon folyni. Ha az “egynyári” ládába ültetjük téli díszeinket, a ládákat az újrafelhasználás előtt feltétlenül mossuk ki. A ládák, cserepek aljára tegyünk kavicsot az eltömődés megakadályozására.

ablakláda

Ha a tél enyhe, fagymentes időben többször öntözzünk. Ha viszont erős hidegek várhatóak és nincs hó, a ládákat fenyőgallyal takarjuk le. Ez véd a téli erős napsütés ellen is.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa