Törpe árvácska


A törpe árvácska egyike az új trend növényeinek. Kis helyigénye, árnyéktűrése, télállósága és hosszú virágzása miatt a legkülönbözőbb környezetben díszít. Üde, szemet gyönyörködtető színfolt télen hideg télikertben, nyáron erkélyládákban, virágágyakban, fák tövében, sziklakertekben.

Az európai viola (Viola cornuta) virága, habitusa alapján leginkább a nagyvirágú árvácskára hasonlít. A növény azonban kompaktabb, virágai kisebbek (a virágátmérő 4-5 cm), ezért törpe árvácskának is nevezik. Európában valószínűleg Svédországból először Németországba került kb. 200 évvel ezelőtt. Amerikában is az 1700-as években bukkant fel. Rendkívül gazdag színválasztéka, télállósága miatt egyre közkedveltebb.

A 15-20 cm magasra növő, félárnyékot kedvelő miniatűr viola magról vetve, 18-22 °C-on tartva 15-20 nap elteltével már fejlődésnek indul. A magvetés optimális időpontja a rendeltetéstől függően kora ősz vagy kora tavasz. Magas szerves anyag tartalmú palántaföldbe vessük úgy, hogy a nedves talajra szórjuk, majd 3-4 mm vastagon vermikulittal takarjuk. A magvak ugyanis csak sötétben csíráznak. A csírázás megindulását követően tartsuk 10-15 °C hőmérsékleten.

Üveg alatt december-március között vethetjük, ha azt szeretnénk, hogy tavasszal és nyáron virágozzék. Nyáron azonban csak hűvös klímán fejlődik megfelelően.  Szabad földbe szeptember végéig vethetjük, ha téli vagy tavaszi virágokra vágyunk. Az őszi vetéseket októberben már palántázhatjuk is, illetve a vásárolt palántákat 15 cm-es sortávolságban földbe vagy 9 cm átmérőjű edényben ültethetjük. A palántákat tartsuk fűtetlen üvegházban, télikerben vagy hidegágyban. Ha a hőmérséklet 15 °C fölé emelkedik, a növénykék felnyurgulnak. Fagymentes helyeken, megfelelő körülmények között azonban szépen áttelelnek akár a szabadban is.

törpe árvácskák

A jó szerkezetű, magas szerves anyag tartalmú, nedves talajt kedveli. Több fajtája nemcsak télálló, hanem a nyári meleget is jól viseli. A talaját azonban ne hagyjuk kiszáradni. Kora tavasztól késő őszig virágzik. Távolítsuk el az elvirágzott virágfejeket. Télire nem árt mulcsozni a virágágyukat.

A téli törpeárvácskákat már szeptemberben ki kell ültetni ahhoz, hogy begyökeresedjenek, és virágjukban egész télen gyönyörködhessünk! Napos helyre kerüljenek, illetve legalább 5 órás megvilágításra van szükségük.

A törpe árvácska bár többnyire rövid életű, de magjait szétszórja, így mindig virágos szőnyeget alkot. Egyes változatok agresszíven elszaporodhatnak, kiváló talajtakarók. Nem csak virágágyakban mutatós, hanem erkélyládában, edényben sőt sziklakertekben is tartható. Jól mutat fák alatt, falak tövében, a kert árnyékos részein.

A szirmok ehetők. az ehető virágokról itt olvashat.

A Penny™ Viola életerős gyökérzetének köszönhetően sikeresen áttelel. Kompakt, egységes megjelenésű, bőven virágzó, illatos virágú. A hűvös nyári klímát és az alacsony páratartalmat kedveli, azonban hőtűrőbb más hibrideknél. (perennials.com)

A Sorbet XP sorozat a Viola cornuta egyik új generációja. Egyöntetű, ragyogó virágszínű,  dúsan virágzó, kompakt fajták tartoznak ide. A nyári meleget és a téli hideget is jól tűrik. Tömeges ültetésre, szegélynek kiválóak. Ültethetjük őket konténerbe függőkosárba is. Június elején felére vágjuk vissza őket. Enyhe télen végig virágzik. (perennials.com)

További információk az árvácskáról.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Jelentkezz Kiskert előadás sorozatra