Őszi dekorációs ötletek

Gyarmath Krisztina –

Ha a levelek hullani kezdenek, és megérezzük egy újabb év vége közeledtét, még nem kell melankolikus hangulatba esnünk. Az ősz terméseit, virágait felhasználva sok-sok apró ötlettel jókedvre deríthetjük gyermekeinket, unokáinkat és hangulatossá tehetjük hétköznapjainkat.

Egy-egy pirosló csipkebogyó ág vagy egy színes lehullott levelekből készült koszorú üde színfoltja lehet a lakásnak. Az ősz színei a arany barna, vörös, rozsdabarna, sárga, narancssárga.  Ha ügyesen kombináljuk ezeket a színeket, hangulatos őszi otthonunk lesz.  A juhar, a szömörce, a szebbnél szebb bogyók, ágak mind alkalmasak egy szép dekoráció elkészítéséhez.

őszi dekoráció

Díszítsünk élő virágokkal!

Az első hideg, fagyos éjszakákkal véget ér az egynyári növények élete, de…

A virágládákat, agyag vagy műanyagtálakat olyan növényekkel kell beültetnünk, amelyek a tél hidegében is dekoratívak. Tehát előnybe kerülnek az örökzöldek és a télen is virágzó kétnyári növények. Olvasható az őszi virágláda című cikkünkben, ahol több ötletet is talál az őszi-téli díszítéshez.

Ahogy őszi díszítés káposztával című cikkünkben írjuk, ha nagy virágtartó edényt választunk, akkor az aljára tegyünk szájával lefelé néző műanyag cserepeket, a köztes hézagokat töltsük ki hungarocell golyócskákkal, majd az egészet takarjuk le fóliával. A fennmaradó térfogatot töltsük fel jó kerti földdel. A közepébe ássunk akkor lyukat, hogy a káposztát beültethessük. Ezután ültessük körbe más, szintén fagytűrő növényekkel.

Díszítsünk dísztökkel

A sima felületű dísztökök szinte kínálják a festés lehetőségét. A “Halloween” dekorációk nem csak a hagyományos tök faragással készíthetünk, hanem festhetünk arcot is a tökre. Némely tök különleges formájá jól felhasználható arra, hogy különböző, festett állatfigurák, babák stb. készüljenek belőlük. A sima felületre nem csak festeni, hanem filctollal rajzolni is lehet. A figurák készítésénél felhasználhatunk papírt, filcet, terméseket, szárított növényeket is kiegészítőként. Készülhet a tökből madáretető, tolltartó, áttört lámpaernyő. A dekorációkészítésnek csak a fantázia szabhat határt.

disztök

Ha még fejlődésben lévő termés felszínére mintákat, betűt karcolunk éles késsel, amelynek nyomás,
a karcolásra válaszképp sebszövet, kallusz képződés indul meg, így a tök, mintegy a saját anyagából képes domború mintázatot növeszteni. Ezáltal a tök mérete is nagyobb lesz. Ne feledjük, hogy a kis méretű termések érzékenyebbek, és tönkre is mehetnek a felületi sebzés hatására. A karcolás használhatunk vékony pengét, fémdrótot, vagy hámozáshoz használt kést. Minél vékonyabb a mintázat, annál erőteljesebben emelkedik ki a hegszövet által bevont felület.

Cikk ajánlat: Őszi Virág- és termésdíszek

Díszítés csipkebogyóval

A gyönyörű fényes csipkebogyókat piros cérnára felfűzve igazi asztal vagy ajtódekoráció készülhet. Duplán vesszük a cérnát. A bogyókat mindig azonos helyen szúrjuk át, így érdekes formát vesz föl a felfűzött csipkebogyó lánc.

csipkebogyó

Egyperces ötlet: vázába, vízbe teszünk néhány levágott csipkebogyó ágacskát é
s az asztalra rakva, már teríthetünk is kávézáshoz a váratlan vendégeknek.

Díszítés ládával, kosárral

Egy régi faláda tökéletes megoldás tálca helyett, talán még jobban is mutat az asztalon és minden ráfér, ami egy kiadós uzsonnához kell. Még a kerti asztalhoz is kivihetjük egy melegebb, napos délutánon.

Hölgyeim! Ki tud ellenállni a piacon vagy egy-egy vásáron a kosárfonók gyönyörű, vesszőből font bevásárló kosarának? Kerek vagy ovális, natúr vagy színes, valljuk be, mindig találunk otthon “valamit”, amihez éppen erre a kosárra van szükség. Könyvek, újságok virágok, dekoratív elhelyezéséhez igazán alkalmas a legkisebb lakásban is. Ha pedig fehér gipsszel a réseket kikenjük, egy csodálatos kültéri virágtartót készíthetünk belőle.

dísztök fonott kosárban

Az összegyűjtött kincsekből igazi játszótársakat készíthetünk; makkból, bogyókból, gesztenyéből kis állat figurák formálódhatnak néhány segédeszköz segítségével. Egy kicsi kézi fúró, egy ár vagy éppen, ha más nem esik kézre, egy kis csavar segítségével az állatkák fejénél, lábainál, farkánál fúrjunk lukakat. Apró ágakkal vagy hagyományos módon gyufaszálakkal rögzíthetjük össze a részeket. Rögzítés előtt, ha egy jó ragasztóval a gyufaszálakat bekenjük, tartósabbá tehetjük a kis „játszótársakat”. Kisebb termésből, bogyóból, készülnek a szemek. Ragaszthatjuk őket, de a gyerekek meg is rajzolhatják a bábuk, lovak, kecskék pofácskáit, fantáziájuk szerint.

makkdekoráció asztalra

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Kiskert-díszkert előadás sorozat