Virágláda ablakba

A virágos ablak hangulatos, meghitt és barátságos. Idén te se hagyd ki. A te virágos ablakod legyen a legszebb a környéken!ablakládaMérjük fel ablakunk méreteit, a fal, a környezet színeit, tónusát. Ha ablakunk kifelé nyílik, az ablak alatt rögzítsük a virágládát. Az alábbiakban gondolkodhatunk: virágláda, cserepek rögzítése vagy belehelyezése a virágládába, kúszónövények felfuttatása. Figyeljünk oda, hogy a virágláda, cserép rögzítése, a víz elvezetése biztonságos legyen, és a víz ne a járókelők nyakába csöpögjön.

A virágláda

Legalább 20 cm mély és 20 cm széles legyen, így megfelelő mennyiségű talajjal tudjuk feltölteni. A virágládákba akár cserepes növényeket is helyezhetünk, ilyenkor a talaj cseréje egyszerű átültetéssel megoldható. Ha természet közeli anyagból szeretnénk ablakládát, akkor válasszunk faládát, amelybe a műanyagládát helyezhetünk. A növények így esztétikus környezetben díszlenek. Szerencsés, ha a műanyag ládához vízelvezető is csatlakozik.

ablak köré helyezett cserepes virágok

Fali cserép, függő virágtartó

Ha az ablak köré (alá, mellé) akarunk cserepet rögzíteni, válasszunk lapos hátú edényeket, amelyeken lyuk szolgál a falhoz, tartóléchez rögzítésre, kampóra akasztásra. A fali cserepekbe csak sekélyen gyökerező fajták valók, mert kevés táptalajt tudnak befogadni. Rögzíthetünk normál virágcserepet is. Nagyobb fali edényeket rácsos kosarakból készíthetünk, amelyet műanyag fóliával és/vagy tőzegmohával bélelünk. A kereskedelemben kapható kovácsoltvas virágtartó, műanyag fali edényt, hozzá rögzíthető alátéttel, fonott fali virágtartó.

Kenderrost virágtartó bélés

Használjunk kókuszrostból készült virágtartó bélést! A kenderrost jól megtartja a vizet, lassan engedi ki, elősegítve az optimális öntözővíz hasznosulást. Ugyanakkor jól szellőzik, és kiszáradást követően gyorsan újra megköti a vizet. Semleges pH-t biztosít, és foszfor valamint kálium tartalmát a növények hasznosíthatják. Gombaölő hatású, tehát a betegségeket is távol tartja. A virágládát béleljük ki vele. Öntözzük be, és töltsük fel a virágtartót földdel.

kókuszrost virágláda

A virágládák biztonsága

Keskeny ablakpárkány esetén erősítsünk polcot a falra, az ablak szintje alatt. Ehhez rögzítsük a virágládát. Ha megfelelő méretű az ablakpárkány, erősítsük meg konzolokkal, mielőtt a virágládát kihelyezzük. Számítsunk arra, hogy a párkány kifelé lejt. Ezért a ládát ék segítségével kell vízszintes helyzetbe állítani. Ajánlatos az ablakládát két oldalt a falba erősített pánttal rögzíteni.

Illatos, virágos ablakok

Ha fűszernövényekkel, begóniával ültetjük be a virágládát, kellemes illatú lesz a lakásunk is. Ültessünk fodros levelű petrezselymet, oregánót, bazsalikomot, citromos kakukkfüvet, tarka levelű zsályát. De illatozhat ablakunkban petúnia és díszdohány is. Árnyékos ablakokban szépen mutat a pistike. Napos helyen szépen mutat a muskátli. Az ablak köré szerelt rácsra támaszkodó futórózsa az ablakkeretet is megnöveli.

fűszernövényes ablakláda

Készítsünk fűszernövény ablakládát

Az ablakládát béleljük ki tört cserepekkel. A ládát töltsük föl komposzttal.
Beültetés előtt állítsuk be az elrendezést.
Ültessük be a hátsó sort.
Ültessük be az első sort, öntözzünk, és állítsuk a ládát napfényes helyre.

Ablakládába ültetett növények gondozása

Az ablakláda ültetett növényeket öntözd rendszeresen. Az öntözővízhez tehetsz virágos dísznövényekhez BactoFil® B-10, mikrobiológiai készítményt, a tápoldattal megöntözheted a virágoskertedet is. Ezzel a talajba hasznos baktériumokat juttatsz a talajba, amellyel egész szezonban hozzásegíted a növényeidet a megfelelő tápanyagellátáshoz.

virágos ablakláda

Előfordul, hogy a burjánzó növényeket kordában kell tartani, az elnyílt virágokat le kell vágni.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa