Őszi díszítés káposztával


Ha kertünket a téli napokon is színessé akarjuk tenni, egyik lehetőség, hogy díszkáposztát ültetünk. A divatos levéldísz, keresztezéssel előállított hibridizáció eredménye. Bár ehető, nem ezért szeretjük.

díszkáposztás dekoráció

Díszkáposzta bemutatása

A díszkáposzta (Brassicia oleraceae) kültéri kétnyári növény, kedvelt őszi-téli dísz. Magassága 50-60 cm. Díszítőértéke a leveleiben rejlik. A többi kétnyári dísznövényhez hasonlóan az áttelelt növény, májusig dekoratív. A levelei ehetőek, bár kissé rostosak, és az ízük is kesernyésebb. Ezért sokan inkább ételek díszítéséhez használják. A Különleges díszkáposzta fajtákat vágott virágként is hasznosíthatjuk modern kompozíciókban, csokrokban. Május-júniusában virágzik.

Díszkáposzta tartása

A palánta viszonylag olcsó, a növény igénytelen. Tartani a krizantémhoz hasonlóan kell, nem túl nedvesen, világos helyen, de nem közvetlen napon. Kiültethetjük balkonládába, sziklakertbe. Szegélyként, tömegesen, vegyes konténerben is jól mutat. Az alsó levelek magasságáig ültessük be. Virágágyba vagy dézsába 25 cm-es tőtávra ültessük. Jó társnövényei az alpesi erikák, csarabok. Jól mutatnak az árvácskák és krizantémok társaságában is. Fagytűrésüket akklimatizációval fokozhatjuk. A mérsékelt fagyok még intenzívebbé is teszik a levelek színeződését. Szobában 2-3 hetet bír ki. Hűvös, világos helyen tovább is elél.

Díszkáposzta termesztési tanácsok

Májustól vetjük szabadföldön vagy növényházban. 30 cm-es szárhosszúság eléréséhez az alsó leveleket távolítsuk el, és ezt rendszeresen ismételjük meg. Így kapunk szép, tömött fejet. A hűvös éjszakai hőmérséklet segíti a lomb színesedését.

Díszkáposzta vásárlási tanácsok

Sokféle díszkáposztafajta van forgalomban. Levélzete lehet fodros, cakkos, sima. Kedveltek a cakkos levelűek, nyíló rózsabimbóra vagy bazsarózsára emlékeztető megjelenésűek. Színe sötét- vagy világoszöld, fehér, rózsaszín vagy éppen lila.

A megvásárolt növény mérete már nem változik. A növény akkora marad, amilyennek megvettük. Nagyméretű, kompakt töveket vásároljunk. Olyan példányt válasszunk, amelynek gyökerei nem nőtték körbe körkörösen a konténert, illetve nem nőtték túl azt.

 Társítások:

diszkáposzta társítások 3

Díszkáposzta csarabbal és krizantémmal

diszkáposzta társítások 1

Díszkáposzta ciklámennel és borostyánnal

diszkáposzta társítások 2

Díszkáposzta  csarabbal

díszkáposzta társítások 4

díszkáposzta szegély oszlopos tujasor előtt

Konténer tipp díszkáposztával

Ha nagy virágtartó edényt választunk, akkor az aljára tegyünk szájával lefelé néző műanyag cserepeket, a köztes hézagokat töltsük ki hungarocell golyócskákkal, majd az egészet takarjuk le fóliával. A fennmaradó térfogatot töltsük fel jó kerti földdel. A közepébe ássunk akkor lyukat, hogy a káposztát beültethessük. Ezután ültessük körbe más, szintén fagytűrő növényekkel. De választhatunk másmilyen elrendezést is. Bármit is választunk, a növényeket jó közel ültessük egymáshoz.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Kiskert előadás sorozatra