Hangák

Bár vannak nyáron és kora tavasszal virágzó hangák, mégis álljon itt az ismert Apollinaire vers részlet: “Letéptem ezt a hanga szálat, már tudhatod, az ősz halott.” Sok hanga ősszel és télen virít, ezért a cserépben télen virágzó fajták  a karácsonyi élőnövény díszítés részei.

Hangaágyások tervezése

Az Európában őshonos hangafélék vagy erikafélék (Ericaceae) családjába tartozó hangák vagy erikák ágyásának téli megtervezése azért is fontos feladat, mert a megfelelő fajtaválaszték összeállításával akár egész évben színesíthetik kertünket. Egyesek levélzete, mások virágzatának köszönhetően színes foltokat alkotnak kertünkben. Legtöbbjük nagyszerű talajtakaró növény. Az éves metszésen kívül más teendőre nincs szükség.

A nyáron virágzó fajták zöme csak savanyú talajon fejlődik, míg a késő télen nyíló hússzínű erika (Erica carnea) meszes talajon is szépen virít. Viszont egyikük sem kedveli a kötött talajt. A talajt lazítani, perlit, savanyú kémhatású tőzeg és komposzt bedolgozásával ajánlott. A téli fajták virágainak színe igen változatos: a világos rózsaszínen át bíborig széles színskálán változik. A levél pedig a vörössel tarkított arany, a világossárga, az ezüst, a bronz és a zöld legkülönfélébb árnyalatait ölti fel.

A hangák akkor igazán mutatósak, ha külön ágyásban nevelik őket. Közelükben jól érvényesülnek a törpefenyő, törpe nyírfa, tőzegrozmaring, fajdbogyó. A nyáron és télen virágzó fajtákat egy csoportba ültetve, egész éven át virágzó ágyásunk lesz. Ezt a színhatást tovább fokozhatjuk, ha aranylevelű változatot is ültetünk az ágyásba. Az összhatás annál jobb, minél nagyobb egy-egy azonos virág- vagy levélszínű csoport. Ne feledjük, hogy savanyú talajon minden hangafajta jól érzi magát. A talaj savanyúságát kén tartalmú műtrágyával fokozhatjuk.

Erikák

Az Erica nemzetségnek több mint 700 faja és számtalan kertészeti változata ismert. Gyakorlati szempontból igen közel állnak a csarabokhoz. Megjelenési formájukat, színüket, kinézetüket tekintve igen hasonlóak. De leveleik inkább tűszerűek. Elkülönülő csészeleveleik jól látszanak. Egyébként a csarab és az erika virágainak kinézete rendkívül hasonlít, a különbséget csak a szakemberek veszik észre. Környezeti igényeik is nagyjából hasonlóak. Környezeti igényüket tekintve az erika fajok között a télállóságban mutatkozik nagy különbség. A hús színű erika (Erica carnea) a hó alatt is virágzik, míg a dél-afrikai származású Erica cruenta csak üvegházban vagy télikertben tartható sikerrel.

Cserjés hanga

A cserjés hanga (Erica arborea) örökzöld levelei  élénk zöldek, magas cserje. Fehér, illatos virágai tél végétől késő tavaszig virítanak. Levelei zöldek. A hangaágyások háttérnövénye, amely még inkább kiemeli az ágyás szépségét. Magassága kb. 1,8 m, terjedelme 75 cm. Fontos megemlíteni, hogy bár savanyú talajon  fejlődik a legszebben, a meszes talajt is tűri, ezért a mi viszonyaink között is könnyen nevelhető kerti növény. Bár fagytűrő, méretei miatt a jeges szél kárt tehet benne. Háttérnek, területek lezárására, vagy akár falak eltakarására is alkalmas.

Hússzínű erika 

A hússzínű erikát téli hangának is hívják (Erica carnea). Szintén heverő szárú törpecserje. A virágbimbók már késő ősszel megjelennek. Enyhe teleken már decemberben, vagy kora tavasszal nyílnak piros, fehér és rózsaszín virágai. Többnyire azonban februárban, márciusban virágzik. A hazai talajviszonyoknak leggyakrabban megfelelő meszes talajon is jól fejlődik. Tél végétől kora tavaszig virágzik. Mérete miatt ideális talajtakaró növény. Magassága 15 cm, terjedelme 45 cm. Temetőbe, sziklakertbe, évelőágyba, őszi balkonládába is ültethetjük.

Erica carneaErica carnea

Hamvas hanga

A hamvas hanga (Erica cinerea) savanyú talajon fejlődik. Elágazó, erőteljesen fásodó törpe cserje. Általában kiterjedt telepeket alkot. Nyár elejétől kora őszig virágzik. Savanyú, nedves talajt igényel. Magassága 30 cm, terjedelme 45 cm. Csarab mellett felnyurgul, elsatnyul.

Örökzöld hanga 

A hangák örökzöldek, az örökzöld szó mégis csak ennek a fajnak a nevében szerepel. Az örökzöld hanga (Erica darleyensis) a hússzínű erikához sok mindenben hasonló, de magasabb erélyesebb növekedésű. Fehér és mályva színű változatai a legelterjedtebbek. Késő téltől kora tavaszig virágzik. Magassága 45 cm, terjedelme 60 cm. Méreteinek köszönhetően mutatós kisméretű szoliter nevelhető belőle. Mésztűrő.

Erica darleyensis 'Mary Helen'

Erica darleyensis ‘Mary Helen’

Nyugati hanga

A nyugati hanga (Erica vagans) nyár végétől késő őszig virágzik. A száraz atlanti partvidékek növénye. Silány, sziklás talajon tenyészik. Jól alkalmazkodik a meszes talajhoz.  Igen közkedvelt. Felfelé törekvő hajtásrendszere, szimmetrikus formája miatt kedvelt határoló. Az Erica vagans ‘Valerie Proudley’ egész évben aranyló színű leveleiért, fehér virágaiért közkedvelt. Magassága 23 cm, terjedelme 30 cm. Kedveli a nyitott, benapozott területeket. Szárazság és fagytűrő. virágzási ideje tél végétől tavasz közepéig tart. Virágzás után metszhető.

Erica vagans Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!