Hangák

Bár vannak nyáron és kora tavasszal virágzó hangák, mégis álljon itt az ismert Apollinaire vers részlet: “Letéptem ezt a hanga szálat, már tudhatod, az ősz halott.” Sok hanga ősszel és télen virít, ezért a cserépben télen virágzó fajták  a karácsonyi élőnövény díszítés részei.

Hangaágyások tervezése

Az Európában őshonos hangafélék vagy erikafélék (Ericaceae) családjába tartozó hangák vagy erikák ágyásának téli megtervezése azért is fontos feladat, mert a megfelelő fajtaválaszték összeállításával akár egész évben színesíthetik kertünket. Egyesek levélzete, mások virágzatának köszönhetően színes foltokat alkotnak kertünkben. Legtöbbjük nagyszerű talajtakaró növény. Az éves metszésen kívül más teendőre nincs szükség.

A nyáron virágzó fajták zöme csak savanyú talajon fejlődik, míg a késő télen nyíló hússzínű erika (Erica carnea) meszes talajon is szépen virít. A téli fajták virágainak színe igen változatos: a világos rózsaszínen át bíborig széles színskálán változik. A levél pedig a vörössel tarkított arany, a világossárga, az ezüst, a bronz és a zöld legkülönfélébb árnyalatait ölti fel.

A hangák akkor igazán mutatósak, ha külön ágyásban nevelik őket. Közelükben jól érvényesülnek a törpefenyő, törpe nyírfa, tőzegrozmaring, fajdbogyó. A nyáron és télen virágzó fajtákat egy csoportba ültetve, egész éven át virágzó ágyásunk lesz. Ezt a színhatást tovább fokozhatjuk, ha aranylevelű változatot is ültetünk az ágyásba. Az összhatás annál jobb, minél nagyobb egy-egy azonos virág- vagy levélszínű csoport. Ne feledjük, hogy savanyú talajon minden hangafajta jól érzi magát. A talaj savanyúságát kén tartalmú műtrágyával fokozhatjuk.

Csarabok

A csarab (Calluna sp.) nem keverendő össze az erikával. Mindketten az erikafélékhez tartoznak, de külön nemzetséget alkotnak. A csarab Európában honos örökzöld cserje, nálunk a Zempléni-hegységben, a Nyugat-Dunántúlon és a Bakonyban él. A Calluna nemzetség egyetlen faja a közönséges csarab (Calluna vulgaris) késő nyártól késő őszig virágzik. A virágok rózsaszínűek, a levelek színe szezonálisan változik. Levelei inkább pikkelyszerűek, kissé laposak. Tavasszal aranysárga, télre tűzvörös színre vált. Egy tő magassága 30 cm, terjedelme 45 cm. Remek talajtakaró örökzöld. Lejtőkön is kiváló. Csak savanyú(!), nedves talajba, napra, félárnyékba való.

Calluna vulgaris

Calluna vulgaris

Hazánkban a meszes talaj az uralkodó. Ezért kertekben talajcsere ajánlott azoknak, akik csarabot szeretnének nagyobb felületek borítására vagy sziklakertükbe. Talajcseréhez savanyú tőzeget, fakérget, fenyőtűt használhatunk. Csak nagyobb felületen érdemes talajt cserélni, mert a kisebb földmennyiség a környezetétől hamarosan visszameszeződik. Öntözéshez lágy vizet vagy esővizet használjunk. Az így ültetett növények környékét évről évre friss, mészmentes tőzeggel kell behinteni.

Virágzás után minden évben vissza kell vágni. Ilyenkor a hosszúságuk egy-kétharmadára vágjuk vissza őket. Így szép, alul is tömött bokrokat nevelnek, amelyek minden évben gazdagon virágzanak. Megszárított virágzó hajtásai hónapokig eltartható szép dísz, értékes szárazkötészeti alapanyag.

Több mint 500 kertészeti fajtája ismert. Többségük nyáron virágzik. Méretük az apró, párnás talajtakarótól a magas cserje méretig változik. Ismertek telt virágú változatok is. Sok fajtán egész télen fent maradnak a virágok, és úgy tűnik, mintha akkor is virágoznának. Lombjuk januártól júniusig a legmutatósabbak, ezt követően pedig több hónapig virágukkal díszítenek. Kompakt formájukat csak rendszeres nyírással tartják meg.

Néhány új Calluna fajta

Johannes van Leuven 2014-ben így mutatta be a Garden Girls Summer Line vonalba tartozó ‘Weiße Lena’ fajtáját: A virágbimbók ezüst szirmai  a virágok nyílásával hófehérre változnak augusztus közepe táján. A fehér szín ragyogó kontrasztot ad a levelek sötétzöldjével. Egy másik új fajta az ugyanebbe a vonalba tartozó ‘Lisbeth’, amely a sorozat legjelentősebb tagjához, a vörös virágú ‘Loki‘-hoz képest 10 nappal később virágzik.

A Garden Girls téltűrő fajtasorozat. Ma már mintegy 40 fajta tartozik ide, egy részük, a Summer Line sorozatba tartozók, augusztus közepétől szeptember végéig kerülnek piacra. Őket követi a Main Assortment sorozat szeptember elejétől október közepéig, végül jön október végétől a Late Line.

A holland nemesítésű ‘Stockholm‘ és ‘Sydney‘ fajták fő díszértéke a lombozata. 2014-ben kerültek az európai piacra. A ‘Sydney‘ fajta felálló, vaskos hajtásai chartreuse színűek, míg a ‘Stockholm‘ fajtáéi sötét kékes-zöldek. Leginkább konténerbe ajánlottak.

Calluna Skyline Sydney Stockholm

Calluna Skyline Sydney és Stockholm

Jó, ha tudjuk, hogy a csarab gyógynövény. Ligetes havasi erdőkben, savanyú hegyi réteken terem. Hozzánk legközelebb Erdélyben fordul elő. A drogot a nyár végén gyűjtött, el nem fásodott hajtások adják. Hatóanyagai az arbutin, illetve annak bomlástermékei; a hidrokinon; alkaloidok; cseranyagok, flavonglikozidok;, fumársav; szaponinok; gyanták;  illóolajok.

Főzete vizelethajtó és húgyúti fertőtlenítő, hasmenésgátló, izzasztó, vérzéscsillapító és lázcsökkentő hatású. Elkészítési javaslat:
2 evőkanál drogot adjunk 1/2 liter vízhez, 3 percig főzzük.

Erikák

Az Erica nemzetségnek több mint 700 faja és számtalan kertészeti változata ismert. Gyakorlati szempontból igen közel állnak a csarabokhoz. Megjelenési formájukat, színüket, kinézetüket tekintve igen hasonlóak. De leveleik inkább tűszerűek. Elkülönülő csészeleveleik jól látszanak. Egyébként a csarab és az erika virágainak kinézete rendkívül hasonlít, a különbséget csak a szakemberek veszik észre. Környezeti igényeik is nagyjából hasonlóak. Környezeti igényüket tekintve az erika fajok között a télállóságban mutatkozik nagy különbség. A hús színű erika (Erica carnea) a hó alatt is virágzik, míg a dél-afrikai származású Erica cruenta csak üvegházban vagy télikertben tartható sikerrel.

Cserjés hanga

A cserjés hanga (Erica arborea) örökzöld levelei  élénk zöldek, magas cserje. Fehér, illatos virágai tél végétől késő tavaszig virítanak. Levelei zöldek. A hangaágyások háttérnövénye, amely még inkább kiemeli az ágyás szépségét. Magassága kb. 1,8 m, terjedelme 75 cm. Fontos megemlíteni, hogy bár savanyú talajon  fejlődik a legszebben, a meszes talajt is tűri, ezért a mi viszonyaink között is könnyen nevelhető kerti növény. Bár fagytűrő, méretei miatt a jeges szél kárt tehet benne. Háttérnek, területek lezárására, vagy akár falak eltakarására is alkalmas.

Hússzínű erika 

A hússzínű erikát téli hangának is hívják (Erica carnea). Szintén heverő szárú törpecserje. A virágbimbók már késő ősszel megjelennek. Enyhe teleken már decemberben, vagy kora tavasszal nyílnak piros, fehér és rózsaszín virágai. Többnyire azonban februárban, márciusban virágzik. A hazai talajviszonyoknak leggyakrabban megfelelő meszes talajon is jól fejlődik. T
él végétől kora tavaszig virágzik. Mérete miatt ideális talajtakaró növény. Magassága 15 cm, terjedelme 45 cm. Temetőbe, sziklakertbe, évelőágyba, őszi balkonládába is ültethetjük.

Erica carneaErica carnea

Hamvas hanga

A hamvas hanga (Erica cinerea) savanyú talajon fejlődik. Elágazó, erőteljesen fásodó törpe cserje. Általában kiterjedt telepeket alkot. Nyár elejétől kora őszig virágzik. Savanyú, nedves talajt igényel. Magassága 30 cm, terjedelme 45 cm. Csarab mellett felnyurgul, elsatnyul.

Örökzöld hanga 

A hangák örökzöldek, az örökzöld szó mégis csak ennek a fajnak a nevében szerepel. Az örökzöld hanga (Erica darleyensis) a hússzínű erikához sok mindenben hasonló, de magasabb erélyesebb növekedésű. Fehér és mályva színű változatai a legelterjedtebbek. Késő téltől kora tavaszig virágzik. Magassága 45 cm, terjedelme 60 cm. Méreteinek köszönhetően mutatós kisméretű szoliter nevelhető belőle. Mésztűrő.

Erica darleyensis 'Mary Helen'

Erica darleyensis ‘Mary Helen’

Nyugati hanga

A nyugati hanga (Erica vagans) nyár végétől késő őszig virágzik. A száraz atlanti partvidékek növénye. Silány, sziklás talajon tenyészik. Jól alkalmazkodik a meszes talajhoz.  Igen közkedvelt. Felfelé törekvő hajtásrendszere, szimmetrikus formája miatt kedvelt határoló. Az Erica vagans ‘Valerie Proudley’ egész évben aranyló színű leveleiért, fehér virágaiért közkedvelt. Magassága 23 cm, terjedelme 30 cm. Kedveli a nyitott, benapozott területeket. Szárazság és fagytűrő. Virágzás után metszhető.

Erica vagans Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Kiskert Tanfolyamra!