Az őszi-téli balkonládákból nem hiányozhat a csarab

A csarabok fásodó szárú félcserjék, fehér, rózsaszín, piros és rózsaszín árnyalatú virágaikkal díszítenek. Az őszi-téli balkonládákból nem hiányozhat. Több mint 500 kertészeti fajtája ismert.

A közönséges csarab

Calluna vulgaris

Calluna vulgaris

A csarab nemzetség növényei (Calluna sp.) nem keverendők össze az erikákkal, bár első ránézésre gyakran összetévesztik az alpesi hanga fajtákkal (Erica carnea). Mindketten az erikafélékhez (Ericaceae) tartoznak, de külön nemzetséget alkotnak. A Calluna nemzetség egyetlen faja a közönséges csarab (Calluna vulgaris) késő nyártól késő őszig virágzik. Egyéb nevei: Egyéb elnevezései: csarabfű, hanga, télizöld, vadciprus, angyalmetélt, seprűvirág, erika. Európában honos örökzöld félcserje, nálunk a Zempléni-hegységben, a Nyugat-Dunántúlon és a Bakonyban él, ott megfelelő számára a talajviszonyok, és kedvező a klíma.  A virágok rózsaszínűek, a levelek színe szezonálisan változik. Levelei inkább pikkelyszerűek, kissé laposak. Tavasszal aranysárga, télre tűzvörös színre vált. Egy tő magassága 30 cm, terjedelme 45 cm. Remek talajtakaró örökzöld. Lejtőkön is kiváló. Csak savanyú(!), nedves talajba, napra, félárnyékba való.

Hazánkban a meszes talaj az uralkodó. Ezért kertekben talajcsere ajánlott azoknak, akik csarabot szeretnének nagyobb felületek borítására vagy sziklakertükbe. Talajcseréhez savanyú tőzeget, fakérget, fenyőtűt használhatunk. Csak nagyobb felületen érdemes talajt cserélni, mert a kisebb földmennyiség a környezetétől hamarosan visszameszeződik. Öntözéshez lágy vizet vagy esővizet használjunk. Az így ültetett növények környékét évről évre friss, mészmentes tőzeggel kell behinteni.

Virágzás után minden évben vissza kell vágni. Ilyenkor a hosszúságuk egy-kétharmadára vágjuk vissza őket. Így szép, alul is tömött bokrokat nevelnek, amelyek minden évben gazdagon virágzanak. Megszárított virágzó hajtásai hónapokig eltartható szép dísz, értékes szárazkötészeti alapanyag.

csarabok

Több mint 500 kertészeti fajtája ismert. Méretük az apró, párnás talajtakarótól a magas cserje méretig változik. Ismertek telt virágú változatok is. Sok fajtán egész télen fent maradnak a virágok, és úgy tűnik, mintha akkor is virágoznának. Lombjuk januártól júniusig a legmutatósabbak, ezt követően pedig több hónapig virágukkal díszítenek. Kompakt formájukat csak rendszeres nyírással tartják meg.

A gyógyító csarab

Jó, ha tudjuk, hogy a csarab gyógynövény. A drogot a nyár végén gyűjtött, el nem fásodott hajtások adják. Hatóanyagai az arbutin, illetve annak bomlástermékei; a hidrokinon; alkaloidok; cseranyagok, flavonglikozidok;, fumársav; szaponinok; gyanták;  illóolajok.

Főzete vizelethajtó és húgyúti fertőtlenítő, hasmenésgátló, izzasztó, vérzéscsillapító és lázcsökkentő hatású. Elkészítési javaslat:
2 evőkanál drogot adjunk 1/2 liter vízhez, 3 percig főzzük.

őszi virágláda csarabbal

A csarab nem hiányozhat  az őszi-téli balkonládákból, edényekből

A csarab nem hiányozhat  az őszi-téli balkonládákból, de csak megfelelő gondozás mellett marad hosszan mutatós. Világos, esetleg félárnyékos, szélvédett helyre, gyengén savanyú talajba való. Ezért az általános virágföld helyett válassz számára  a gyengén savanyú pH értékű rododendron- vagy hortenzia földet. Állandó nedvességet igényel. A csapvíz sótartalmára rosszul reagál, ezért legjobb esővízzel öntözni. A cserepét, ládáját tartsd védett helyen, esetleg süllyeszd cserepüket a talajba.
Télen hagy békén, akár márciusig fennmaradnak rajta virágai! Tavasszal metszd  vissza, ezt új hajtásokkal fogja meghálálni.
őszi virágláda csarabbal
Társíthatod díszkáposztával, az alpesi hangával, tűzesővel, párnacserjével, borostyánnal stb.. Ezek nem csak dekoratív együttest képeznek, hanem jól megférnek egymással, igényeik hasonlóak. Sose kísérletezz eltérő igényű növények összeültetésével, sem olyanokkal, amelyek eltérő növekedési erélyük miatt kiszorítják, elnyomják, túlnövik társaikat.
Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!